UPDATE 23:50 - Zelenski ''nu ar fi trebuit'' niciodată să lase să izbucnească războiul din Ucraina, afirmă Trump
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară a fost invadată de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodată să lase să înceapă acest război", a declarat joi Donald Trump, cu 19 zile înainte de alegerile care l-ar putea trimite înapoi la Casa Albă, relatează AFP.
Joe Biden este "instigatorul acestui război", a afirmat, de asemenea, candidatul republican, în timp ce ucrainenii şi mulţi europeni se tem că o posibilă victorie a miliardarului republican ar duce la abandonarea ajutorului militar american pentru Kiev.
"Ucraina, reţineţi, nu mai este Ucraina", a adăugat fostul preşedinte american, într-o discuţie cu Patrick Bet-David, un om de afaceri care difuzează o emisiune online "PBD Podcast".
UPDATE 23.00 - Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a declarat „speriat” de „Planul Victoriei” prezentat de Volodimir Zelenski cu o zi înainte și și-a anunțat intenția de a promova ideea discuțiilor UE cu Rusia.
UPDATE 20:45 - Premierul Şmîhal face apel la creşterea ajutorului pentru operaţiunea masivă de deminare necesară în Ucraina
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal a făcut apel joi, în Elveţia, la creşterea ajutorului pentru curăţarea minelor antiterestre şi a bombelor neexplodate care acoperă până la un sfert din suprafaţa ţării sale, Ucraina devenind astfel cea mai minată ţară din lume, relatează Reuters.
Elveţia, care oferă suport financiar în acest sens, găzduieşte săptămâna aceasta la Lausanne o conferinţă la care participă oficiali din circa 50 de ţări şi care urmăreşte obţinerea de sprijin pentru deminarea Ucrainei, costul estimat fiind de 34,6 miliarde de dolari, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale.
Deminarea este considerată o cerinţă esenţială pentru stimularea producţiei agricole şi pentru întoarcerea milioanelor de ucraineni care au fugit de la invazia rusă din februarie 2022. Deja 399 de civili au fost ucişi de minele terestre şi 915 au fost răniţi, potrivit observatorilor ONU pentru drepturile omului.
UPDATE 20.00 - Preşedintele Volodimir Zelenski a relatat joi, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că într-o discuţie avută cu Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a încercat să-l convingă despre necesitatea ca Ucraina să adere la NATO, amintindu-i că în anii 90 Kievul a acceptat să renunţe la armele nucleare, relatează publicaţia ucraineană Evropeiska Pravda.
Zelenski a povestit acest episod într-o conferinţă de presă susţinută după ce a participat la o reuniune a Consiliului European, unde şi-a prezentat „planul pentru victorie”.
UPDATE 19.00 - Companiile străine care vor să părăsească Rusia vor fi forțate să acorde un discount de „exit” mai mare pentru a primi aprobarea să își vândă afacerile din țară. Va fi crescută de asemenea și „contribuția voluntară” către Trezoreria de stat de la Moscova.
UPDATE 17.00 - Armatele statelor membre NATO continuă să se bazeze pe principii de securitate și arme „moștenite din epoca Războiului din Coreea”, care nu sunt relevante în războaiele moderne, a declarat joi fostul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, în prezent ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE 16:00 - Mai multe publicații europene vorbesc despre eforturile Moscovei de a destabiliza alegerile din Moldova
New York Times sau Politico se uită cu atenție la alegerile prezidențiale și referendumul pro-european de duminică din Republica Moldova, observând eforturile majore făcute de Rusia și de aliații ei pentru a influența rezultatele, noteză Reuters.
UPDATE 12:10 - Letonia susține „planul de victorie” al lui Zelenski
Letonia susține „planul de victorie” prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat joi ministrul leton al apărării Andris Spruds reporterilor, adăugând că poliția aeriană NATO din statele baltice trebuie îmbunătățită, transmite Reuters.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că a discutat despre arme cu rază lungă de acțiune, livrarea pachetelor de ajutor și implementarea unui plan de victorie în timpul unui apel telefonic cu președintele american Joe Biden, informează Reuters.
UPDATE 11:00 - La mai bine de doi ani şi jumătate de la începutul invaziei ruse, Ucraina este în retragere, în special pe frontul estic din Donbas, unde Moscova anunţă capturarea unui sat aproape în fiecare zi, transmite AFP preluat de News.ro.
Invitat de noul secretar general al NATO, Mark Rutte, Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu miniştrii apărării din cele 32 de ţări ale Alianţei, reuniţi în capitala Belgiei. De asemenea, el a fost invitat la un summit cu liderii statelor membre ale Uniunii Europene.
„Ne îndreptăm spre Bruxelles (...) Voi prezenta planul de victorie, instrumentul nostru pentru a forţa Rusia să facă pace. Trebuie să ducem acest război spre un sfârşit just”, a declarat el joi, cu puţin timp înainte de plecare.
UPDATE 9:30 - Forțele Moscovei au atacat în timpul nopții infrastructura energetică din regiunea Nikolaev, potrivit guvernatorului Vaitali Kim, scrie Reuters.
Oficialul a precizat că atacul a întrerupt furnizarea de energie electrică și nu au fost victime.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că resturi de drone au căzut pe terenul unei grădinițe din capitală.
Autoritățile din Kiev și din regiunea înconjurătoare nu au raportat nicio daune aduse infrastructurii critice sau victime în urma atacului.
Autoritățile regionale din nord-estul regiunii Sumî au declarat că un atac cu dronă a provocat un incendiu la o clădire administrativă și a avariat două mașini.
UPDATE 6:20 - Biden în vizită-fulger la Berlin într-un moment crucial pentru Ucraina
O călătorie transatlantică de o zi, în plină campanie electorală americană: vizita lui Joe Biden la Berlin vineri subliniază importanţa legăturii cu un fidel aliat european, pe care preşedintele în exerciţiu ar urma să-l îndemne să rămână mobilizat pentru a ajuta Ucraina, relatează AFP.
Alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie din Statele Unite ar putea constitui un punct de cotitură în cazul unei victorii a republicanului Donald Trump care îi face pe unii să se teamă de o reducere drastică a ajutorului militar american acordat Kievului.
Ucraina va fi în centrul discuţiilor dintre Joe Biden şi responsabilii germani într-un moment în care bombardamentele ruseşti împotriva infrastructurii sale esenţiale sunt în creştere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est.
Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă.
Călătoria are loc în momentul în care preşedintele Biden a anunţat miercuri un nou ajutor american pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski.
UPDATE 4:10 - Australia anunţă că donează Ucrainei 49 de tancuri vechi Abrams
Australia va dona Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams în faţa ofensivei ruse, a anunţat joi înaintea reuniunii NATO de la Bruxelles, notează AFP.
"Suntem alături de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ilegale comisă de Rusia", a declarat ministrul australian al apărării, Pat Conroy.
Echipate cu un tun de 120 de milimetri, aceste tancuri de 60 de tone au fost construite între 1985 şi 1993 şi au fost renovate înainte de achiziţionarea lor de către Canberra la mijlocul anilor 2000.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat această iniţiativă pe reţeaua X şi şi-a exprimat "recunoştinţa" faţă de Australia.