UPDATE 23.10 Într-o declaraţie adoptată în unanimitate, cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate ONU au denunţat noul test anunţat de regimul Kim Yong-Un.
"Vom începe imediat elaborarea unor măsuri suplimentare, care vor fi introduse într-o rezoluţie a Consiliului de Securitate", se arată în declaraţia semnată inclusiv de China, un aliat al Coreei de Nord. Coreea de Nord susţine că a testat o bombă cu hidrogen, după ce a pretins în alte rânduri că a dezvoltat focoase nucleare. Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente, iar specialiştii au dubii că regimul de la Phenian ar fi dobândit o astfel de tehnologie, considerând că este vorba mai degrabă de o campanie de propagandă.
Experţii internaţionali au dubii că regimul de la Phenian a testat vreo bombă cu hidrogen, considerând că este vorba de o nouă minciună lansată în scop propagandist, după numeroase alte exagerări privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean. "Multe state fabrică dispozitive de accelerare a fisiunii.
Regimul de la Phenian probabil că a reuşit să accelereze procesul de fisiune, dar nu înseamnă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen", explică analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN. "Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternică decât ceea ce susţine Phenianul", adaugă Bruce Bennett.
UPDATE 18.50 'Vom lucra cu alții la o rezoluție privind sancțiuni suplimentare', le-a spus jurnaliștilor Matthew Rycroft.
Ambasadorul nu a precizat cu ce țări intenționează să coopereze Londra, însă, conform unor surse diplomatice, este vorba despre Statele Unite și Japonia care au solicitat această reuniune de urgență a Consiliului.
Reuniunea urmează să aibă loc cel mai probabil miercuri, la ora locală 11.00 (18.00, ora României), au declarat diplomaţii pentru Reuters sub protecţia anonimatului. Un diplomat a spus că cel mai probabil întâlnirea va fi ţinută cu uşile închise, potrivit Mediafax.
"SUA și Japonia au cerut consultări de urgență ale Consiliului de Securitate (...) în privința presupusului test nuclear al Coreii de Nord. Deși nu putem confirma pentru moment că a avut loc cu adevărat un test nuclear, condamnăm orice încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și facem din nou apel la Coreea de Nord să își respecte obligațiile și angajamentele internaționale", a precizat, într-un comunicat, Hagar Chemali, purtătoarea de cuvânt a misiunii americane, potrivit Agerpres.
Era neclar imediat ce eventuale măsuri ar putea să adopte cei 15 membri ai Consiliului ca răspuns faţă de anunţul Coreei de Nord potrivit căruia a efectuat al patrulea test nuclear.
Consiliul de Securitate al ONU a impus sancţiuni Phenianului din cauza programelor sale în domeniul înarmării nucleare, după ce nord-coreeni au testat primul dispozitiv atomic în 2006.
Coreea de Nord a anunțat că a efectuat, miercuri dimineață, primul test "reușit" de bombă "miniaturizată" cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, la câteva ore după ce a fost detectat un cutremur de magnitudine 5,1 ce părea a fi artificial în apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare, informează Yonhap, AFP, Reuters și Kyodo, citate de Agerpres.
Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc" la putere, a anunțat televiziunea de stat nord-coreeană.
Coreea de Nord a declarat, miercuri, că va continua să-și consolideze programul nuclear în scopul de a se proteja împotriva politicilor ostile ale Statelor Unite.
Într-un comunicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, agenția de presă de stat din Coreea de Nord a afirmat că Phenianul nu va renunța la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite își mențin ceea ce agenția a numit "poziția sa de agresiune", în contextul în care Coreea de Nord se află sub noi sancțiuni ale SUA și ONU pentru programele ei nuclear și de rachete.
De asemenea, Coreea de Nord a declarat că va acționa ca un stat nuclear responsabil și a promis să nu utilizeze armele sale nucleare, cu excepția cazului dacă suveranitatea îi este încălcată. De asemenea, ea afirmă că nu va transfera capabilitățile sale nucleare altor părți, notează Reuters.