UPDATE: Parlamentul din Crimeea a stabilit data de 25 mai pentru organizarea unui referendum pe tema statutului regiunii autonome ucrainene, informează AFP.
Parlamentul a adoptat această decizie în contextul în care este ocupat de câteva ore de un grup de protestatari proruşi.
Pe 25 mai, în întreaga Ucraină va fi organizat scrutinul prezidenţial anticipat decis după demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici.
UPDATE: Parlamentul regiunii autonome Crimeea a demis Guvernul local, în cursul unui vot desfăşurat joi seară, informează AFP.
Parlamentul a adoptat această decizie în contextul în care este ocupat de câteva ore de un grup de protestatari proruşi.
REFERENDUM în CRIMEEA
Parlamentul republicii autonome Crimeea a declarat că referendumul va fi organizat cu privire la "îmbunătăţirea statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale".
"Potrivit principiilor care stau la baza democraţiei, plenul Parlamentului Crimeei consideră că singura cale de ieşire din situaţie pe teren este recurgerea directă la poporului. Suntem încrezători că doar organizând un referendum pe tema îmbunătăţirii statutului Autonomiei şi extinderea competenţelor sale, crimeenii vor putea să determine viitorul Autonomiei ei înşişi, fără presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presă al Parlamentului.
Ca urmare a "preluării neconstituţionale a puterii în Ucraina de către naţionalişti radicali susţinuţi de bande înarmate", pacea şi ordinea în Crimeea sunt "sub ameninţare", a subliniat ea.
Reprezentanţi ai grupului de persoane înarmate care a preluat controlul joi dimineaţa asupra clădirilor Parlamentului şi Guvernului Crimeei l-au informat pe premierul regiunii autonome că nu sunt "autorizaţi" să poate negocieri, relatează postul Russia Today în pagina electronică.
Potrivit postului rus, premierul Anatoli Mohiliov a trimis un număr de telefon la care poate fi contactat grupului de persoane înarmate care au preluat controlul asupra sediului Parlamentului din Crimeea.
Grupul se numeşte "Autoapărarea populaţiei vorbitoare de limba rusă din Crimeea", potrivit postului rus Russia-24, care adaugă că membrii grupului au anunţat că vor permite accesul numai "parlamentarilor şi preşedintelui legitimi" în clădire.
Rusia spune că va respecta acordurile privind flota din Crimeea
Rusia a asigurat joi că va respecta acordurile semnate cu Ucraina privind flota sa la Marea Neagră, după o avertizare din partea Kievului împotriva oricărei tentaţii de intervenţie, relatează AFP.
"În ceea ce priveşte declaraţiile privind încălcarea de către Rusia a acordurilor privind flota la Marea Neagră, declarăm că în situaţia actuală dificilă flota rusă la Marea Neagră aplică strict acordurile în cauză", a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus de Externe, citat de agenţiile ruse.
"Deplasarea unor blindate ale flotei Mării Negre s-a făcut conform acordurilor şi nu necesită nicio aprobare, a adăugat el.
Apel la adresa Moscovei
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut joi Rusiei să evite "orice acţiune care ar putea provoca o escaladare" a situaţiei în Crimeea, relatează AFP.
"Sunt îngrijorat de evoluţiile din Crimeea. Cer Rusiei să nu întreprindă nimic care să poată provoca o escaladare a tensiunii sau să provoace neînţelegeri", a declarat Rasmussen pe contul său de Twitter.
Ministerul britanic al Afacerilor Externe s-a declarat, la rândul său, "foarte îngrijorat" de situaţia din Crimeea şi a considerat că manevrele militare ruseşti "nu ajută" "într-un moment în care toate părţile (...) ar trebui să lucreze pentru a dezamorsa tensiunile", relatează AFP.
"Am luat act de anunţul ministrului rus al Apărării cu privire la desfăşurarea unor exerciţii militare în districtele militare din vestul şi centrul Rusiei", a anunţat ministerul într-un comunicat.
"Nu vedem acest lucru ca fiind o acţiune utilă într-un moment în care toate părţile, indiferent că sunt naţionale sau internaţionale, ar trebui să lucreze pentru dezamorsarea tensiunilor", a adăugat el.
"Instabilitatea în Ucraina nu este în interesul nimănui", a apreciat el.
Rusia a anunţat miercuri că a pus "în stare de alertă" unele dintre trupele sale, dintre care cele situate de-a lungul frontierei sale cu Ucraina. Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat Moscova că orice intervenţie militară "ar fi o eroare gravă".
Rusia a decis, de asemenea, să consolideze protecţia flotei sale la Marea Neagră - cu sediul în Crimeea - şi a ordonat o inspecţie surpriză a trupelor din districtele militare din Vest, în apropiere de Ucraina, şi Centru, pentru a verifica aptitudinea lor de luptă. Operaţiunea, care va mobiliza 150.000 de persoane, va dura până la 3 martie.
"Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia din Crimeea (...) şi urmărim îndeaproape situaţia", a afirmat ministerul britanic.