În acest memorandum dezvăluit săptămâna trecută, 51 de diplomați și-au făcut cunoscută exasperarea și au insistat asupra faptului că Barack Obama are obligația morală de a pune capăt masacrului din Siria.
Pentru a-l constrânge pe dictatorul sirian să demareze negocieri de pace reale, președintele Statelor Unite trebuie, în opinia lor, să decidă bombardarea regimului sirian, lucru care era pe cale să se întâmple în vara anului 2013, înainte de a renunța în ultima clipă. Departamentul de Stat a făcut cunoscut de la bun început că diplomații în cauză nu vor fi sancționați, deoarece această metodă de a-și manifesta nemulțumirea este un proces acceptat pentru funcționari cu rangul lor.
Întrebat luni dacă a citit documentul colegilor săi răzvrătiți, John Kerry a răspuns: "Da. Este foarte bun. Mă voi întâlni cu ei". Secretarul de stat s-a arătat întotdeauna loial în public față de Barack Obama, în contextul în care războiul din Siria continuă după mai mult de cinci ani de masacru.
John Kerry încearcă să impună un improbabil plan de pace americano-rus pentru a-i determina pe președintele sirian, Bashar Al-Assad, și pe rebeli să se așeze la masa negocierilor. Aparenta bunăvoință manifestată însă de John Kerry față de grupul diplomaților nemulțumiți pare să susțină impresia generală la Washington potrivit căreia și el este frustrat de situația respectivă. În memorandum, diplomații americani au subliniat că o "utilizare corespunzătoare" a rachetelor de croazieră și bombardamentelor aeriene împotriva unor ținte ale regimului sirian l-ar forța pe Bahar Al-Assad să caute rapid o soluție negociată.