Dodon este primul în preferințele moldovenilor, cu un scor de 33,9%. Pentru poziția de contracandidat al său în al doilea tur, se luptă cu șanse reale nu mai puțin de patru candidați, distanța dintre ei fiind mai mică de 6 procente. Dacă toți cei patru candidați vor rămâne în cursă, cele 6 procente se pot transfera rapid de la unul la celălalt, în vreme ce dacă unul dintre aceștia se va retrage, "beneficiarul"? (cel ce va primi cele mai multe din voturile celui ce se retrage) va căpăta un avantaj important, scrie Știri pe Surse.
Astfel, candidatul PPDA, Andrei Năstase este preferat de 11.8% dintre respondenți, Marian Lupu, candidatul PDM este preferat de 10.1%, Maia Sandu scade până la un scor de 10.1% iar Iurie Leancă, intrat în campanie cu 3%, reușește să strângă astăzi 6.8 procente.
Fiind primele alegeri libere pentru funcția de președinte în mulți ani, interesul creat la nivelul societății este unul major. Astfel, nu mai puțin de 57% dintre respondenți s-ar prezenta sigur la vot, iar 27% în mod „probabil”.
La aproximativ trei săptămâni distanță de alegerile prezidențiale, al căror prim tur se va organiza pe 30 octombrie, 18% consideră că este posibil sau foarte posibil să-și schimbe opțiunea până în ziua votului. În sens invers, doar patru din zece moldoveni se consideră foarte siguri că-și vor păstra opțiunea până în ziua votului.
În plan geopolitic, cele două mari opțiuni, Uniunea Euroasiatică și Uniunea Europeană sunt aproape la egalitate, prima fiind preferată de 43% dintre respondenți iar a doua de 40% dintre aceștia. De asemenea, 9% dintre cei chestionați au declarat că nu sunt deciși în privința unei alegeri, dacă s-ar organiza un referendum în acest sens.
În ceea ce privește încrederea în instituții, Guvernul Filip reușește să se păstreze la un nivel ridicat față de partidele politice, aproximativ 33% dintre respondenți considerând că acesta este în stare să schimbe lucrurile în bine.
La nivel național, 82% dintre respondenți consideră că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcție incorectă, cifră care, deși ridicată, anunță o îmbunătățire a situației, ținând cont că, în trecut, la această întrebare au răspuns negativ chiar și 90% dintre cei intervievați.
Sondajul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova în perioada 28 septembrie – 5 octombrie, pe un eșantion de 1161 de respondenți, reprezentativi la nivel național și are o eroare maximă de 3,0%.