UPDATE 23:10 Imagini din satelit. Rușii construiesc pontoane pentru a trece un râu spre regiunea Kurk, după ce Ucraina a distrus 3 poduri
Forțele ruse au instalat un nou pod de pontoane peste râul Seim în regiunea Kursk, a patra astfel de trecere, potrivit unei imagini din satelit distribuite de Radio Svoboda (Radio Europa Liberă ), după ce Ucraina a distrus toate cele trei poduri din zonă, relatează Ukrainska Pravda.
UPDATE 22:00 AFP - Telegram, ”arma de război” a Rusiei, sub înaltă supraveghere
Arestarea în Franţa a patronului francezo-rus al Telegram Pavel Durov a pus într-o lumină neobişnuită a proiectoarelor mesageria criptată - un instrument al propagandei ruse, dar şi al armatei Kremlinului - în timp ce războiul împotriva Ucrainei se împotmoleşte în al treilea an, relatează AFP.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Telegram - care are 900 de milioane de utilizatori activi - a devenit platforma privilegiată a bloggerilor ruşi în favoarea războiului în vederea justificării operaţiunii şi difuzării dezinformării.
UPDATE 20:20 - Zelenski spune că dialogul cu Putin ar fi "lipsit de sens"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că discuţiile de pace cu omologul său rus Vladimir Putin ar fi "goale" şi "lipsite de sens", relatează dpa.
"Lumea aşteaptă ca Ucraina să prezinte un plan de compromis cu privire la modul de a pune capăt războiului mâine", a spus el la un eveniment la Kiev.
"Nu e vorba că nu există compromisuri cu Putin, dar cu Putin dialogul, astăzi, este gol, lipsit de sens, pentru că nu vrea să pună capăt războiului pe cale diplomatică", a argumentat Zelenski.
Putin ar putea fi dispus să se angajeze în negocieri diplomatice, a adăugat Zelenski, dar condiţia sa prealabilă este ca Kievul să recunoască ocuparea de către Rusia a 30% din teritoriul ucrainean.
"Nu vom intra în jocul lui", a adăugat Zelenski.
Preşedintele ucrainean a declarat că avansul forţelor sale în regiunea Kursk din sudul Rusiei i-a redus la tăcere pe criticii Kievului.
UPDATE 19:40 - Consiliul NATO-Ucraina se reuneşte miercuri la cererea Kievului
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va convoca miercuri o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, la cererea Kievului, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters şi dpa.
"Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori", a afirmat purtătoarea de cuvânt, Farah Dakhlallah.
"Este prevăzut ca ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, să informeze aliaţii prin videoconferinţă despre situaţia de pe câmpul de luptă şi nevoile în materie de apărare" antiaeriană, a adăugat ea.
Consiliul NATO-Ucraina a fost înfiinţat anul trecut pentru a permite o coordonare mai strânsă între alianţă şi Kiev.
UPDATE 19.10 - Ucraina a test cu succes prima sa rachetă balistică, a anunţat Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă marţi efectuarea - cu succes - a unui prim test de rachetă balistică de fabricaţie ucraineană, la câteva zile după ce s-a felicitat de apariţia pe front a unei drone-rachete cu rază lungă de acţiune, relatează AFP.
”Prima rachetă balistică ucrainană a fost testată cu succes”, a anunţat Zelenski, fără a oferi însă alte detalii.
UPDATE 18:00 - Care este planul de pace cu Moscova pe care Zelenski vrea să i-l prezinte lui Biden
Volodimir Zelenski a declarat marți că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă printr-un dialog, dar că Kievul trebuie să fie într-o poziție puternică și că va prezenta un plan președintelui american Joe Biden, dar și celor doi potențiali succesori ai săi, relatează Reuters.
Liderul ucrainean a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că ofensiva Kievului din regiunea Kursk a Rusiei face parte din acel plan, dar cuprinde și alți pași pe frontul economic și diplomatic.
El nu a detaliat următorii pași, dar a spus că va discuta planul și cu vicepreședintele democrat Kamala Harris și probabil și cu republicanul Donald Trump, cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA.
UPDATE 17:35 - Zelenski afirmă că Ucraina a folosit avioane F-16 pentru a respinge ultimele lovituri aeriene ruseşti
Ucraina a folosit avioane de luptă F-16 livrate de partenerii săi occidentali pentru a respinge ultimele lovituri aeriene masive ale Rusiei, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.
"În timpul acestor atacuri masive ruseşti, am distrus rachete şi drone cu ajutorul F-16", a afirmat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, reiterând, de asemenea, că numărul avioanelor primite de Kiev nu este "suficient".
Kievul a anunţat marţi că a doborât cinci rachete şi 60 de drone ruseşti în cea de-a doua noapte consecutivă în care Moscova a lansat atacuri aeriene masive ce vizează infrastructura energetică ucraineană, soldate cu moartea a cel puţin patru persoane.
Pe 4 august, preşedintele Zelenski a anunţat că Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16, după mai bine de doi ani de aşteptare. Cu ocazia primirii lor, el a subliniat că numărul acestora este "insuficient".
De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Kievul a cerut neobosit livrarea de avioane F-16 pentru a-şi putea proteja mai bine oraşele şi trupele împotriva bombardamentelor ruseşti zilnice.
