Protestele au devenit o obişnuinţă în Republica Moldova în ultimii ani, dar această ultimă rundă de manifestaţii a fost una intensă. Asaltul Parlamentului de la Chişinău, deşi temporar, a amintit de ocupaţia clădirilor administrative de la Kiev din decembrie 2013 şi februarie 2014, acţiuni care au culminat cu declanşarea revoltelor de la Kiev şi alungarea de la putere a preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, scrie Stratfor.
În Republica Moldova însă, Moscova poate schimba lucrurile astfel încât să doboare un guvern pro-Vest. Rusia a demonstrat deja că este capabilă de un asemenea lucru prin demonstraţiile din Crimeea şi estul Ucrainei. Un astfel de scenariu devine tot mai plauzibil şi realist şi pentru Republica Moldova, notează Stratfor.
Diviziunile politice din Republica Moldova nu se limitează doar la capitala ţării, Chişinău, ci sunt valabile pentru regiuni precum Găgăuzia, Transnistria, dar şi oraşul Bălţi, unde oamenii susţin foarte mult forţele proruse şi îşi doresc relaţii cât mai strânse cu Federaţia Rusă. De altfel, în anii 90, Moldova a fost implicată într-un război deschis cu luptătorii ruşi în Transnistria. Aşa cum procedează astăzi în regiunea Donbas, aşa a procedat Moscova în Transnistria, susţinând această regiune financiar.
Strafor concluzionează că, dacă guvernarea proeuropeană din Republica Moldova nu bagă în seamă manifestanţii, aceştia ar putea declanşa proteste mult mai ample, iar nemulţumirea va creşte. În schimb, dacă guvernarea anunţă alegeri anticipate, partidele proeuropene ar putea pierde în faţa partidelor proruse şi astfel, Republica Moldova s-ar întoarce din drumul integrării europene pe care a mers atâţia ani.
Pe măsură ce lupta între două orientări geopolitice continuă nestingherit în spaţiul ex-sovietic, Republica Moldova va continua să deţină o semnificaţie aparte pe arena geopolitică şi strategică, iar încercarea de a împăca orientarea prorusă şi cea proeuropeană va domina încă mult timp dinamica internă a ţării, precizează analiştii Stratfor.