Următoarele mișcări ale președintelui Putin sunt foarte greu de anticipat. În pofida sancțiunilor occidentale ce afectează economia rusă, el deține în continuare puterea absolută la Moscova. Chiar în condițiile angajamentelor de la Minsk, încălcate deja de separatiștii care au continuat ofensiva împotriva trupelor ucrainene și după ce au promis că vor respecta armistițiul, Putin are alternativa de a permite acestora să cucerească noi teritorii în Ucraina cu ajutorul armelor furnizate de armata rusă, armata ucraineană dovedind până în prezent că este neputincioasă în fața lor. De altfel, autoritățile de la Kiev se tem acum de o iminentă ofensivă pe coasta Mării Azov, zona care, dacă ar fi cucerită de insurgenți, ar oferi Rusiei un coridor terestru către Crimeea.
Totuși, există și păreri că liderul de la Kremlin ar fi mai degrabă interesat nu să cucerească Ucraina, ci să mențină această țară într-o situație de destabilizare perpetuă, care să o îndepărteze de integrarea euro-atlantică. 'Vladimir Putin vrea ca Ucraina să nu facă parte din Europa, și el reușește' în acest demers, a subliniat duminică senatorul republican John McCain.
'Toate opțiunile sunt deschise', apreciază un diplomat occidental acreditat la Moscova, a cărui identitate nu este dezvăluită de Reuters. 'Ce îl interesează pe Putin în final este să rămână la putere, și el va face totul să-și atingă acest obiectiv', susține sursa citată.