Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Finanțelor al Rusiei. Anton Siluanov, care face bugetul Federației de 11 ani, a declarat marți că deficitul va fi mai mare de 2% din PIB și a recunoscut că decizia Uniunii este o nouă povară fiscală.
Asta în contextul în care Moscova oricum se confruntă cu cheltuieli uriașe cu războiul din Ucraina.
Iar producția va scădea cu două procente anul viitor pentru că va exporta mai puțină energie.
Unele țări nu vor mai primi energie pentru că au impus plafonul, iar altele vor renunța la afacerile cu Rusia.
Mai mult, din cauza sancțiunilor, cea mai mare bancă rusească din Emiratele Arabe Unite se va închide și va pierde accesul la milioanele arabilor.
Deficitul bugetar al Rusiei va depăși pragul de 2 % din produsul intern brut după plafonarea prețurilor la achizițiile de petrol ale UE și G7, a anunțat ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov.
„"Este posibil un deficit bugetar mai mare? Este posibil dacă veniturile vor fi mai mici decât s-a planificat. Care sunt riscurile pentru anul următor? Riscuri pe partea de preţuri şi restricţii", a explicat Siluanov.
„Producția rusă de petrol și produse petroliere ar putea scădea cu 5 – 7% încă de la începutul anului viitor, dar cheltuielile angajate vor fi respectate prin credite de pe piețele internaționale și din rezerve. Plafonarea prețurilor este semnificativă în măsura în care spre țările care au stabilit plafonul nu vor fi livrări. Aceasta înseamnă că vor exista și alte țări. Da, logistica (costurile) vor crește. Reducerile de preț (discount-urile) se pot schimba ca urmare”, a precizat Siluanov.
Rusia are două surse de finanțare suplimentară: fondul național suveran NWF, care acumulează rezerve de stat, și împrumuturile, a mai spus Anton Siluanov.
Guvernul rus s-a împrumutat masiv în acest trimestru, al patrulea, după lunile sterile din urma deciziei Moscovei de a trimite zeci de mii de militari în Ucraina, mai notează Reuters.
Rusia se așteaptă acum să extragă peste două trilioane de ruble (29,24 miliarde de dolari) de la NWF în 2022, deoarece cheltuielile totale depășesc 30 de trilioane de ruble, mai mult decât planul inițial al anului.
„De la începutul operațiunii militare speciale, condițiile macroeconomice s-au schimbat, inflația a crescut și a fost nevoie de un volum mare de resurse pentru susținerea familiilor”, a spus Anton Siluanov.
Cheltuielile NWF în decembrie s-ar putea ridica la 1,5 trilioane de ruble. De la 1 decembrie, activele lichide din NWF au totalizat 7,6 trilioane de ruble, sau 5,7% din PIB-ul Rusiei ($1 = 68,4 ruble).