UPDATE 21:10
De ziua națională a Franței, Volodimir Zelenski i-a multumit Parisului, în limba franceză, pentru „ajutorul neclintit” acordat Ucrainei.
UPDATE 18:35
Regatul Unit va găzdui joi un summit al Comunității Politice Europene (CPE), la care peste 45 de lideri vor discuta probleme precum Ucraina, imigrația și energia, a anunțat duminică guvernul britanic.
Summitul, care se va desfășura la Palatul Blenheim, locul de naștere al lui Winston Churchill, va avea loc la mai puțin de două săptămâni după ce premierul laburist Keir Starmer și-a preluat mandatul.
„Am spus că voi schimba modul în care Marea Britanie colaborează cu partenerii săi europeni, (…) acest demers va începe la reuniunea Comunității Politice Europene de joi”, a declarat el, potrivit unui comunicat al Downing Street.
În marja summitului, Keir Starmer se va întâlni cu premierul irlandez Simon Harris și va lua masa cu președintele francez Emmanuel Macron. Acest summit demonstrează „importanța unității ca răspuns la arcul de conflict și instabilitate din interiorul și din apropierea frontierelor Europei”, se mai spune în comunicat.
UPDATE 16:20
Rusia a lovit Ucraina săptămâna aceasta cu mai mult de 700 de bombe aeriene ghidate, peste 170 de drone de luptă de diferite tipuri și aproape 80 de rachete, a afirmat pe X Zelenski.
UPDATE 14: 32
Zelenski anunță pregătirea unor noi acorduri de securitate
Volodimir Zelenski a anunțat pregătirea unor acorduri bilaterale cu încă trei țări, și anume Cehia, Irlanda și Slovenia, informează publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.
„Avem trei noi tratate de securitate pentru Ucraina, cu Polonia, Luxemburg, România. Echipa lucrează acum la noi documente – vor fi acorduri cu Cehia, Slovenia și Irlanda”, a declarat șeful statului ucrainean.
Zelenski îi urează însănătoșire grabnică lui Donald Trump
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a reacționat după tentativa de asasinare a fostului președinte american Donald Trump.
„Am rămas cutremurat când am aflat despre deschiderea focului împotriva fostului președinte american Donald Trump în timpul mitingul său din Pennsylvania. O astfel de violență nu are nicio justificare și nu își are locul nicăieri în lume. Violența nu trebuie să învingă niciodată. Sunt ușurat să aud că Donald Trump este acum în siguranță și îi doresc însănătoșire grabnică. Îmi exprim condoleanțele mele rudelor victimei acestui atac. Le doresc putere tuturor celor care au fost îngroziți de acest eveniment. Vreau ca America să iasă mai puternică din asta”, a scris șeful statului ucrainean pe contul său de X.
„Au existat mai multe încercări de asasinare a președintelui Putin, dar, după cum se vede, nu au avut succes până acum”, a declarat Budanov pentru site-ul de știri ucrainean New Voice. Deși generalul ucrainean nu a oferit detalii despre implicarea sa sau a serviciilor de informații ucrainene în aceste planuri, el a subliniat că Vladimir Putin nu mai beneficiază de sprijinul total al elitei ruse.
Totuși, după un mandat de peste 20 de ani, frica de a-l pierde pe Putin este încă prezentă în rândul rușilor. Budanov a sugerat că moartea lui Putin ar putea avea un impact similar cu cel al decesului dictatorului sovietic Iosif Stalin în 1953, declanșând reacții puternice în societatea rusă.
Polonia ia în considerare doborârea rachetelor rusești deasupra Ucrainei
În contextul conflictului continuu, Polonia analizează posibilitatea doborârii rachetelor rusești care traversează spațiul aerian ucrainean și se îndreaptă spre teritoriul polonez. Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a confirmat această propunere, inclusă într-un acord de apărare semnat recent cu Ucraina. Sikorski a explicat că propunerea se află încă într-un stadiu incipient și că obiectivul principal este protejarea intereselor și securității Poloniei.
El a menționat că rachetele lansate din regiunea Sankt Petersburg către ținte ucrainene aproape de granița cu Polonia au trecut prin spațiul aerian polonez pentru scurt timp, ridicând îngrijorări privind siguranța cetățenilor și a proprietăților. Autoritățile ucrainene au solicitat ca doborârea rachetelor să se efectueze în spațiul lor aerian, dacă există riscul ca acestea să ajungă pe teritoriul polonez. Polonia vede această măsură ca pe o formă de autoapărare împotriva unor amenințări potențiale grave.
Discuții între șefii Apărării din SUA și Rusia
În aceeași zi, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avut o discuție telefonică cu omologul său rus, Andrei Belousov, pentru a aborda situația tensionată din Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat că cei doi oficiali au schimbat opinii privind evoluțiile recente și au subliniat importanța menținerii canalelor de comunicare deschise în această perioadă critică. Detaliile specifice ale discuției nu au fost făcute publice, însă Belousov a avertizat asupra riscului unei noi escaladări a situației, în contextul continuării livrărilor de arme americane către Ucraina. Aceasta a fost a doua discuție telefonică dintre Austin și Belousov în ultima perioadă, indicând o preocupare constantă din partea ambelor părți în gestionarea crizei din Ucraina.
Războiul din Ucraina continuă să fie marcat de tensiuni majore și evenimente critice, inclusiv încercările de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin și posibilele măsuri de apărare ale Poloniei împotriva rachetelor rusești. Discuțiile între oficialii de apărare din SUA și Rusia subliniază nevoia de dialog în fața unui conflict care amenință stabilitatea regională și globală.