Deputata PLDM, Maria Ciobanu a venit cu un mesaj, către James D. Pettit, în care susține că declarațiile acestuia sunt o ofensă pentru neamul românesc.
"Domnule ambasador, Excelența Voastră, Moldova este România! Aveți nevoie de câteva ore, jertfiți-le, Vă rog, pentru a Vă documenta...", menționează deputata în mesaj. "Prin afirmația Dvs, precum că Moldova nu este România, ați ofensat impardonabil un neam, cel românesc, o fărâmă de țară, ruptă cu sila din trupul României și așezată, vorba bătrânului cronicar, în calea tuturor relelor", mai adaugă aceasta.
Declaraţiile diplomatului american l-au determinat şi pe fostul deputat creștin-democrat Vlad Cubreacov să ia atitudine. El i s-a adresat lui Pettit printr-o scrisoare deschisă, în care afirmă că afirmaţiile sale prezintă o confuzie admisă voit, care sugerează o posibilă suprapunere a Republicii Moldova cu întreaga Moldovă istorică și geografică și că asemenea puncte de vedere au fost exprimate fără acuratețea necesară, contrare intereselor SUA în regiune.
"Declarația dumneavoastră abordează subiecte delicate, de mare sensibilitate culturală, istorică și politică pentru noi. În opinia noastră aceste puncte de vedere sunt greșite, contrare evidențelor și adevărului. În plus, considerăm asemenea puncte de vedere, exprimate fără acuratețea necesară, contrare intereselor Statelor Unite ale Americii în regiune. Ele sunt contrare și literei și spiritului Declarației de independență a Republicii Moldova, pe care, indiscutabil, le cunoașteți. De asemenea, prin extrapolare, considerăm că, lansând declarația publică citată mai sus, ați reușit să aduceți atingere, prin ricoșeu, și intereselor legitime de unitate teritorială și suveranitate ale celor doi buni vecini ai Republicii Moldova – Ucraina și România", a scris Cubreacov.
PNL: Pettit "neagă dreptul românilor la unitate naţională"
PNL a condamnat în termeni duri declaraţiile ambasadorului SUA, arătând că acesta din urmă "neagă dreptul românilor la unitate naţională". Mai mult, reprezentanţii partidului au atras atenţie că afirmaţiile lui Pettit "contravin dreptului democratic al basarabenilor de a-și decide soarta, conform Declarației de Independență și conform Constituției Republicii Moldova".
"Majoritatea locuitorilor R.Moldova își doresc Reîntregirea României, consideră că România este Patria Mare a lor, alături de locul de trai de dincoace de Prut, dar încă ezită să se pronunțe public și ferm pentru că statul ”Republica Moldova”, edificat și cu sprijinul SUA, dar controlat încă de Moscova, nu este unul democratic, în care niciun om să nu fie persecutat pentru viziunile sale, în primul rând unioniste. Noi, PNL, cunoaștem din plin această tristă realitate", au transmis liberalii prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul Vitaliei Pavlicenco, preşedintele partidului.
În plus, PNL i-a cerut ambasadroului să îşi retragă declaraţiile "în favoarea dreptului democratic al cetățenilor de a-și decide soarta".
Şi Andrei Ţurcanu, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, şi-a exprimat opinia în acest context. El a reiterat faptul că "unica opţiune politică viabilă este unirea cu România".
"Din păcate, 25 de ani de independență sunt un sfert de secol de ratări ale unor șanse infinite, pe care istoria ni le-a tot oferit cu generozitate pe parcursul anilor, de la 1991 încoace, și, în final, sentimentul presant al eșecului total. Am certitudinea că proiectul 'Republica Moldova' nu a reușit și că unica noastră opțiune politică viabilă este unirea cu România. Acestea sunt semnificațiile, 'realizările obținute' ale proclamării Independenței și pașii politici preconizați să-i facem urgent în continuare", a scris acesta.
De altfel, viceprim-ministrul pentru probleme sociale al Republicii Moldova, Gheorghe Brega, a arătat că "unirea cu România este inevitabilă și necesară". Liberalul susține că integrarea europeană a Republicii Moldova și-a pierdut valabilitatea și că Unirea este singura alternativă de dezvoltare pentru Republica Moldova.