UPDATE 16:40 Ucraina anunță că a preluat contrulul asupra a 100 de așezări din Kursk
Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a anunțat că trupele ucrainene controlează 1.294 km² din teritoriul rus și 100 de așezări. Aproximativ 594 de militari ruși au fost luați prizonieri, a adăugat el într-un interviu pentru televiziunea ucraneană, potrivit BBC.
Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina controla peste 1.250 km² din teritoriul rus.
UPDATE 14:55 - Lavrov: Este periculos pentru puterile nucleare occidentale să "se joace cu focul"
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că cererile Ucrainei către Occident de a-i permite să lovească adânc în teritoriul Rusiei cu arme occidentale echivalează cu un şantaj, transmite Reuters.
Lavrov a mai spus că Rusia îşi "ajustează" doctrina nucleară şi că este periculos pentru puterile nucleare occidentale să "se joace cu focul".
UPDATE 13:05 - Directorul general al AIEA efectuează o vizită la centrala nucleară rusă de la Kursk
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a ajuns marţi la centrala nucleară rusă de la Kursk pentru e evalua situaţia, după lansarea unei ofensive ucrainene surpriză în regiune, relatează AFP.
Agenţia nucleară rusă, Rosatom, a confirmat sosirea lui unei echipe a AFP care se află la Kurceatov, oraş situat în apropiere de centrală.
Într-un comunicat, Rafael Grossi a afirmat luni că vrea să "evalueze de manieră independentă ceea ce se întâmplă", adăugând că "securitatea tuturor centralelor nucleare" este "o chestiune centrală" pentru AIEA.
De la începutul ofensivei ruse în Ucraina în urmă cu doi ani şi jumătate, agenţia avertizează cu regularitate împotriva riscului de accident nuclear din cauza luptelor din apropierea centralelor.
UPDATE 11:35 - Canale Telegram ruseşti care au legături cu FSB susţin că forţele ucrainene ar fi atacat frontiera rusă în regiunea Belgorod
Canalele Telegram ruseşti cunoscute ca având legături cu serviciile de securitate (FSB) au afirmat marţi că forţele ucrainene au atacat posturi de frontieră în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, deşi nu a existat o confirmare oficială imediată a unor lupte acolo, scrie Reuters.
Belgorod se învecinează cu regiunea Kursk, unde trupele ucrainene au cucerit aproape 100 de aşezări de când au organizat o incursiune fulger, pe 6 august.
Canalul Telegram Mash susţine că aproximativ 500 de soldaţi ucraineni au atacat două puncte de control ruseşti, la Nehoteevka şi Şebekino, în regiunea Belgorod.
UPDATE 11:30 - NATO avertizează Rusia cu privire la pericolul ca atacurile sale în #Ucraina să afecteze Polonia
NATO a transmis luni că nu deţine informaţii care să indice că obiectul neidentificat care a intrat în aceeaşi zi în spaţiul aerian polonez face parte dintr-un atac intenţionat al Rusiei, care şi-a intensificat ofensiva împotriva Ucrainei, dar a avertizat guvernul de la Moscova că aceste acte sunt "iresponsabile şi potenţial periculoase", transmite EFE.
UPDATE 11.00 - O rachetă rusească a lovit un hotel din Krivoi Rog în cursul nopții, potrivit șefului administrației militare a orașului, Oleksandr Vilkul, citat de Kyiv Independent.
Inițial, s-a raportat că o femeie a murit și alte patru au fost rănite și duse la spital.
Numărul deceselor a crescut acum la două, după cum a confirmat Yevhen Sytnychenko, șeful administrației militare a districtului, pe Telegram.
UPDATE 10.00 - Ucraina a doborât 5 rachete și 60 de drone în timpul atacului masiv al Rusiei din timpul nopții, a transmis aviația ucraineană, citată de Reuters. În total, Rusia a lansat 10 rachete și 81 de drone, potrivit oficialilor ucraineni.
UPDATE 8:40 - Rusia bombardează Ucraina cu rachete şi drone pentru a doua zi consecutiv. Sunt cel puţin patru morţi
Rusia a lansat mai multe valuri de atacuri cu rachete şi drone care au vizat zeci de regiuni ucrainene şi au ucis cel puţin patru persoane, a declarat armata Ucrainei marţi dimineaţă, la o zi după cel mai mare atac aerian al Moscovei din războiul de până acum asupra vecinului său, relatează Reuters.
UPDATE 6:20 - Bombardiere şi drone ruseşti zboară înspre Ucraina, au avertizat forţele aeriene ale Kievului marţi dimineaţă, iar alerta aeriană este în vigoare într-o mare parte a ţării, potrivit autorităţilor locale, la o zi după lovituri masive ale Rusiei asupra unor instalaţii energetice, scrie AFP.
"Forţele aeriene ucrainene confirmă decolarea mai multor (bombardiere) Tu-95ms de la baza aeriană Engels (sud-vestul Rusiei). Rachetele ar putea intra în spaţiul aerian ucrainean în aproximativ două ore", au anunţat forţele aeriene ucrainene în jurul orei 04.00 (01.00 GMT), pe reţeaua de socializare Telegram, înainte de a raporta că şi drone de atac se îndreaptă spre ţară.
Pe de altă parte, două persoane au murit în cursul nopţii de luni spre marţi în districtul Krîvîi Rih (Krivoi Rog, centrul Ucrainei), a anunţat pe Telegram responsabilul local Evgeni Sitnicenko.