Toate cele 28 de state NATO participă deja la coaliţia de 66 de ţări coordonată de SUA care efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.
Însă Statele Unite vor ca Alianţa Nord-Atlantică să se implice ca entitate autonomă în operaţiunile antiteroriste, prin furnizarea de echipamente şi antrenarea forţelor din Siria şi Irak, potrivit Mediafax.
"Merită să analizăm modul în care NATO, ca entitate, poate aduce o contribuţie", a declarat secretarul american al Apărării, Ash Carter.
Însă, pe fondul preocupărilor Rusiei privind extinderea NATO în estul Europei, Franţa şi Germania se tem că o implicare directă a Alianţei în Siria ar putea fi considerată de Moscova o tentativă de consolidare a influenţei. Şi, în pofida acordului dintre SUA şi Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene în Siria, Parisul şi Berlinul se tem că implicarea directă a NATO în operaţiunile din Siria sporeşte riscul izbucnirii unui conflict militar, mai ales că aviaţia militară rusă este suspectată că atacă şi insurgenţi în Siria, nu doar poziţii teroriste.