Agenţiile ONU se văd obligate să ia măsuri de austeritate din cauza faptului că peste 50 de ţări nu-şi plătesc cotizaţiile, mai ales SUA, ale căror datorii depăşesc un miliard de dolari, a acuzat duminică Ministerul de Externe al Rusiei, citat de EFE.
"Ţara cu cele mai mari restanţe la plata cotizaţiilor din ultima perioadă este America. Datoria SUA la bugetul ONU a depăşit un miliard de dolari", a informat ministerul rus condus de Serghei Lavrov, adăugând că este evidentă "intenţia Washingtonului de a submina activitatea organizaţiei".
"În plus faţă de politica imprevizibilă şi ostilă privind acordarea de vize americane membrilor delegaţiilor, (SUA) exercită şi presiuni financiare", a apreciat MAE rus, care a acuzat autorităţile nord-americane că tergiversează sau refuză în mod repetat acordarea de vize diplomaţilor ruşi care trebuie să participe la activităţile Organizaţiei Naţiunilor Unite.
MAE rus a evidenţiat pe de altă parte că Moscova îşi respectă obligaţiile şi achită contribuţiile care îi revin la bugetul ONU. "Toate obligaţiile financiare au fost respectate la timp şi cotizaţiile au fost plătite în totalitate. Moscova le cere ţărilor membre ale ONU să dea dovadă de autodisciplină bugetară", se mai menţionează în comunicatul MAE rus.
Ministerul Afacerilor Externe rus l-a citat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a declarat recent că, începând din luna noiembrie, secretariatul ONU ar putea avea dificultăţi în a-şi plăti angajaţii şi facturile pentru produsele şi serviciile de care a beneficiat. Din acest motiv, de la jumătatea lunii octombrie activitatea Consiliului de Securitate şi Adunării Generale ale ONU se va limita la două sesiuni zilnice, cu program de lucru redus. Totodată, va fi redus şi numărul documentelor traduse şi vor fi luate măsuri de economisire a energiei electrice, se va limita folosirea aparatelor de aer condiţionat şi se va reduce numărul angajaţilor din domeniul securităţii care asigură paza clădirilor ONU.