„Nu se întâmplă nimic care să încalce securitatea sârbilor, dar atmosfera este atât de tensionată și inflamabilă, încât dacă cineva ar aprinde un chibrit, s-ar produce o explozie. Singurul lucru despre care vor să vorbească este normalizarea completă a relațiilor, iar asta înseamnă practic recunoaștere”, a spus Vucevic, potrivit presei sârbești.
„Dacă președintele Serbiei va ordona, armata va lua toate măsurile pentru a-i proteja pe sârbii din Kosovo și Metohija”, a mai precizat oficialul sârb. Ministrul Apărării consideră că negocierile, oricât de lungi și epuizante ar fi, sunt o soluție mai bună decât conflictul. "Toate opțiunile sunt luate în considerare, dar (...) nimănui nu cred că îi plac conflictele”.
Tensiunile în zonă s-au reaprins după ce guvernul kosovar a decis să-i oblige pe minoritarii sârbi să-şi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare de înmatriculare auto. Anunțul a fost întâmpinat cu o rezistenţă puternică şi uneori violentă anul acesta de către sârbii care trăiesc în nordul Kosovo.
Principalii susţinători ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, i-au cerut public premierului Albin Kurti să amâne implementarea acestei reguli timp de zece luni şi să evite tensiunile etnice, dar guvernul kosovar a refuzat să declaleze termenul limită, stabilit pentru 1 noiembriele-a dat etnicilor sârbi termen de 60 de zile, începând cu 1 septembrie, pentru a-şi monta noile plăcuţe de înmatriculare.
Priștina a anunțat că există aproximativ 10.000 de şoferi care trebuie să-şi schimbe vechile înmatriculări de autoturisme care datează dinainte de 1999, când Kosovo era încă o provincie a Serbiei.