"Evenimentul de astăzi, 28 aprilie 2014, este, în mod incontestabil, unul deosebit în istoria Republicii Moldova de la declararea independenţei sale de fostul imperiu sovietic în anul 1991. Cred că nu voi exagera afirmând că acesta comportă şi o profundă semnificaţie istorică. Abolirea regimului de vize cu UE constituie unul din argumentele cele mai concludente că Republica Moldova avansează cu fermitate spre integrarea europeană, chiar dacă acest proces este unul complex şi cu multiple sensibilităţi atât interne cât şi externe. Prin ridicarea regimului de vize Republica Moldova demonstrează că este o ţară europeană, ce împărtăşeşte valorile, dar şi exigenţele Uniunii Europene, iar cetăţenii ei devin europeni cu acte în regulă", a declarat ambasadorul R. Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.
Diplomatul a precizat că şansa de a se deplasa liberi în ţările UE oferă cetăţenilor moldoveni "posibilitatea de se convinge, o dată în plus, de avantajele incontestabile ale unei Uniuni bazate pe democraţie, libertate şi prosperitate".
Totodată, decizia UE care intră în vigoare pe 28 aprilie consolidează faptul că Republica Moldova este "un partener credibil al Uniunii Europene, capabil să-şi onoreze angajamentele asumate faţă de aceasta", a subliniat Iurie Reniţă, adăugând că evenimentul constituie "o primă şi extrem de importantă etapă în procesul efectiv de integrare europeană a Republicii Moldova, ce va va urmat, în cel mai apropiat timp, de semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb".
Ambasadorul consideră că de beneficiile abolirii regimului de vize vor profita, în egală măsură, toţi cetăţenii Republicii Moldova, "indiferent de apartenenţa lor etnică sau pe care mal al râului Nistru locuiesc". "Nu există nicio condiţie geografică sau etnică în procesul de perfectare a paşapoartelor biometrice pentru cetăţenii noştri. Trebuie să recunoaştem că şi până în prezent ei au avut posiblitatea de a călători în ţările UE, dar era necesară obţinerea vizei Schengen. Actualmente, prin ridicarea regimului de vize, sunt create condiţii mult mai bune pentru consolidarea şi extinderea cooperării bilaterale şi multilaterale cu toate statele UE", a spus Reniţă.
În plus, locuitorii din zona transnistreană a Republicii Moldova vor avea "posibilităţi suplimentare pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale, cu atât mai mult cu cât aprope 50% din exporturile din Transnistria merg spre ţările Uniunii Europene", a mai spus diplomatul moldovean. Acesta reaminteşte faptul că peste 500.000 de cetăţeni moldoveni lucrează peste hotare, iar ridicarea vizelor permite părinţilor, rudelor şi copiilor "să se deplaseze nestingherit în ţările UE în care aceştia lucrează ori s-au stabilit cu traiul".
Referitor la rolul României în parcursul european, ambasadorul Reniţă declară că Bucureştiul "susţine ferm şi necondiţionat" Republica Moldova. "Constat cu multă satisfacţie că toate instituţiile statului român cu responsabilităţi în domeniul politicii externe şi toate forţele politice din România (indiferent de locul lor pe eşichierul politic) au avut şi au o abordare comună, unică vis-a-vis de Republica Moldova. Contribuţia României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este una substanţială şi constantă, fapt pentru care ne exprimăm profunda recunoştinţă", a precizat Iurie Reniţă.
Acesta şi-a exprimat speranţa că Acordul de Asociere cu UE va fi semnat la 27 mai. "Deoarece Republica Moldova are foarte mulţi parteneri şi prieteni în cadrul UE, sperăm mult să semnăm Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb în termenii anterior stabiliţi, iar o devansare a perioadei ar fi mult apreciată de către noi, eventual semnarea acestora în cadrul reuniunii Consiliului European din 27 mai 2014. Semnarea cât mai rapidă a documentelor respective va oferi o posibilitate suplimentară statelor membre UE să le ratifice. De asemenea, este foarte important ca şi Parlamentul de la Chişinău să reuşească ratificarea Acordurilor, ţinând cont de faptul că ne aflăm într-un an electoral", a precizat ambasadorul R. Moldova.
În ceea ce priveşte gazoductul Iaşi-Ungheni, care ar reduce dependenţa de gazul rusesc - în prezent de 100% -, Iurie Reniţă a evidenţiat că lucrările pe segmentul moldovenesc se află în etapa finală. "Actualmente se fac ultimele achiziţii şi până la finele lunii iunie 2014 acesta urmează a fi dat în exploatare. În context, vorbim de prima etapă a implementării gazoductului. În cea de-a doua va trebui să consolidăm şi să ajustăm reţelele de gaze astfel încât să valorificăm capacitatea integrală a gazoductului, iar pentru atingerea acestui obiectiv mai e necesară instalarea unei staţii de comprimare pe teritoriul României şi a reţelelor noi de la Ungheni până la Chişinău. După finalizarea primei etape, o parte din populaţia Republicii Moldova de la frontieră va beneficia de gazul românesc", a explicat diplomatul moldovean.
El a subliniat "caracterul strategic" al gazoductului, deoarece acesta oferă o alternativă de diversificare a resurselor energetice. "Prin conectarea la reţeaua de gaze româneşti şi europene avem posibilitatea de a asigura de o manieră consolidată şi concretă atât securitatea generală a Republicii Moldova cât şi cea energetică. Gazoductul Iaşi-Ungheni reduce considerabil dependenţa excesivă (actualmente 100%!) de o singură sursă de gaze naturale – cea rusească", a declarat Iurie Reniţă.
Conform estimărilor preliminare ale experţilor, valorificarea integrală a capacităţii gazoductului Iaşi-Ungheni ar acoperi "aproape integral necesităţile anuale (fără zona transnistreană)", a explicat ambasadorul Republicii Moldova.
Parlamentul European şi Consiliul au luat, la 3 aprilie, decizia finală privind includerea Republicii Moldova pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen, începând cu 28 aprilie, conform unui comunicat al CE.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea circula fără vize în Schengen, pentru o perioadă de 90 de zile.
La 27 februarie, Parlamentul European a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie Consiliul UE, în formatul miniştrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova.
Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial, la 8 aprilie. "Până la sfârşitul lunii, cetăţenii moldoveni cu paşaport biometric nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen pentru perioade scurte de timp. Aceasta este o mare realizare şi începutul unui nou capitol în relaţiile noastre", a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.
De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric. Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro. Ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. Negocierile dintre UE şi Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au început în iunie 2010.