Reporterul CNN povesteste o convorbire telefonica avuta cu unul dintre intermediari, evocand astfel dimensiunea fenomenului: "Depinde ce doresti. Baiat? Fata? Mici? Mai mari?". Dupa o saptamana de telefoane, timp in care intermediarul a inteles, din cauza accentului, ca avea de-a face cu straini, a realizat si ca poate cere mai mult decat pretul obisnuit. "Se face", a spus el, asigurandu-si interlocutorul ca targul va avea loc. Cel cu care s-a luat legatura este doar unul dintre lucratorii din aceasta industrie, unul dintre cei multi care activeaza in Yola, explica reporterul. La el s-a ajuns "foarte simplu", dupa ce echipa sub acoperire a lansat vorba ca doreste sa "infieze".
Jurnalistilor sub acoperire li s-a aratat un grup de copii, fiind intrebati pe care doresc sa-l ia. "Unul, poate doi?". Intrebat cum vor decurge lucrurile, daca exista vreo plata, intermediarul in cauza a spus: "Iisus ma va rasplati, sora", dand de inteles ca nu era nevoie de bani. Nici de acte. Era insa nevoie de bani pentru ceilalti orfani, o "donatie".
Statisticile arata ca in prezent circa 8 milioane de copii muncesc fortat. The Global Slavery Index arata ca Nigeria are cel mai mare numar de "scalvi moderni" din toate tarile sub-sahariene. Exista temerea ca multi dintre acesti copii vor ajunge in mainile gruparilor teroriste, care ii vor transforma in kamikaze.
Jurnalistii, care au purtat discutiile deschis, pe un ton normal, chiar in fata copiilor care se jucau, au cerut o fetita. Fusese gasita doar una, de trei ani. "N-ati lua in considerare si o fata mai mare? Poate una de 12 ani? Ar putea sa aiba grija de cea de trei ani, sa gateasca si sa faca curatenie.
In orice caz, doua fete vor fi pregatite maine", asa a decurs discutia.
Ultima conversatie s-a referit la "donatie". Cand jurnalista a vehiculat o suma, 200 de dolari, intermediarul a ras. La fel s-a intamplat si cand donatia a cerscut la 300 de dolari. In cele din urma, s-a batut palma pentru 500 de dolari.
Mai multe pe ziare.com