UPDATE 19:20 - Slovaci se opune aderării Ucrainei la NATO
Conducerea NATO dorește ca Ucraina să adere la alianța militară după încheierea războiului cu Rusia, pentru a descuraja alte agresiuni din partea Moscovei, însă declarația premierului slovac Robert Fico evidențiază dificultățile politice care pot apărea în urmărirea acestui obiectiv, relatează Politico. Pentru aderearea unui stat la NATO este nevoie de unanimitate.
Copiii din școlile și grădinițele din întreaga Rusie par să fi fost luni obligați să îi ureze președintelui Vladimir Putin aniversare fericită, cu ocazia împlinirii a 72 de ani, în mai multe înregistrări video care arată aproape identic, scriu canalele indepedentente de presă rusă, potrivit The Moscow Times.
UPDATE 16:10 Atac cibernetic fără precedent, în Rusia
Compania media de stat rusă VGTRK a fost ţinta unui atac cibernetic fără precedent, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a precizat că experţii ruşi încearcă să afle cine sunt autorii atacului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Potrivit EFE, este vorba de Rossiya 1 y Rossiya 24, două din principalele canale ale televiziunii publice din Rusia, care şi-au suspendat emisiunile pe internet. Atacul a blocat activitatea serverelor, ceea ce a împiedicat difuzarea pe internet, însă internetul a fost lăsat să funcţioneze în birourile celor două canale, potrivit presei locale.
UPDATE 15.00 - „În prezent, din câte putem vedea, restabilirea păcii nu face parte din planul adversarului nostru. Volodimir Zelenski nu și-a revocat decretul care interzice negocierile cu Moscova”, a declarat Serghei Lavrov (foto) într-un interviu acordat Newsweek, citat de agenția de presă Baha.
De asemenea, Lavrov a acuzat Statele Unite și alte țări NATO că se asigură că războiul va continua, oferind Ucrainei „sprijin politic, militar și financiar” și discutând despre permisiunea Kievului de a utiliza arme de fabricație occidentală pentru lovituri în adâncimea teritoriului rus.
UPDATE 13.00 - Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forţele sale au preluat controlul asupra Hrodivka, o aşezare din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a informat agenţia de ştiri de stat rusă RIA, citată de Reuters.
Hrodivka, situată laest de centrul logistic ucrainean Pokrovsk, avea o populație înainte de război de peste 2.000 de oameni.
UPDATE 11.00 - Guvernatorul militar al regiunii capitalei Ucrainei, Serhi Popov, a anunţat că ruşii au folosit rachete hipersonice Kinjal, dar nu s-au înregistrat victime, nici daune importante conform unei evaluări preliminare.
Bucăţi de rachetă au deteriorat acoperişul unui bloc de locuinţe din cartierul Solomianski din vestul Kievului, iar un fragment a căzut pe terenul unei şcoli, a precizat administraţia. Alte fragmente au fost semnalate în cartierul Şevcenkivski din centru, iar în Holosiivski, în sud, a fost avariat plafonul uni automobil.
UPDATE 9:20 - Un incendiu a izbucnit la un depozit de combustibili din Crimeea. Rusia susţine că a doborât 12 drone ucrainene
Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din oraşul Feodosia de pe coasta Crimeei de la Marea Neagră, au declarat luni oficiali numiţi de Rusia, relatează Reuters.
Nu există victime, a precizat pe Telegram Oleg Kriuşkov, un consilier al guvernatorului instalat de Rusia în Crimeea.
Nu au fost furnizate detalii cu privire la cauzele incendiului, dar canalul de ştiri Baza Telegram, care are surse printre serviciile de securitate ale Rusiei, a relatat că mai multe rezervoare de combustibil au luat foc în Feodosia după ce locuitorii au auzit o serie de explozii puternice.
Ministerul rus al Apărării a declarat că unităţile sale de apărare aeriană au distrus 12 drone ucrainene deasupra teritoriului Peninsulei Crimeea. Traficul stradal în unele părţi din Feodosia a fost restricţionat temporar, au declarat luni oficialii instalaţi de Rusia în Crimeea pe reţelele sociale.
Potrivit acestui raport, se recomandă creșterea numărului de brigăzi de luptă de la 82 la 131 și crearea de noi corpuri de armată și divizii, crescând numărul acestora de la 24 la 38, pentru a îndeplini cerințele minime de apărare.
În plus, NATO trebuie să își reconstruiască apărarea aeriană terestră și să își extindă capacitățile aeriene și de transport.
Aceste recomandări au fost aprobate și semnate de comandantul suprem al NATO în Europa, Christopher Cavoli, și de șeful comandamentului pentru transformare, Pierre Vandier, reflectând nevoia urgentă de consolidare a securității colective în lumina amenințărilor globale în creștere, potrivit Die Welt.