"Situatia din Republica Moldova este, presupun, destul de bine cunoscuta in Romania. In esenta, dupa punerea in catuse a prim-ministrului pro-european, dupa nominalizarea in persoana lui Ion Struza a unui nou prim-ministru, refuzat insa de Parlament, si dupa ce presedintele statului-frate a refuzat, la randul lui, ultima nominalizare, Republica Moldova se afla intr-o criza politica fara precedent. Reprezentantii pro-rusi din Legislativul de la Chisinau sunt la un pas de a detine majoritatea.
Peste aceasta criza politica s-a suprapus o profunda criza economica. Care, fireste, nemultumeste populatia si contribuie decisiv la debalansarea raporturilor de forte in favoarea celor pro-ruse si in defavoarea fortelor europene.
Ca atare, Rusia alege un moment cat se poate de potrivit pentru o lovitura de forta in Republica Moldova, de natura sa conduca la dizolvarea Parlamentului si la alegeri anticipate. In acest scop, toti agentii de influenta ai Moscovei de la Chisinau au fost activati", scrie Roșca Stănescu.
"Generalul locotenent Leonid Reshetnikov, care conduce Institutul Rus pentru Cercetari Strategice, este specialistul care a orchestrat, atat anexarea peninsulei Crimeea, cat si ocuparea Donbasului, acutizarea instabilitatii din Ucraina si toate politicile de dezmembrare a statului vecin. La sfarsitul anului trecut, acesta l-a trimis intr-o misiune speciala, la Tiraspol, pe Gheorghi Meniailo, expert al institutului respectiv. Scopul a fost de a consolida rolul de platforma militara si politica a Tiraspolului, in vederea utilizarii acestei regiuni pentru declansarea rupturii de stat din Republica Moldova.
Momentul este bine ales si din punct de vedere international. Ucraina este, ea insasi, in pragul colapsului, nebeneficiind, practic, de sustinerea pe care o astepta din partea Uniunii Europene si Statelor Unite, in plan politic, economic si militar. La randul ei, Uniunea Europeana si, in primul rand Germania, care este conducatorul acestui grup de state, traverseaza o profunda criza politica si sociala, generata de uriasul val de refugiati. Iar Statele Unite, surprinse de vigoarea Statului Islamic si de neincetatele atacuri teroriste organizate de acesta, sunt cu privirea atintita in alta parte" adaugă SRS.
"Romania, la randul ei, in ciuda strangerilor de mana ale Bancii Mondiale si FMI, nu se afla intr-o situatie economica foarte buna, fapt care alimenteaza, in continuare, o serie intreaga de tensiuni sociale. Asa cum am mai aratat si in alte ocazii, exista in Romania o serie de vulnerabilitati grave, in ceea ce priveste politica de aparare, generata de subfinantarea cronica a Armatei si a industriei specifice. In plus, tensiunile din Tinutul Secuiesc, tolerate atat de mult timp de autoritatile de la Bucuresti, au atins o masa critica, care, acum, ar putea fi speculate, cu succes, in serviciile secrete ale Federatiei Ruse. Generarea unor conflicte de natura etnica in Ardeal ar fi de natura sa scoata Romania din orice joc, punand-o in imposibilitate de a reactiona, fie si numai diplomatic, in raport cu ofensiva Moscovei, care urmeaza sa fie declansata in Republica Moldova.
Daca se confirma toate aceste previziuni consemnate si de grupul analitic Da Vinci AG, care crediteaza ideea unei probabilitati ridicate de lovitura de stat in Republica Moldova, coordonata de serviciile secrete ale Federatiei Ruse, atunci SRI devine cel mai important instrument pe care statul roman il are la dispozitie pentru a incerca sa previna si sa atenueze loviturile pregatite de Moscova lui Vladimir Putin. Va fi un examen greu. La capatul caruia vom vedea daca SRI a meritat sau nu banii. In mod deliberat, imi pun nadejdea in SRI si nu in SIE pentru ca stiu ca prima institutie a primit un buget de sase ori mai mare decat cea de-a doua", mai spune Sorin Roșca Stănescu.