Unul dintre principalii propagandiști, Dmitrii Kiselev, în cadrul emisiunii sale informative a folosit imagini din două filme pentru a scoate regimul lui Basshar al-Assad basma curată după atacul cu arme chimice, notează svoboda.org, citat de Deschide.md.
Televiziunea rusă s-a reactivat după 7 aprilie 2018, atunci când armata siriană a atacat cu arme chimice orașul Douma. Propagandiștii de la Moscova au început să demonstreze că imaginile filmate de sirieni sunt fake. La 9 aprilie, Dmitrii Kiselev, în cadrul emisiunii „Vesti de la 20:00” a folosit imagini dintr-un film propagandistic turnat încă în 2013 de către regimul Assad.
Pelicula intitulată „Omul revoluție” descrie istoria unui jurnalist străin care vine în Siria pentru a surprinde situația, iar cu ajutorul teroriștilor înscenează atacuri chimice.
Imaginile devin populare în întreaga lume și astfel acesta este premiat la nivel internațional.
Numai că imaginile din acest film coincid cu cele prezentate de televiziunea rusă drept reportaj din Douma. Mai mult decât atât, jurnaliștii internaționali au descoperit că una dintre femeile cere apar în imaginile televiziunii ruse este asistenta regizorului care a turnat acel film propagandistic.
Televiziunile ruse nu se opresc aici și în reportajele posturilor Rossia și Pervîi Kanal au folosit imagini dintr-un film ce a fost turnat în 2016 în apropiere de Damasc, acolo unde se încearcă spălarea imaginii regimului Assad după atacul cu Zarin din 2013.
Un alt caz de fals a fost depistat în cazul unui interviu a corespondentului rus Dmitrii Podubnâi cu un băiat de 11 ani din Siria, care apare în filmulețele Căștilor Albe din Douma după atacul chimic din 7 aprilie. Băiatul povestește cum în seara zilei de 7 aprilie au venit necunoscuți care l-au trimis la spital. Acolo a fost spălat cu un furtun. Băiatul apare în imagini alături de tatăl său și acesta povestește ce i s-a întâmplat. Jurnaliștii din grupul The Intercept spun că este neclar cum a făcut Podubnîi cunoștință cu acest băiat. De obicei, jurnaliștii ruși colaborează cu militarii dislocați în Siria, de aceea declarațiile băiatului și a tatălui său ar fi putut fi date sub presiune. S-a putut stabili că acest interviu a fost filmat într-un edificiu controlat de Armata siriană de lângă Damasc, în imagini apărând și militari.
În urma atacului cu clor din 7 aprilie din Douma au murit 47 de persoane, cei mai mulți copii.
Ca răspuns, la 14 aprilie SUA, Marea Britanie și Franța au atacat ținte aparținând armatei siriene.