În faţa unui panel de intelectuali, scriitori şi jurnalişti, în mare parte apropiaţi cauzei sale politice, reuniţi la Istanbul, Erdogan a apărat din nou cu vehemenţă ipoteza unui "complot" care urmăreşte să destabilizeze puterea sa.
"Ceea ce au vrut să facă este o tentativă de asasinat împotriva voinţei naţionale", a afirmat el într-un discurs retransmis de televiziune.
Premierul turc i-a criticat în special pe magistraţii care instrumentează o anchetă de corupţie ce a condus pe 17 decembrie la arestarea mai multor persoane din anturajul său şi a determinat o remaniere a Guvernului.
"S-a încercat să se facă o lovitură (de stat) judiciară în Turcia (...). Însă noi ne-am opus acestei operaţiuni, acestui complot din 17 decembrie care are drept ţinte viitorul şi stabilitatea ţării noastre", a continuat el.
Pe de altă parte, Erdogan s-a arătat încrezător că Turcia va depăşi dificultăţile actuale. "Nu vom permite ca viitorul Turciei să fie umbrit", a spus el, promiţând să continue pe calea reformelor democratice.
Guvernul islamo-conservator, aflat la putere din 2002, este afectat de două săptămâni de un scandal răsunător de corupţie care scoate la iveală existenţa unor divergenţe între susţinătorii lui Erdogan şi confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen, foarte influentă în rândurile poliţiei şi magistraturii din Turcia.
Totodată, Erdogan a dezvăluit că, recent, a primit o scrisoare "de reconciliere" din partea confreriei, a explicat jurnalistul Fikret Bila, prezent la reuniune."Această scrisoare, probabil redactată de însuşi Gülen, cere ca cele două părţi să se înţeleagă", a spus el pentru jurnalişti.
Însă confreria a dezminţit orice dorinţă de reconciliere şi a afirmat că declaraţiile premierului au fost prost interpretate.
"Această scrisoare nu a fost adresată premierului şi nu menţionează nicio negociere" cu Guvernul, a anunţat într-un comunicat Fundaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor, o purtătoare de cuvânt a confreriei lui Gülen.