Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat (de opoziţie), l-a informat miercuri pe preşedintele Donald Trump, un politician republican, că va trebui să reprogrameze discursul despre "Starea naţiunii", programat pe 29 ianuarie în Congres, din raţiuni de securitate generate de blocajul bugetar care afectează agenţiile federale, notează Mediafax.
Nancy Pelosi s-a declarat surprinsă joi că Donald Trump nu a oferit niciun răspuns în 24 de ore pe această temă. "Nu am auzit nimic. A fost foarte tăcut, peste 24 de ore", a remarcat Pelosi, conform publicaţiei The Hill.
În schimb, Donald Trump a transmis, potrivit agenţiei Reuters, că a decis să îi anuleze, din cauza impasului bugetar, turneul lui Nancy Pelosi în Belgia, Egipt şi Afganistan. "Din cauza blocajului agenţiilor federale, îmi pare rău să vă informez că deplasarea dumneavoastră la Bruxelles, în Egipt şi Afganistan a fost amânată. Vom reprograma această excursie de şapte zile după ce se va încheia blocajul federal", a declarat Donald Trump.
Nancy Pelosi îi transmisese miercuri lui Donald Trump următorul mesaj: "Din păcate, ţinând cont de preocupările de securitate şi dacă agenţiile guvernamentale nu îşi reiau activitatea săptămâna aceasta, vă sugerez să colaborăm pentru a stabili o altă dată potrivită, după redeschiderea agenţiilor guvernamentale, pentru discurs sau să luaţi în considerare transmiterea discursului în scris spre Congres pe 29 ianuarie".
Joi, Pelosi a minimizat preocupările de securitate. "Nu am niciun dubiu că agenţii şi agentele noastre din serviciile federale au capacitatea de a oferi protecţie. Sunt profesionişti, sunt pregătiţi pentru acest lucru, dar trebuie să fie plătiţi", a spus preşedintele Camerei Reprezentanţilor.
Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite sunt blocate de aproape patru săptămâni din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite sunt afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.