UPDATE 20:30 - O explozie puternică a avut loc în zona Donețk. Este vorba de o rachetă rusească ce a fost interceptată de antiaeriana ucraineană.
#Ukrainian air defenses shot down a cruise missile over #Kramatorsk pic.twitter.com/IC78iN4xp8
— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022
UPDATE: 18:30 - Forțele ruse au preluat controlul asupra unui spital de psihiatrie din orașul Borodianka, regiunea Kiev.
UPDATE: 16:30 - Vladimir Putin a făcut mai multe declarații prin care a amenințat Occidentul:
"Vom considera orice astfel de evoluţie ca fiind o participare la conflictul armat a oricărei ţări de pe teritoriul căreia este creată o ameninţare la adresa armatei noastre", a spus el despre o posibilă "zonă de interdicţie aeriană deasupra teritoriului Ucrainei".
Putin s-a referit şi la posibilele consecinţe ale aderării Ucrainei la NATO.
"Începem să vorbim din ce în ce mai activ despre faptul că Ucraina va fi acceptată în NATO. Înţelegeţi la ce ar putea duce acest lucru, sau unde ar putea duce chiar acum?", a întrebat liderul rus, citat de EFE.
UPDATE 13:20 Imagini devastatoare dintr-un adapost din Odessa. Sute de mămici cu bebeluși în brațe se ascund de atacurile violente ale trupelor rusești.
#Odessa, maternity hospital bomb shelter pic.twitter.com/M0jniDAzax
— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022
Maternitatea din Odesa a fost ”mutată” la subsol de medici și asistente după ce au apărut informații conform cărora un asalt iminent va avea loc în oraș. Rușii ar urma să debarce în portul din Odesa.
Imaginile publicate de agenția de presă Nexta arată zeci de femei care au devenit mame în ultimele zile, în timpul invaziei, și care stau cu nou-născuții în condiții insalubre, în adăpostul spitalului.
Femeile sunt epuizate și sunt înghesuite într-o cameră în care nu toate au loc amenajat de dormit. În imagini apar și mame care se țin în brațe, plâng sau își țin la piept bebelușii.
UPDATE 12:40 Forţele armate ale Ucrainei au transmis, sâmbătă, că au doborât un elicopter militar rus.
#stoprussia
— Defence of Ukraine (@DefenceU) March 5, 2022
⚔️ Так гинуть російські окупанти. Цього разу у вертольоті!
Слава Україні та її захисникам! Разом до перемоги! 🇺🇦@GeneralStaffUA pic.twitter.com/raFOepF06P
Comandamentul său operativ a postat un videoclip în social media, în care apare o rachetă lovind un elicopter care zbura la altitudine joasă şi care s-a prăbuşit câteva secunde mai târziu.
UPDATE 12:28 Trupele rusești au aruncat în aer șinele de cale ferată de lângă Irpin, o suburbie a Kievului făcând imposibilă evacuarea oamenilor pe calea ferată. Refugiații vor fi evacuați cu autobuzele.
Occupiers blew up the railroad tracks near #Irpin, making it impossible to evacuate people by rail. Refugees are going to be evacuated by buses.
— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022
„Solicităm urgent tuturor persoanelor care așteptau evacuarea din gara Irpen să meargă pe autostrada Novoirpenskaya (podul satului Romanovka), de unde vor fi evacuate cu autobuzele către Kiev”, a precizat primarul orașului, Alexander Markushin, într-un comunicat.
🇺🇦🇷🇺 #InternacionalesRED92 | #RusiaUcrania |
— RED 92 (@RED92cadadiamas) March 5, 2022
👉Ucrania: Las tropas rusas volaron las vías del tren en #Irpin para dificultar la evacuación de civiles
Moscú destruyó la posibilidad más rápida de escapar de la ciudad, vecina de #Kiev.https://t.co/19qDaHAkFy pic.twitter.com/3OnfLQApXi
Mii de oameni încearcă să fugă din orașul care a fost puternic bombardat și practic distrus de ruși.
Railway lines have been blown up in Irpin, a Kyiv suburb, as thousands of people are trying to flee the town that was heavily bombarded and basically destroyed by the Russians. People will keep be evacuated by buses to the Kyiv train station. pic.twitter.com/KydMU2JvMc
— Katya Gorchinskaya (@kgorchinskaya) March 5, 2022
UPDATE 12:20 Ucraineni neînarmați protestează pe străzile din Melitopol. Ucrainenii au ieșit cu steaguri în mâini și au strigat „Slavă Ucrainei”. Soldații au încercat să împrăștie mulțimea trăgând focuri în aer.
People in #Melitopol are so tough that they come at the armed occupiers with bare hands. They clearly did not expect such a response. pic.twitter.com/bjvFKQD1Ul
— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022
Au fost proteste de amploare în orașul Herson, cucerit de ruși.
UPDATE 11:19 Sună din nou sirenele la Kiev. Oamenii așteaptă un nou raid aerian și bombardamente.
