La un an de la declanșarea invadarea Ucrainei, a „operațiunii militare speciale”, Rusia revine cu aproape aceleași condiții pentru încetarea focului. Planul ce sfidează invazia și bombardamentele făcute în Ucraina cu sute de mii de răniți și mii de morți a fost anunțat de ministrul adjunct de externe Mihail Galuzin într-un interviu pentru TASS. Acesta susține că ar putea aduce pacea între Ucraina și Rusia.
„Discuțiile despre Ucraina ar putea avea loc dacă țările occidentale și regimul de la Kiev depun armele și încetează să bombardeze orașele rusești”, a anunțat Galuzin.
„Dacă Occidentul și Kievul vor să se stea la masa negocierilor, ar trebui, înainte de toate, să nu mai bombardeze orașele rusești și să depună armele. După aceea, va fi posibil să se poarte o discuție bazată pe noile realități geopolitice", a mai explicat diplomatul rus, referindu-se la regiunile controlate în prezent de trupele ruse.
Prezentarea acestui așa-zis plan de pace vine dupa ce Putin l-a primit pe cel mai înalt demnitar de politică externă al Chinei comuniste. Întâlnirea a stârnit îngrijorări la nivelul SUA, care a lansat mai multe avertismente în ultima perioadă legate o posibilă alianță cu Rusia împotriva Ucrainei și chiar implicarea în furnizarea de armament pentru Rusia.
Poziția Kremlinului față de posibilitatea de a se negocia o pace a rămas constantă după eșuarea tentativelor din primele luni de a opri războiul, discuțiile fiind sistate după întâlnirile mediate de Turcia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Occidentul nu este pregătit pentru inițiative de pace în legătură cu situația din Ucraina, relatează agenția de presă de stat rusă. După bombardamentele masive decise de la Kremlin și alipirea forțată pri nreferendumuri a unor teritorii din cele patru regiuni Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson, președintele Zelenski a tăiat orice posibilitate de negociere prin decretu lemis la sfârșitul luii septembrie 2022. În plus, liderul de la Kiev și-a reiterat pe 26 ianuarie acest an refuzul de a negocia cu Rusia înainte de o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. Discuţii vor fi posibile doar dacă Rusia îşi retrage soldaţii, îşi recunoaşte greşeala şi există un nou guvern la Moscova, a declarat Zelenski într-un interviu pentru postul de televiziune britanic Sky News.
Rusia cere abdicarea Ucrainei pentru a opri războiul - Este criticată influența Occidentului, a NATO
Printre celelalte condiții anunțate de Rusia pentru pace prin discuții politice și diplomatice sunt scoaterea Ucrainei de sub influența Occidentului, în special a SUA, Angliei și Comisiei Europene, renunțarea acestora de a furniza armament pentru armata ucraineană, precum și renunțarea lui Zelenski de a „instiga” Occidentul pentru înarmarea împotriva Rusiei. În concluzie, Rusia sugereaza de fapt o „abdicare totală a Ucrainei”, condiție ce nu s-a schimbat față de cerințele anunțate încă de anul trecut.
„Problema dialogului cu Kievul este faptul că regimul Zelenski nu este absolut independent în luarea deciziilor și depinde în totalitate de opinia Washingtonului, Londrei și Bruxelles-ului, la insistențele cărora, după cum știți, Ucraina în aprilie 2022 a oprit negocierile de pace cu Rusia inițiate inițial de aceasta. Anglo-saxonii fac tot posibilul pentru a face războiul din Ucraina cât mai sângeros posibil și pentru a preveni orice negocieri de fond privind o soluționare pașnică”, a declarat Galuzin.
Rusia cere stoparea înarmării Ucrainei și își revendică teritoriile ocupate
„Suntem pregătiți să atingem obiectivele operațiunii militare speciale - protecția locuitorilor din Donbas, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care provin de pe teritoriul său - prin mijloace politice și diplomatice. Un obstacol în acest fel este poziția absolut neconstructivă a Kievului, care, la instigarea Occidentului, a deschis direcția pentru înfrângerea militară a Rusiei pe câmpul de luptă”, a mai spus Galuzin.
Cerere halucinantă a Rusiei de oprire a bombardamentelor auspra orașelor rusești de către Ucraina
„În prezent, reluarea procesului de negociere depinde doar de disponibilitatea autorităților ucrainene și a Occidentului de a percepe realitățile geopolitice actuale. În acest sens, am recomanda partenerilor noștri să își reorienteze eforturile către o colaborare specifică cu Kievul, precum și cu Statele Unite și cu alte țări NATO, care continuă să extindă gama de rezerve de arme, ceea ce duce în mod inevitabil la o escaladare a conflictului. Dacă Occidentul și Kievul vor să se așeze la masa negocierilor, trebuie mai întâi să înceteze bombardarea orașelor rusești și să-și depună armele. După aceea, va fi posibil să se poarte discuții pe baza unor noi realități geopolitice”, a conchis Galuzin în interviul acordat TASS.