Atacul aerian a început la puțin timp după ce solicitarea lui Vladimir Putin privind folosirea forței militare pe teritoriul sirian a primit acordul camerei superioare a parlamentului cu un vot clar: 162-0.
Avioanele folosite, Sukhoi Su-24, au decolat de la baza amenajată în apropiere de Latakia.
Rusia a prezentat în scurt timp și imagini video:
Raidul, spun oficialii americani și surse siriene, a vizat ținte din provinciile Latakia și Hama, precum și vecinătatea orașului Homs, zone controlate de afiliatul al-Qaida în regiune, Jabhat al-Nusra, de diverse grupări islamiste radicale, dar și de alte grupări rebele, sprijinite de SUA sau, după caz, de aliații arabi ai SUA.
De fapt, cele mai apropiate poziții ale Statului Islamic se află la 55 de kilometri de zona bombardată de ruși.
Khaled Khoja, șeful organizației de opoziție Coaliția Națională a declarat pentru AFP că loviturile aeriene rusești au ucis 36 de civili.
Avertismentul lui Kerry
La câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat începerea raidurilor, SUA au reacționat prin secretarul american de Stat, John Kerry.
'Am spus clar că vom avea îngrijorări serioase dacă Rusia va lovi zonele unde nu se desfășoară operațiuni ale SI și ale grupărilor afiliate al-Qaida', a indicat șeful diplomației americane la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prezidată de omologul său rus Serghei Lavrov.
Dacă Rusia va ataca alte poziții decât cele ale teroriștilor, atunci 'raiduri de acest fel ar ridică semne de întrebare asupra intențiilor reale ale Rusiei: lupta împotriva SI ori susținerea regimului al-Assad', a completat Kerry, susținând totodată că operațiunile aviației militare ruse nu le vor influența pe cele ale coaliției antijihadiste conduse de SUA.
Răspunsul Rusiei
Varianta Rusiei a fost una diferită. Moscova a anunțat că a bombardat ținte ale Statului Islamic - depozite de armament, echipamente militare și de comunicație, fără să atingă civili sau infrastructură civilă.
Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat presa occidentală că duce un război informațional prin prezentarea de informații despre numărul de victime.
Moscova a avut de altfel grijă să "împacheteze" mediatic campania militară ca pe o luptă necesară dusă de Rusia împotriva terorismului, în condițiile unui eșec al Occidentului și la solicitarea prietenilor sirieni.
Printre altele, pagina de Facebook a agenției Sputnik, portavocea guvernului de la Moscova, a publicat o caricatură de pe site-ul agenției, cu un buton roșu deasupra căruia apare inscripția: "În caz de urgență spargeți geamul și chemați Rusia".
În apărarea lui Assad
Primul pas al lui Putin în campania siriană arată că aceasta vizează pentru început susținerea regimului lui Bashar al-Assad, prin sfidarea Vestului, și nu neapărat anihilarea Statului Islamic.
De fapt, dacă se confirmă că loviturile au vizat elemente al-Qaida și rebeli moderați, atunci acestea ar putea veni chiar în ajutorul Statului Islamic, aflat în conflict cu celelalte grupări.
Implicarea serioasă a Rusiei pe front ridică miza conflictului de idei dintre Moscova și Occident, pe tema unei rezolvări a războiului din Siria care a ucis 250.000 de oameni și a generat 11 milioane de refugiați, mulți dintre aceștia părăsind țara. Tensiunile, deja la cote mari, ar putea exploda în cazul unui incident neprevăzut în spațiul aerian sirian.