Sounds of siren warning air raid on Ukraine\"s capital Kiev are heard again. TRT World’s correspondent Ali Mustafa has more pic.twitter.com/yLam8Z7gFe
— TRT World Now (@TRTWorldNow) March 5, 2022
UPDATE 11:00 Și rușii fug în Occident, de teamă că vor ajunge să trăiască precum în timpul URSS. La Vaalimaa, punctul de trecere a graniței dintre Rusia și Finlanda, este coadă de autobuze și de mașini.
La Vaalimaa, punctul de trecere a graniței dintre Rusia și Finlanda, aflat la 193 de kilometri est de Helsinki, este coadă de autobuze și de mașini care opresc pentru controlul vamal și al pașapoartelor. Aceștia nu sunt ucraineni, sunt ruși și, deși fluxul nu este imens, este constant. Vor să ajungă în Occident pentru a nu trăi ca în vremea URSS.
Unii oameni sunt nerăbdători să iasă din Rusia, deoarece a existat un zvon persistent că guvernul președintelui Vladimir Putin ar putea introduce în curând legea marțială pentru a face față demonstrațiilor împotriva invaziei Ucrainei.
UPDATE 10:50 Sunt proteste violente în Herson, orașul cucerit de ruși. Civilii din orașul cucerit au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva armatei ruse. Sunt și oameni cu steaguri și cu copii de mână. S-au tras și focuri de armă. Orașul Herson este sub alertă de raid aerian.
Rus ordusunun Herson’u ele geçirdiği ve tümüyle kontrol altına aldığı haberinin yayılmasından iki saat sonra Herson pic.twitter.com/PYU3fyzvjJ
— Ahmet Yeşiltepe (@ahmetyesiltepe) March 5, 2022
Orașul ucrainean Herson a fost cucerit de armata rusească după zile întregi în care rușii l-au atacat din toate părțile. Autoritățile ucrainene avertizează că invadatorii pregătesc proclamarea Republicii Populare Herson, pe modelul celor două regiuni separatiste, Donetk si Lugansk.
Kherson. The same situatiin as in Bilya Tserkva. Unarmed Ukrainian civilians are resisting to the armed Russian military shouting "shame to you". #Kherson #UkrainiansWillResist pic.twitter.com/rUAelhfgM4
— Marichka_Stepovyk (@Stepovychka) March 5, 2022
UPDATE 8:50 Rușii anunță că încep să evacueze civilii din calea războiului. Se pregătesc chiar acum coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor nevinovați prinși în război. Rușii opresc focul la ora 10:00.
"Astăzi, 5 martie, se anunţă o încetare a focului începând cu 10:00, ora Moscovei, şi deschiderea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol şi Volovaha", a anunţat Ministerul Apărării rus.
Primarul Mariupol, Vadim Boitcenko, acuzase, sâmbătă, în zori, armata rusă că a supus oraşul-port unei blocade şi unor atacuri nemiloase, şi ceruse înfiinţarea unui coridor umanitar.
UPDATE 8:30 Premierul britanic Boris Johnson a avertizat, sâmbătă, asupra riscului unui dezastru nuclear în Europa din cauza bombardamentelor rușilor asupra centralei atomice din Ucraina.
UPDATE 08:21 Trupele Rusiei încearcă încercuirea Kievului și Harkovului. Europa trebuie să se pregătească pentru 10 milioane de refugiați.
Ofensiva Moscovei a continuat în cea de-a zecea zi a invaziei cu sprijin aerian şi folosirea armamentului de înaltă precizie, a informat armata ucraineană într-un raport publicat sâmbătă devreme, informează dpa, citată de Agerpres.
Trupele ruse au continuat să încerce să ajungă la frontierele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk pentru a crea un culoar terestru dinspre provincia ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi cele două regiuni separatiste proruse.
Apărarea în Kiev a continuat să respingă "ofensiva inamicului" şi să provoace victime în rândul trupelor de invazie, potrivit raportului.
Trupele ruse au continuat să identifice slăbiciunile în apărarea oraşului-port Mariupol, din sudul ţării, a mai menţionat armata ucraineană.
Informaţiile privind luptele nu pot fi verificate din surse independente, notează dpa.
O a treia rundă de convorbiri între Ucraina şi Rusia urmează să se desfăşoare în Belarus în acest sfârşit de săptămână.
Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că, deşi ultima rundă de negocieri a fost surprinzător de constructivă, Ucraina nu va accepta cererile dure ale Rusiei.
El a spus că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "nu va face niciun fel de concesii care ar putea afecta într-un fel sau altul lupta pe care o ducem azi în Ucraina pentru integritate teritorială şi libertate".
Între timp, un aflux constant de refugiaţi a continuat să ajungă în ţările Uniunii Europene, în căutarea unui adăpost din calea războiului.
Potrivit estimărilor făcute de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 1,25 de milioane de oameni fugiseră din Ucraina până vineri.
Cercetătorul german pe teme de migraţie, Gerald Knaus, a declarat reţelei RND că Europa trebuie să fie pregătită pentru circa 10 milioane de refugiaţi în ceea ce el a numit cea mai mare catastrofă a refugiaţilor de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial.