Autoritățile ruse au pretins că imaginile fuseseră surprinse în ziua accidentului și au acuzat Ucraina că a doborât avionul civil cu o rachetă aer-sol Buk. În raportul Bellingcat se arată: „Discrepanțele din imaginile din satelit ale Ministerului rus al Apărării care arată că sunt incorect datate sunt vizibile în imaginile publice de pe Google Earth. Analizele asupra imaginilor arată că acestea au fost editate.” Raportul mai precizează că editarea a fost folosită inclusiv la adăugarea unor lansatoare Buk, pentru a arăta că acestea erau active pe 17 iulie.
„Aceste declarații (...) arată o încercare clară din partea Rusiei de a induce în eroare opinia publică.” Într-un raport preliminar, dat publicității în septembrie, se arată că aeronava a fost perforată în zbor de „proiectile cu mare viteză”, fără a preciza dacă într-adevăr a fost vorba de o rachetă. Raportul final este așteptat să fie publicat în această vară.
Catastrofa din Ucraina o depășește prin proporțiile ei pe cea a altui aparat al Malaysian Airlnes, Zborul 370, dispărut de pe ecranele radarelor pe 8 martie 2014. Atunci au pierit 239 de persoane
La bordul aparatului doborât de ruși în iulie, printre cele 289 de victime se aflau 85 de copii, inclusiv 3 nou-născuți.