Marți, lui Trump i-au fost comunicate 13 capete de acuzare pentru infracțiuni, printre care șantaj și încălcarea jurământului, printre altele.
Acestea se axează pe încercările sale de a convinge oficiali de stat să anuleze rezultatul alegerilor din 2020 din SUA, pe numirea a 16 electori "supleanți" care să-i declare victoria și pe diverse alte scheme menite să-i aducă Georgia - și președinția, arată The Telegraph și New York Times.
Față de celelalte 3 procese, cel din Georgia va avea loc la nivel statal, nu federal.
Aceasta înseamnă că, dacă Trump ar fi condamnat și apoi reales președinte, el ar putea să se grațieze prin intermediul unui aliat din Departamentul de Justiție.
Deși în majoritatea statelor autoritatea de a grația aparține guvernatorului ales, în Georgia decizia poate fi luată doar de un consiliu format din oficiali ai statului.
Aceste le permite condamnaților să solicite grațierea sau restabilirea drepturilor civile și politice doar după cel puțin doi ani de la executarea pedepsei și doar în "cazuri excepționale".
Cazul din Georgia este, de asemenea, neobișnuit, deoarece publicul va avea parte de un prilej fără precedent de a asista la audierea, interogatoriul și - posibil - condamnarea dlui Trump.
Dacă procesul va fi televizat, așa cum ar trebui să fie în mod normal, va fi prima dată când un fost președinte va apărea într-o instanță penală la televizor.
Pat Labat, șeriful comitatului Fulton, a declarat, de asemenea, că nu se va abate de la "practicile sale normale", ceea ce înseamnă că lui Trump i se va face o fotografie de identificare și i se vor lua amprentele digitale ca oricărui alt suspect.