"Dragan este un polițist sârb din orașul Rudar. Dragan a fost trimis de Vucici să orchestreze violențele în Kosovo. În imagini este Dragan lovind soldați NATO cu un baston de poliție. Dragan nu este cetățean al Kosovo," a fost una dintre postările care au atras atenția asupra scenariului că violențe din Kosovo ar fi orchestrare de la Belgrad.
Meet Dragan Smigič.
— Patjeter! (@hsczbnsdwv) May 29, 2023
Dragan is a Serbian policeman from the town of Rudare in Serbia 🇷🇸.
Dragan was sent by Vucic to orchestrate violence in Kosovo.
Here, a picture shows Dragan beating up NATO soldiers in Kosovo with a police baton.
Dragan is not a citizen of Kosovo 🇽🇰#NATO pic.twitter.com/OGQ4QqXX2u
Luni, aproximativ 25 de membri din contingentele italian şi ungar ale NATO KFOR "au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice cu oase rupte şi arsuri în urma exploziei unor dispozitive incendiare", în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, unde demonstranţii sârbi cer retragerea primarilor albanezi, conform unui comunicat al KFOR, citat de AFP.
Protestele din Kosovo au reizbucnit într-un context foarte tensionat în Serbia, după 2 atacuri armate șocante, soldate cu zeci de morți și răniți. Oamenii au solicitat demisia unor oficiali cheie, reglementarea regimului armelor și chiar l-au indicat pe președintele Aleksandr Vucici drept responsabil pentru climatul violent din țară.
Faptul că Vucici a organizat un contramiting al susținătorilor săi, după protestele societăți civile și ale opoziției, care scot zeci de mii de oameni în stradă, au alimentat suspiciunile că liderul de la Belgrad folosește strategii ce amintesc de predecesorul și fostul său mentor, Slobodan Milosevici.
Confruntările din Kosovo au loc cu puțin timp înainte ca naționaliștii sârbi să sărbătorească bătălia de la Kosovo Polije - Câmpia Mierlei, moment identitar fundamental în istoria statului sârb medieval.
În 1989, Slobodan Milosevici a folosit momentul celebrării a 600 de ani de la bătălie pentru a vorbi pentru prim dată în public, la marea adunarea populară de la Gazimestan, în Câmpia Mierlei, despre posibilitatea unor „bătălii armate” în viitorul dezvoltării naționale a Serbiei. Potrivit istoricilor, a fost momentul care a prefigurat dezintegrarea Federației Iugoslave și declanșarea celor mai sângeroase conflicte militare de pe teritoriul european de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și până la actualul război din Ucraina.