CHINA - „Urmărim foarte atent situaţia" generată de intervenţia militară rusă, a transmis joi dimineaţă Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. „Îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să evite scăparea situaţiei de sub control", a subliniat reprezentantul Ministerului chinez de Externe, conform cotidianului Le Figaro.
CANADA - Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat invazia Ucrainei de către Rusia în timpul unei ședințe, joi după-amiază, și a anunțat un nou set de sancțiuni. „Canada condamnă fără echivoc atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei asupra statului suveran și democratic al Ucrainei”, a spus el. „Nerespectarea neclară a președintelui Putin față de dreptul internațional, democrație și viața umană reprezintă o amenințare masivă la adresa securității și păcii în întreaga lume”.
VATICAN - Vaticanul face apel la găsirea unei soluţii paşnice la conflictul ruso-ucrainean, la câteva ore după atacul rus asupra Ucrainei, relatează Reuters.
„Scenariile tragice de care se temea toată lumea devin, din păcate, realitate. Dar mai este timp pentru bunăvoinţă, mai este loc de negocieri. Mai este loc pentru un exerciţiu de înţelepciune care (...) să protejeze aspiraţiile legitime ale tuturor şi să scutească lumea de nebunia şi ororile unui război. Noi, credincioşii, nu ne pierdem speranţa într-o sclipire de conştiinţă a celor care ţin în mâini destinele lumii”, a declarat într-un comunicat Pietro Parolin, cardinal secretar de stat şi nr. 2 al Vaticanului, după Papa Francisc.
MAREA BRITANIE - Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Regatul Unit va oferi "sprijin" unui guvern ucrainean în exil dacă un astfel de organism se va constitui şi a dezvăluit că l-a avertizat de dimineaţă pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că este posibil ca atât el, cât şi cabinetul său să fie nevoiţi să caute "un loc sigur", transmite EFE.
Johnson a făcut aceste declaraţii în cadrul unei audieri în Camera Comunelor după o intervenţie a deputatului conservator Julian Lewis, care a amintit că, în anii "50 ai secolului trecut, Regatul Unit "a oferit refugiu guvernelor în exil ale statelor baltice ocupate".
BARACK OBAMA - Fostul președinte Barack Obama a vorbit despre invazia rusă în Ucraina și a implorat americanii să „stea de partea libertății”. „Aseară, Rusia a lansat un atac de neconceput asupra poporului Ucrainei, încălcând dreptul internațional și principiile de bază ale decenței umane”, a spus Obama joi, adăugând că Ucraina nu „reprezintă o amenințare pentru Rusia”.
Obama a avertizat că ar putea fi dificultăți economice în SUA, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei, dar a susținut că prețul merită să stea „de partea libertății”. „Ar putea exista unele consecințe economice ale unor astfel de sancțiuni, având în vedere rolul semnificativ al Rusiei pe piețele mondiale de energie”, a spus Obama. „Dar acesta este un preț pe care ar trebui să fim dispuși să-l plătim pentru a fi de partea libertății”.
Rusia desfășoară o campanie pentru a-și justifica invadarea Ucrainei, în special în rândul elitei țării, în timp ce națiunile occidentale se pregătesc pentru a pedepsi Kremlinul ca urmare a atacului.
Indignarea internațională larg răspândită – și măsurile rapide ale Washingtonului și Bruxelles-ului de a sancționa Rusia – au arătat că Rusia va fi, pe termen scurt, un fel de stat paria.
Președintele american Joe Biden a declarat joi că Washingtonul va limita capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni, eliminând Moscova din părți mari ale economiei globale. Băncile rusești care dețin împreună aproximativ 1 trilion de dolari în active sunt, de asemenea, vizate de sancțiunile SUA.