Ei au evocat două documente confidențiale de la think-tankul respectiv care descriu cadrul și motivele a ceea ce serviciile de informații americane consideră a fi fost un efort intens al Rusiei de a se amesteca în alegerile americane din 8 noiembrie 2016. Oficiali americani din domeniul intelligence au obținut documentele respective, care au fost pregătite de Institutul rus pentru Studii Strategice (https://en.riss.ru, cu sediul la Moscova), după alegeri.
Institutul este condus de foști oficiali ruși din domeniul intelligence numiți de Kremlin.
Primul document al institutului rus era un proiect strategic elaborat în iunie anul trecut care a circulat la cele mai înalte niveluri al guvernului de la Moscova, dar nu era adresat unor persoane anume.
Documentul recomanda Kremlinului desfășurarea unei campanii de propagandă pe rețelele de socializare online și în media rusă controlată de stat pentru a încuraja electoratul din SUA să aleagă un președinte care ar aborda o linie mai blândă față de Rusia decât a făcut-o administrația Obama, au afirmat cei șapte foști și actuali oficiali americani.
Un al doilea document, elaborat în octombrie și distribuit în același fel, avertiza că era probabil ca Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat la alegerile prezidențiale de anul trecut din SUA, să câștige scrutinul. Din acest motiv, a fost mai bine pentru Rusia să pună capăt propagandei sale pro-Trump și să-și intensifice în schimb mesajele despre fraudarea alegerilor, pentru a submina legitimitatea sistemului electoral din SUA și a afecta reputația lui Hillary Clinton, astfel încât să îi submineze posibilitățile de a ajunge președinte.
Cei șapte oficiali americani, care și-au păstrat anonimatul ținând cont de sensibilitatea informațiilor în cauză, au refuzat să discute despre modul în care Statele Unite au obținut respectivele documente și să facă alte comentarii în legătură cu ele.
Vladimir Putin a respins acuzațiile că s-ar fi amestecat în alegerile din SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului și think-tankul rus citat nu au răspuns solicitării de a comenta despre acestea documente.
Documentele în cauză au fost esențiale în concluzia administrației Obama conform căreia Rusia a pus la cale o campanie de răspândire a 'știrilor false' și a lansat atacuri cibernetice contra Partidului Democrat și echipei de campanie a lui Hillary Clinton.
''Putin a avut acest obiectiv în minte tot timpul și el a cerut institutului să elaboreze o foaie de parcurs'', a spus un fost oficial american din domeniul intelligence.
Patru dintre cei șapte foști și actuali oficiali americani au spus că abordarea inclusă în proiectul de strategie din iunie 2016 este extensia unui efort lansat de administrația Putin în martie același an, când Kremlinul a dat dispoziție organizațiilor media susținute de stat, printre care platformele media Russia Today și Sputnik, să înceapă elaborarea de știri pozitive despre candidatura lui Donald Trump la președinția Statelor Unite.
Russia Today nu a răspuns solicitării de a comenta acest caz. Un purtător de cuvânt al agenției de presă Sputnik a respins afirmațiile oficialilor americani că ar fi participat la o campanie a Kremlinului, calificându-le drept o 'grămadă absolută de minciuni'. ''Și, apropo, nu este prima grămadă de minciuni pe care le auzim de la 'surse din cercurile oficiale din SUA' '', a menționat reprezentantul Sputnik în răspunsul său pe e-mail.