Luna trecută CETA a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European, iar astăzi a fost aprobat.
Totuși, Canada va putea să reinstituie regimul de vize în cazul în care va constata că există un flux mare de migranți ilegali dinspre România. Ottawa a folosit această frână de urgență în 2009 în relația cu Cehia. Președintele Klaus Iohannis a explicat, în urmă cu câteva luni, că se prevede un mecanism de "snap pack", care stipulează că dacă numărul de imigranți ajunge să fie însemnat, partea canadiană își rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize.
Înţelegerile dintre UE şi Canada au fost încheiate în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, dar acordul a fost semnat abia în octombrie 2016, în urma opoziţiei manifestate de o regiune din Belgia.
Susţinătorii CETA afirmă că acordul va duce la creşterea cu 20% a comerţului între Canada şi Uniunea Europeană şi va creşte economia Uniunii Europene cu 12 miliarde de euro, dar şi cea a Canadei cu aproape 8,4 miliarde de euro (9 miliarde de dolari).