„Dacă Putin nu pierde războiul din Ucraina, ar trebui să ne așteptăm să ajungă în Moldova sau în statele baltice”, a spus el.
Președintele Federației Ruse a numit în repetate rânduri prăbușirea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”, menționând că, drept urmare, „zeci de milioane” de compatrioți săi s-au aflat în afara teritoriului rus, a amintit Heusgen. În opinia sa, Putin vrea să restabilească statul în granițele fostei URSS.
În acest sens , Heusgen a cerut să se facă „tot ce este posibil” pentru a se asigura că Ucraina primește armele și alte asistențe necesare pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse și pentru a-și elibera teritoriile.
Putin, într-un interviu recent cu jurnalistul american Tucker Carlson, a justificat invadarea Ucrainei spunând că aceasta a făcut întotdeauna „parte din pământurile rusești”, până când autoritățile sovietice, „la ordinul lui Stalin”, au făcut din ea un „stat artificial”. ” În același timp, el a spus că nu are de gând să atace alte țări - cel puțin pe cele care sunt membre NATO.
„Nu avem interese nici în Polonia, nici în Letonia – nicăieri. De ce avem nevoie de asta?”, a spus Putin. El a asigurat că nu va trage țara într-un război global, deoarece acest lucru „contrazice bunul simț” și, în plus, o astfel de confruntare „ar aduce întreaga umanitate în pragul distrugerii”. Cu toate acestea, el a promis că va răspunde în cazul unui „atac NATO”.
În același timp, în ianuarie, Putin a amenințat țările baltice cu privire la deportarea cetățenilor ruși. „Ce se întâmplă acum în Letonia, în celelalte republici baltice, când rușii sunt pur și simplu aruncați din cordon, vedeți, acestea sunt lucruri foarte grave care afectează direct securitatea țării noastre”, a spus el.
Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a remarcat că în acest fel Putin ar putea pregăti terenul pentru un atac asupra acestor state, așa cum a fost cazul Ucrainei, pe care a acuzat-o de „genocid” al locuitorilor din Donbass. Anterior, 10 lideri militari și miniștri ai țărilor NATO au anunțat necesitatea pregătirii pentru războiul cu Rusia. În opinia lor, flancul estic al alianței, care este cel mai vulnerabil datorită apropierii de țara agresoră, ar putea fi primul atacat.
La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a prezis în repetate rânduri soarta Ucrainei pentru Moldova, care intenționează să devină membră a UE. EL și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că președintele Republicii, Maia Sandu, este „dorită să intre în NATO” și a avertizat-o împotriva încercării de a crea un „cap de pod anti-rus” în țară.