Oficialul rus a adăugat că este vorba în mare parte de o decizie politică, dar că Rusia va continua să-şi exporte cerealele, întrucât are cumpărătorii săi.
"Volumele noastre de export de grâne, ţinând cont de încetarea acordului privind cerealele, nu au scăzut în niciun caz, chiar au crescut uşor", a declarat Patruşev, potrivit RIA, scrie Agerpres.
Rusia s-a retras în iulie din acordul care a permis Ucrainei să exporte cereale via porturile sale la Marea Neagră, motivând că stocurile respective nu ajung către ţările cele mai sărace, așac cum s-a argumentat inițial. În plus, Moscova a reproșat și faptul că propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte continuă să se confrunte cu obstacole, aminteşte Reuters.
La începutul lui decembrie, Ucraina a susţinut că a exportat şapte milioane de tone de mărfuri de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră, în pofida ameninţărilor ruseşti de represalii asupra navelor care circulă în zonă.
La rândul său, ministrul rus al Agriculturii a precizat recent că, după o recoltă record de peste 151 de milioane de tone cereale şi legume - inclusiv aproape 99 de milioane de tone de grâu -, Rusia îşi va putea acoperi propriile necesităţi şi va putea expedia cantităţi record "partenerilor străini".