”Statele Unite se retrag oficial din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Făcând acest lucru vreau să fie foarte clar că acest pas nu înseamnă o retragere din angajamentele privind drepturile omului”, a declarat NIKKI HALEY, ambasadorul SUA la ONU.
Haley a subliniat că ţara sa a cerut în repetate rânduri reforma organismului care apără drepturile omului în lume, dar a fost ignorată. Mai mult, diplomatul a lansat un atac dur la adresa instituţiei.
”Prea mult timp, Consiliul pentru Drepturile Omului a fost un apărător al celor care încalcă drepturile omului şi o cloacă a influenţării politice”, a spus ambasadorul.
Vicepreşedintele american Mike Pence a reacţionat pe Twitter.
”Consiliul ONU pentru Drepturile Omului este o bătaie de joc la adresa membrilor săi şi a misiunii pe care a fost bazat", a scris el. Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia Washingtonului, în timp ce zeci de organizaţii caritabile i-au scris secretarului american de Stat Mike Pompeo, pentru a protesta.
Decizia Statelor Unite vine după ce instituţia a criticat politica de toleranţă zero a administraţiei Trump faţă de imigranţii ilegali.
În Statele Unite, sunt profund îngrijorat de politicile adoptate recent, care pedepsesc copiii pentru acţiunile părinţilor lor. În ultimele şase săptămâni, aproape 2.000 de copii au fost separaţi forţat de părinţii lor. Ideea că orice stat ar încerca să ţină la distanţă părinţii supunând la un astfel de abuz copiii este de neconceput. ”, a spus ZEIR RA'AD AL HUSSEIN, Înalt comisar ONU pentru drepturile omului.
Nu este prima structură a Naţiunilor Unite pe care SUA o părăsesc. Anul trecut, Washingtonul s-a retras din UNESCO, iar motivul principal a fost acelaşi, şi anume că organizaţia ar fi anti-israeliană.