Keith Vaz, care se opune ieşirii din Uniunea Europeană, mai spune că românii care au venit la muncă în Marea Britanie ar trebui să aibă dreptul de a vota la referendumul din 23 iunie, când britanicii sunt chemaţi să decidă asupra viitorului european al Regatului Unit.
Referitor la recenta vizită a preşedintelui american, Barack Obama, la Londra şi la mesajul transmis de acesta, parlamentarul spune că Obama ar fi trebui să se abţină să le dea sfaturi birtanicilor în legătură cu votul de la referendum. În condiţiile în care Obama a averizat că o eventuală ieşire a Marii Birtanii din UE ar ridica probleme şi în relaţiile cu SUA, Keith Vaz spune că Marea Britanie este a cincea mare economie a lumii şi are un parteneriat puternic cu americanii la nivelul NATO, astfel încât avertismentul nu se susţine.
Laburistul mai spune că modul în care a fost gestionată criza refugiaţilor reprezintă un eşec al liderilor UE şi că acest fenomen poate duce la ascensiunea unor curente de extremă dreapta în alegeri, dar probleme nu sunt doar în Europa. Şi în SUA, candidatul republican la preşedinţie Donald Trump este şi el un exemplu de discurs antimigraţionist.
"Regretul meu referitor la acest referendum este că cei care au venit din restul Europei, care sunt stabiliţi în Regatul Unit, nu vor vota şi cred că românii care au venit să trăiască şi să muncească în Marea Britanie, care îşi plătesc taxele şi care contribuie la economia britanică, aşa cum au făcut de când au ajuns acolo, cei în jur de 200.000 de români ar trebui să le fie permis să voteze la acest referendum şi de aceea am votat pentru includerea lor. De asemenea, ne-ar fi ajutat cu rezultatul pentru că ar fi votat <da>. Îmi pare rău că nu pot vota. 23 iunie este o zi mare şi sper că vom vota toţi <da>", spune Vaz pentru sursa citată.