Moscova anunță că dorința Poloniei de a deveni un candidat pentru amplasarea bombelor nucleare din Statele Unite ridică tensiunile în Europa. Astfel de declarații iresponsabile nu fac decât să creeze o situație foarte îngrijorătoare, a spus Serghei Lavrov.
„Polonia cere să fie un <<candidat>> pentru ca americanii să-și plaseze și acolo bombele nucleare tactice. În Europa au apărut figuri care încearcă să se <<joace>> cu subiectul armelor nucleare într-o manieră destul de iresponsabilă. Această situație este foarte îngrijorătoare”, a declarat Serghei Lavrov.
Pe lângă Polonia, care împarte granița și cu Belarus și cu Rusia, noile candidate la Alianța Nord-Atlantică, Finlanda și Suedia, se pregătesc să amplaseze baze militare pe teritoriul lor. Acest lucru le va permite celor două țări nordice să găzduiască arme nucleare tactice din Statele Unite, Marea Britanie sau Franța.
Un expert militar susține că dacă Germania permite arsenal nuclear pe teritoriul său, atunci Suedia și Finlanda nu pot fi împiedicate să facă același lucru odată ce vor deveni membre NATO cu drepturi depline.
Mai mult, din decembrie americanii ar urma să trimită în bazele din Italia, Germania, Belgia, Olanda și Turcia bombele nucleare de ultimă generație B61-12. Rușii au comparat mutarea armamentului cu situația de criză din anii 60, când Uniunea Sovietică a trimis rachete nucleare în Cuba.
„Diferența este că în 1962, Nikita Hrușciov și John Kennedy au găsit puterea de a arăta responsabilitate și înțelepciune, iar acum nu vedem o astfel de voință din partea Washingtonului și a sateliților săi”, a mai precizat Lavrov.
Și tensiunile cu China sunt în creștere după ce Statele Unite au anunțat că vor finanța și modernizarea bazei aeriene Tindal din nordul Australiei. Capacitatea ar urma să crească până la șase bombardiere cu rază lungă de acțiune B-52 cu capacitate nucleară.