Membrii corpului de comando al Armatei Naționale Afgane, care au fost instruiți de Marea Britanie și Statele Unite, primesc oferte de a se alătura forțelor armate rusești pentru războiul din Ucraina, relatează Foreign Policy, potrivit HotNews.ro. Ei au fost abandonați de Occident odată cu retragerea trupelor americane din Afganistan până în august anul trecut, când talibanii au recucerit puterea într-un timp record.
Ofertele de recrutare au declanșat deja panică în cercurile militare și de securitate afgane încă loiale Occidentului, unii avertizând că până la 10.000 de militari instruiți de armata americană ar putea accepta oferta rușilor.
Mai mulți soldați din cadrul forțelor afgane au vorbit despre ofertele primite, mai ales că între 20.000 și 30.000 de comandouri de formate pe bază de voluntariat au rămas în Afganistan după ce Occidentul și-a retras trupele din țară în vara lui 2021. Din trupele de comando antrenate de britanici și americani au fost salvați doar o mică parte, fiind evacuați după ocuparea Afganistanulu ide către talibani. Militarii au fugit în țările vecine Afganistanului sau au reușit să ajungă în SUA.
Cei mai mulți însă au rămas în Afganistan fără speranță și fără muncă, în timp ce așteaptă să fie relocați în Marea Britanie sau SUA. Ceea ce îi face mult mai vulnerabili în cazul ofertelor primite din partea rușilor, de a lupta în războiul din Ucraina, potrivit unor surse de securitate afgane citate de revista de politică externă.
„Nu au nicio țară, niciun loc de muncă, nici viitor. Nu au nimic de pierdut”, a declarat unul dintre ei, potrivit Foreign Policy.
Recrutările pentru Armata Rusiei este făcută de mercenarii din grupul paramilitar Wagner, înființat de Putin, cu ajutorul „bucătarului” său, omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, în 2014.
Un fost oficial al guvernului pro-occidental, ofițer în cadrul unei unități de comando afgane, crede că grupul de mercenari Wagner s-ar afla în spatele recrutărilor din forțele speciale afgane.
„Vă spun, recrutorii sunt din grupul Wagner. Ei strâng oameni de peste tot. Singura entitate care recrutează trupe străine (pentru Rusia - n.red.) este grupul Wagner, nu armata lor (rusă - n.red.). Nu este o presupunere, este un fapt cunoscut”, a declarat fostul ofițer.
Iar alți foști comandanți ai comandourilor afgane au relatat că au fost contactați pe grupurile de WhatsApp sau Signal cu oferte pentru a se alătura „legiunii străine” a Rusiei care luptă în Ucraina.
Mesajele de recrutare văzute de Foreign Policy folosesc aceeași formulare, sugerând o operațiune centralizată.
Un fost căpitan de comando care se ascunde acum în Afganistan a dezvăluit că a ajutat mai mulți militari punându-i în legătură cu un birou de recrutare din Teheran. Însă recrutările se pare că a udeviat din Iran către Rusia, iar când aceștia au acceptat oferta, a fost întreruptă orice legătură, legăturile telefonice, închise, a mai spus căpitanul de 35 de ani, tatăl a patru copii mici. El a mai spus că încă speră că va fi reinstalat în Marea Britanie: „Ne-am luptat cu dușmanii declarați ai Afganistanului timp de 20 de ani, în toată țara, cu moralul ridicat, de partea Marii Britanii și a Statelor Unite. Acum ne ascundem ca niște prizonieri”.
„Oricine ar dori să meargă în Rusia unde să aibă parte de un tratament mai bun și resurse bune, vă rog să-mi trimiteți numele dvs., numele tatălui și gradul vostru militar”, se arată în mesajele de recrutare. Iar destinatarii sunt rugați să ajute la recrutarea altor membri ai unităților lor. Iar televiziunea afgană a raportat că ofertele de recrutare includ cetățenia rusă, mai scrie Foreign Policy.