Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Narîșkin, pentru a gestiona riscurile nucleare, anunță Washingtonul.
„Statele Unite au canale pentru gestionarea riscurilor cu Federația Rusă, în special a riscurilor nucleare și acesta a fost scopul întâlnirii directorului CIA Burns cu omologul său rus”, a anunțat Elizabeth Rood, însărcinată cu afaceri la Ambasada SUA la Moscova.
„Directorul Burns nu a negociat nimic și nu a discutat despre o reglementare a conflictului din Ucraina”, a mai precizat Rood, relatează CNN.
Elizabeth Rood a făcut aceste declarații după ce directorul CIA, Bill Burns, s-a întâlnit cu omologul său rus, în Turcia la începutul lunii noiembrie.
„Președintele Biden s-a angajat ca SUA să discute despre controlul armelor și ce modalități se întrevăd după expirarea Tratatului (Tratatul de neproliferare a armelor nucleare - TNP). În această perioadă vom continua să avem discuții prin comisiile de dialog bilaterale despre noul mecanism al Tratatului START și așteptăm o oportunitate pentru a relua dialogul cu Rusia privind stabilitatea strategică”, a declarat pentru RIA Novosti însărcinat cu afaceri interimar al SUA, Elizabeth Rood.
Les États-Unis se sont engagés à discuter du contrôle des armements et attendent l\"occasion de reprendre le dialogue avec la Russie sur la stabilité stratégique, a déclaré à RIA Novosti la chargée d\"affaires américaine par intérim Elizabeth Rood. pic.twitter.com/hI6xR89M3H
— Carton Rouge ▁▂▃▄▅▆▇ 100% 🇫🇷 © (@fredden18) November 28, 2022
Administrația Biden l-a trimis pe directorul CIA de mai multe ori în ultimul an pentru discuții cu rușii, folosindu-l pe veteranul diplomat și fost ambasador al SUA în Rusia ca intermediar-cheie în aceste negocieri, deoarece relațiile dintre SUA și Rusia au continuat să se deterioreze, potrivit CNN.
În vara acestui an, președintele Joe Biden a acuzat Rusia că, prin invazia militară în Ucraina, a afectat încrederea în ordinea internaţională.
„Administraţia SUA este pregătită să negocieze rapid un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear pentru înlocuirea Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) când va expira, în 2026. Dar negocierile necesită un partener dornic să acţioneze de bună-credinţă. Iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa şi reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaţionale. În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acţiunile pentru controlul armamentului împreună cu Statele Unite.
Şi China are o responsabilitate, în calitatea de stat parte la Tratatul pentru Neproliferarea Armelor Nucleare şi de membru al Procesului P5, pentru a se implica în negocieri care să reducă riscurile interpretărilor greşite şi să abordeze dinamicile militare destabilizatoare.
Nu există niciun beneficiu pentru vreuna dintre naţiunile noastre sau pentru lume să se opună implicării în acţiuni în sensul controlului armamentului nuclear şi neproliferării nucleare", a transmis Joe Biden într-o declarație de presă difuzată pe 1 august 2022, înaintea celei de-a zecea Conferințe de revizuire a TNP.
„În acest moment de incertitudine şi agitaţie pe scena mondială, reafirmarea angajamentului nostru comun pentru principiile fundamentale ale regimului global de neproliferare nu a fost niciodată mai crucială. Lumea poate avea încredere că Administraţia mea va continua să susţină Tratatul de Neproliferare Nucleară şi că va încerca să consolideze arhitectura de neproliferare care protejează oamenii oriunde", a adăugat președintele SUA.