"Dacă nu facem Unirea, toți cei care doresc la Est vor avea soarta pensionarilor din Crimeea. Va veni premierul de la Kremlin și la solicitarea dvs. să vi se dea pensii, veți primi răspunsul pe care l-au auzit cei din Crimeea: 'Bani nu sunt, răbdați dacă puteți'", a notat Brega pe site-ul Partidului Liberal.
Igor Dodon: Declaraţia ambasadorului american la Chişinău, "logică și corectă"
Pe de altă parte, liderul PSRM, Igor Dodon a arătat că, în opinia sa, afirmațiile lui James D. Pettit sunt absolut normale.
"De ce o declarație logică și corectă a unui ambasador occidental a trezit atâtea reacții isterice în rândul politicienilor și comentatorilor pro-români și unioniști?", menționează Dodon într-un mesaj publicat pe Facebook.
Acesta punctează că ar dori ca fiecare ambasador să exprime o asemenea afirmație, iar făcând referire la ideea propriu zis de unirea Moldovei cu România, acesta spune că "unionismul trebuie interzis prin lege, fiindcă provoacă distrugerea și dispariția statalității și identității moldovenești".
Şi Dumitru Diacov, membru de onoare al PD, şi-a arătat susţinerea faţă de Pettit. Într-o postare pe o reţea de socializare, Diacov a arătat că declaraţia ambasadoului este "o reacţie la isteria unionistă declanşată de Băsescu şi alţi politicieni de tipul lui din Moldova şi România în ultimul timp".
"Doar nu este un secret: ceea ce a spus ieri James Pettit o spuneau toţi aceşti reprezentanţii tuturor statelor europene în discuţii private. Ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova întotdeauna vor apăra independenţa şi suveranitatea ţării noastre. Mai mult, din păcate, decât unii politicieni de ai noştri. Şi Romania are interesul strategic şi vital de a avea la est un vecin serios, stabil, prosper şi prietenos."
De asemenea, Ion Hadârcă, fondatorul și primul președinte al Frontului Popular din Moldova, actualmente președintele Partidului Liberal Reformator, afirma zilele trecute că "proiectul independenței practic a eșuat" şi că acesta "nu are șansă de evoluție istorică".
"Tot ce am început în 1989 trebuia să se încheie cu reunificarea. România trebuia să își revendice drepturile ei istorice, dar nu a făcut-o niciodată și nici nu o va face, pentru că a pierdut timpul. România a tăcut și s-a grăbit să recunoască independența R. Moldova. Germania fedrală nu a recunoscut 50 de ani Republica Democrat Germană, iar aici România, având tot dreptul istoric, s-a grăbit să ne recunoască. Trebuia să existe o decizie comună a ambelor Parlamente în privința unirii", a declarat Hadârcă.
Ambasada SUA: "Statele Unite sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei"
Solicitați de UNIMEDIA, reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău au venit cu un răspuns oficial.
"Statele Unite sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei - aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămâne un partener în dezvoltarea economică și democratică a Moldovei și susține dorința de integrare în comunitatea Euro-Atlantică", se menționează în răspunsul oficial al Ambasadei.
Într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei, ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, a declarat că "Alăturarea României, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova".
"Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a insistat James Pettit.
El a îndemnat, însă, ţara să urmeze în continuare o cale europeană.
De amintit că premierul României, Dacian Cioloş, a explicat că în cursul vizitei întreprinse la Chişinău a primit semnale inclusiv de la partidele declarate pro-ruse, potrivit cărora acestea nu doresc întreruperea parcursului european al Republicii Moldova.
"România va continua să rămână un susţinător nu doar al parcursului european al Republicii Moldova, ci al parcursului democratic şi de reformare din Republica Moldova. Anume acesta a fost şi obiectivul întâlnirii mele şi cu partidele din opoziţie, pentru a transmite acest mesaj, cu argumente: de ce din punctul nostru de vedere e nevoie ca în Republica Moldova să continue reformele. Republica Moldova are un interes pragmatic să continue legătura cu UE. Nu e vorba doar de un interes, de o abordare politică. Sigur, acum nu ştiu cât de credibile pot să fie sau nu aceste afirmaţii, inclusiv de la partide din opoziţie - aşa-zis pro-ruse - am avut semnale că nu îşi doresc întreruperea parcursului european al Republicii Moldova", a menționat premierul român pentru Radio România Actualităţi.