UPDATE 00:00 - Rușii au lansat cea mai puternică bombă convențională în Harkov.
Începând de marți dimineață au început să circule videoclipuri în presa rusă și ucraineană cu o „bombă cu vid” lansată asupra orașului Vovchansk din regiunea Harkov din nord-estul țării.
În videoclip, bomba poate fi văzută coborând din colțul din dreapta sus al ecranului, explodând în orașul deja abandonat și avariind clădirile din jur.
UPDATE 21.00 - Rusia se vede obligată să accepte plata în mandarine.
Companiile ruse au stabilit un sistem comercial de barter cu Pakistanul pentru a facilita schimburile economice fără a fi nevoie de tranzacții monetare, deoarece încearcă să depășească provocările cu plățile legate de sancțiunile occidentale asupra Moscovei.
UPDATE 19.00 - UE pregăteşte al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, după o serie de atacuri hibride
Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei după o serie de atacuri hibride care au avut loc în ultimele luni în UE, printre care incendii şi tentative de asasinat, scrie miercuri AFP, citând surse diplomatice.
UE şi NATO acuză Moscova că se află în spatele unei serii de incidente menite să destabilizeze într-un moment în care Rusia caută să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina.
Mai multe ţări europene, printre care Germania, Polonia, Letonia şi Estonia au fost victime ale acestor atacuri hibride.
Servicii de informaţii internaţionale, printre care cele ale Germaniei, au formulat atenţionări la începutul lui septembrie în privinţa riscurilor de atacuri cibernetice împotriva unor ţări ale NATO comise de un grup apropiat GRU, agenţia de informaţii militare externe a armatei ruse.
UPDATE 18.00 - Alertă maximă la granița Ucrainei! Rușii au atacat cu drone regiunea Odesa, iar în urma atacului au fost avariate mai multe clădiri și o instalație de cereale. Mii de oameni au rămas fără energie electrică transmit autoritățile.
UPDATE 13.40 Crescătorii de păsări din România cer oprirea unilaterială a importurilor din Ucraina
Crescătorii de păsări din România solicită autorităţilor interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinătatea acestei ţări, în condiţiile în care aceste importuri pun fermierii din ţara noastră într-o situaţie dificilă, diminuându-le competitivitatea, precum şi viabilitatea fermelor.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), măsura este necesară pentru stabilizarea pieţei ouălor şi a cărnii de pasăre şi prevenirea unor şocuri economice şi mai grave, cu efect pe termen lung.
UPDATE 11:20 Câte drone a doborât Ucraina în noaptea de marți spre miercuri
Forțele ucrainene au distrus 11 din cele 32 de drone cu care Rusia a atacat teritoriul ucrainean în cursul nopții, au transmit miercuri forțele aeriene ucrainene.
Alte patru drone au părăsit spațiul aerian ucrainean în direcția Rusiei și 10 drone au fost pierdute în regiunile din nordul și centrul Ucrainei ca urmare a contramăsurilor de război electronic, potrivit armatei ucrainene.
Dronele rusești au atacat districtul ucrainean Izmail de lângă fluviul Dunărea în sudul regiunii Odesa, a declarat guvernatorul local Oleh Kiper pe mesagerul Telegram.
„Rușii au vizat portul și infrastructura de frontieră”, a declarat Kiper, adăugând că doi șoferi de camioane, inclusiv un cetățean turc, au fost răniți.
UPDATE 8:50 Rusia a cucerit un oraș strategic în Ucraina: Au ridicat steagul rusesc și controlează zona
Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că trupele ruse au capturat, probabil, oraşul ucrainean Vuhledar (regiunea Doneţk), pe data de 1 octombrie, după anunțul retragerii trupelor ucrainene. Deocamdată, nu este clar dacă, în viitorul apropiat, armata rusă va reuşi să înainteze rapid în afara oraşului, informează Rador Radio România.
Analiștii ISW notează că imaginile de geolocalizare din 30 septembrie și 1 octombrie arată cum trupele ruse ridică steaguri rusești și operează în diferite părți ale Vuhledarului.
CELE MAI RECENTE EVOLUȚII ALE ZILEI PRECEDENTE
Ucraina a reușit, pe timp de război, să construiască „o nouă industrie de apărare”, a afirmat, marți, președintele Volodimir Zelenski, dând asigurări că țara sa a produs, de la începutul acestui an, de 25 de ori mai multe muniție de artilerie și de mortiere decât în 2022, informează AFP.
Kievul este dependent de stocurile de de fabricație sovietică și de livrările aliaților occidentali, care furnizează finanțare și armament de la începutul invaziei ruse în 2022. Dar Ucraina și-a dezvoltat considerabil și industria proprie, o inițiativă cu atât mai importantă cu cât trupele sale s-au confruntat cu o gravă penurie de muniție la începutul acestui an, rezultat al disputelor politice de la Bruxelles și Washington.
„În condițiile extrem de dificile ale unui război pe scară largă, sub atacurile constante ale Rusiei, ucrainenii au reuit să construiască o nouă industrie de apărare”, a spus Zelenski la un forum pe tema armamentului pe care-l deține Ucraina.
„Rapoarte privind fiecare dintre sectoarele noastre din prima linie despre capabilitățile noastre, capabilitățile viitoare și sarcinile specifice: Situația este foarte, foarte dificilă”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul video nocturn, făcând referire la o ședință de peste două ore și jumătate pe care a avut-o cu comandanții militari.
Rusia vrea să recruteze pentru război 20.000 dintre deţinuţii aflaţi în arest preventiv
Ministerul rus al Apărării intenţionează să recruteze în lunile următoare pentru războiul din Ucraina circa 20.000 de soldaţi selectaţi din rândul deţinuţilor aflaţi în arest preventiv, scrie portalul rus de investigaţii iStories.
În prezent sunt deţinuţi în închisorile ruseşti în aşteptarea procesului aproximativ 60.000 de bărbaţi acuzaţi pentru diferite fapte, afirmă pentru portalul citat o sursă din sectorul apărării.