"Oligarhii și alți reprezentanți ai elitelor trăiesc într-o stare de etern confort. Până când copiii lor nu se vor duce la război, nu va avea loc nicio mobilizare generală în această țară", a afirmat Prigojin, potrivit Spinter Monitor.
Fondatorul grupului de mercenari Wagner, considerat drept un fel de armată privată a lui Vladimir Putin, a afirmat că atât timp cât tinerii din elitele politice și economice ale Rusiei se sustrag mobilizării, se transmite un mesaj negativ întregii societăți.
The oligarchs and other representatives of the elites, as they lived in a state of endless comfort, continue to live. Until their children go to war, the full mobilization of the country will not happen ”- Evgeny Prigozhin. pic.twitter.com/Gj1CWpa38v
— Sprinter Monitor (@SprinterMonitor) October 31, 2022
Imediat după declanșarea mobilizării parțiale, un jurnalist care s-a prezentat drept reprezentant ai unui centru militar i-a cerut fiului lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, să se prezinte la comisariat, dar acesta a refuzat, invocând tocmai poziția sa în ierarhia politică.
O serie de comentatori au remarcat faptul că Prigojin devine o figură tot mai populară în Rusia și își folosește suportul popular pentru a-și consolida poziția în ierarhia Kremlinului.
Potrivit unei analize The Guradian, la Kremlin s-ar da o luptă pentru a deține poziții de control între gruparea Șoigu, ministrul Apărării și generalii săi, împotriva celei constituite în spatele liderului cecen Ramzan Kadîrov și al șefului informal al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.
Cel din urmă ar fi folosit fiecare eșec al Armatei pentru a-i sugera lui Vladimir Putin că liderii săi militari, dar și elita politică a Kremlinului, sunt incompetenți sau chiar uneltesc împotriva sa.
Scenariul amintește, într-o oarecare măsură, de cel care a dus la căderea fostului lider comunist al României, Nicolae Ceaușescu, sabotat atât de incompetența camarilei loiale, cât și de uneltirile celor care urmăreau să-i ia locul.