''Republica Moldova, o țară mică de doar 3,5 milioane de oameni, riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei, cu potențiale consecințe dincolo de frontierele sale. Fostă republică sovietică între România și Ucraina, Republica Moldova se află la intersecția dintre Estul și Vestul Europei. De la declararea independenței, în 1991, puterea a oscilat între Partidul Comuniștilor, care a optat mereu pentru legături puternice cu Rusia, și partidele proeuropene, care s-au exprimat ferm pentru aderarea la Uniunea Europeană. În 2009, proeuropenii au venit la putere și au înregistrat unele progrese în acest sens. Cu toate acestea, astăzi situația este mult mai puțin optimistă. În ultimii șase ani s-a făcut foarte puțin pentru dezvoltarea economiei țării și instituțiilor statului. Corupția rămâne endemică și statul încă se află în mâinile oligarhilor, în timp ce veniturile mici au determinat sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune', scrie Thorbjorn Jagland în articolul său, potrivit jurnal.md.
''În timp ce mulți își pun speranțele în Bruxelles, așteptând de acolo o soluție, o altă parte optează pentru Uniunea Eurasiatică, în frunte cu Rusia. Ceea ce unește însă ambele tabere este resentimentul față de elitele corupte. Întrebați un moldovean obișnuit cum variază nivelul vieții sub conducerea diferitelor partide și veți auzi că nu există nicio diferență'', continuă secretarul general al Consiliului Europei.
În comentariul său, Thorbjorn Jagland vorbește și despre ''jaful secolului'' și urmările acestuia, precum recesiunea economică și suspendarea finanțării externe.
''La sfârșitul anului trecut, un miliard de dolari a dispărut din trei bănci din țară. Scandalul a ajuns să reprezinte eșecul statului de a proteja interesele cetățenilor. Puțini cred că cei responsabili vor fi trași la răspundere sau că banii vor fi returnați. Valoarea monedei naționale a scăzut, ratele dobânzilor au explodat, iar recesiunea s-a conturat. Toată finanțarea din afară a fost suspendată în așteptarea unor acțiuni concrete în lupta cu corupția și stabilizarea sectorului financiar. În cazul în care autoritățile nu reușesc să îndeplinească cerințele pentru restabilirea sprijinului extern, țara se va confrunta cu turbulențe economice grave. Programele sociale pentru cei săraci și vulnerabili social vor fi tăiate chiar înainte de lunile aspre de iarnă'', scrie în continuare Thorbjorn Jagland.