Refugiații reclamă faptul că numai 300 de persoane au putut intra sâmbătă în Macedonia. Peste 7.000 de refugiați așteaptă la Idomeni să își continue călătoria spre vestul Europei.
Macedonia a hotărât, în urmă cu o săptămână, să închidă frontiera sa în cazul refugiaților afgani și să permită doar trecerea refugiaților sirieni și irakieni. Dintre aceștia din urmă, autoritățile macedonene îi resping pe cei care nu au pașapoarte valabile. Slovenia, Croația și Serbia au decis și ele să limiteze numărul de refugiați ce intră pe teritoriile lor, după ce Austria a impus, în urmă cu zece zile, plafonarea intrării migranților la 80 de solicitanți de azil și 3.200 de persoane în tranzit în fiecare zi.
Pentru gestionarea mai bună a fluxului de migranți, Macedonia și celelalte țări de pe așa-numita 'ruta balcanică' folosită de refugiați în drumul lor spre Europa Occidentală au convenit să închidă frontierele dintre ele pentru 36 de ore și apoi să înceapă intrarea a numai 580 de persoane în fiecare zi.
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat marți că peste 100.000 de imigranți și refugiați au ajuns de la începutul anului în Grecia și Italia. Din totalul de 104.832 de imigranți și refugiați, 97.325 au ajuns pe insulele grecești (comparativ cu 3.952 în aceeași perioadă a anului trecut), iar 7.507 în Italia (față de 7.882 pentru același interval din 2015).
Un număr de 413 imigranți și refugiați și-au pierdut viața în aceeași perioadă, "ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia și Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese", a precizat OIM. Nu mai puțin de 35.132 de imigranți au ajuns în insulele grecești doar în luna februarie. Aproape jumătate dintre aceștia (48%) provin din Siria, un sfert sunt originari din Afganistan și 17% din Irak.