UPDATE 22:45 - Putin îi mulţumeşte preşedintelui EAU pentru intermedierea schimbului de prizonieri de război cu Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a mulţumit duminică preşedintelui Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohamed bin Zayed al-Nahyan, pentru rolul jucat de Abu Dhabi ca mediator în schimburile de prizonieri de război cu Ucraina, o chestiune sensibilă care se derulează în paralel cu luptele de pe front, relatează AFP.
"Aş dori să vă mulţumesc pentru participarea la rezolvarea problemelor umanitare, inclusiv a celor legate de schimbul de prizonieri", i-a spus Putin invitatului său din EAU, care a fost întâmpinat la reşedinţa preşedintelui rus de lângă Moscova, conform unei transmisiuni la televiziunea de stat rusă.
"Mă refer şi la ultimul schimb", a spus liderul de la Kremlin la deschiderea acestei întrevederi informale în timpul căreia a spus că intenţionează să discute direct despre conflictul din Ucraina.
Moscova şi Kievul au anunţat vineri că au făcut schimb de 95 de prizonieri de război de fiecare parte, după negocieri desfăşurate direct sub egida Emiratelor Arabe Unite.
UPDATE 15:05 - Președintele sârb Aleksandar Vucic a vorbit duminică la telefon cu Vladimir Putin, prima lor conversație din ultimii doi ani și jumătate, în timp ce se așteaptă o decizie privind participarea lui Vucic la summitul BRICS de săptămâna viitoare.
„I-am mulțumit în special președintelui spus pentru asigurările sale că Rusia va furniza Serbiei cantități suficiente de gaz în această iarnă”, a declarat Vucic într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare, adăugând că Serbia, deși candidat la UE, nu își va schimba poziția de a nu impune sancțiuni Rusiei în urma invaziei din Ucraina. (AFP).
Forțele Kievului au atacat infrastructurile unui aerodrom militar din regiunea Lipețk din Rusia și o întreprindere de fabricare a explozivilor din regiunea Nijni Novgorod, a transmis duminică Statul Major al Kievului.
Confirmarea a venit după ce oficialii ruși și canalele Telegram au afirmat că Ucraina a vizat aceste regiuni într-un atac cu drone efectuat peste noapte. Statul Major ucrainean a adăugat că încă evaluează amploarea pagubelor.
Rușii au ajuns la periferia orașului Selydove
ONG-urile din Georgia au chemat cetățenii la o mare manifestație proeuropeană duminică, cu șase zile înainte de alegerile parlamentare considerate a fi un referendum prin care cetățenii vor alege direcția spre care să meargă: Europa sau Rusia.
Votul de sâmbătă, 26 octombrie, va fi o înfruntare între o alianță fără precedent a forțelor de opoziție pro-occidentale și partidul conservator Visul georgian, aflat la putere, acuzat de Bruxelles că se îndreaptă spre autoritarism și sabotează planurile țării de a adera la Uniunea Europeană.
UPDATE 10:21 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de sâmbătă: 1340 soldați, 12 tancuri, 39 alte blindate de luptă, 17 tunuri, 41 diferite vehicule și 3 echipamente speciale.
Patru pompieri au suferit răni minore provocate de schije în urma unui atac al unei drone ucrainene într-o zonă industrială din orașul Dzerjinsk din regiunea Nijni Novgorod din Rusia, a afirmat duminică guvernatorul regional.
Nijni Novgorod este la aproximativ 800 de kilometri de granița cu Ucraina
„Li s-au acordat îngrijirile medicale necesare, toată lumea a fost trimisă acasă”, a scris Gleb Nikitin pe Telegram, potrivit Reuters.
Agenția de presă RIA a scris că sistemele de apărare aeriană au distrus 110 drone ucrainene deasupra regiunilor rusești, inclusiv opt deasupra regiunii Nijni Novgorod.
Dronele declanșează incendii minore în regiunile din vestul Rusiei
În afara Moscovei, dronele lansate de forțele ucrainene au provocat mici incendii în regiunea Lipețk, din sud-vestul Rusiei, însă autoritățile locale au confirmat că acestea au fost rapid stinse, fără a fi înregistrate victime. Guvernatorii regiunilor Briansk și Oryol, situate în vestul Rusiei, au raportat, la rândul lor, distrugerea altor drone de către unitățile de apărare aeriană. Aceste atacuri subliniază capacitatea Kievului de a pătrunde adânc în teritoriul rus, chiar dacă daunele sunt minime. Agenția de știri Reuters, care a relatat evenimentele, precizează că nu a putut verifica independent informațiile furnizate de autoritățile ruse, sugerând că amploarea reală a atacurilor ar putea fi ascunsă, în special când este vorba de infrastructura militară sau energetică.
Putin organizează summitul aliaților în contextul războiului
În timp ce Ucraina își continuă ofensiva aeriană, președintele rus Vladimir Putin se pregătește să primească, între 22 și 24 octombrie, aproximativ 20 de lideri străini la un summit organizat la Kazan, pe malurile Volgăi. Evenimentul, descris de Kremlin drept „cel mai important summit diplomatic” găzduit de Rusia, reunește liderii țărilor membre BRICS și partenerii acestora, subliniind încercările Moscovei de a demonstra că nu este izolată pe plan internațional, în ciuda sancțiunilor occidentale. Printre participanți se numără președintele chinez Xi Jinping, președintele iranian Massoud Pezeshkian, premierul indian Narendra Modi și președintele turc Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este așteptat la eveniment.
Alegeri prezidențiale și referendum crucial în Republica Moldova
În paralel, în Republica Moldova se desfășoară duminică, 20 octombrie, primul tur al alegerilor prezidențiale, însoțit de un referendum esențial pentru viitorul țării, ce vizează aderarea la Uniunea Europeană. Într-un context tensionat, marcat de influențele Moscovei și de războiul din Ucraina, moldovenii sunt chemați să-și decidă soarta, așa cum au subliniat oficialii locali. Decizia de a continua parcursul pro-european al țării ar putea avea consecințe importante în regiune, în special în actualul climat geopolitic.