UPDATE 00.00 - Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a reiterat luni, în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, că este în favoarea negocierilor pentru pace în Ucraina dacă acestea includ Rusia, transmite AFP.
"Cu privire la subiectul Ucraina, preşedintele Lula a reiterat apărarea negocierilor de pace implicând ambele părţi ale conflictului", a indicat preşedinţia braziliană într-un comunicat, precizând că Lula a "primit un apel" de la Putin dimineaţa, într-un moment în care în Elveţia se pregăteşte, fără Moscova şi la iniţiativa Kievului, o conferinţă privind pacea în Ucraina care va avea loc weekend.
Preşedintele de stânga al Braziliei a reamintit că această poziţie era "conformă" cu o declaraţie comună cu China dată publicităţii pe 23 mai.
În acest text, cele două ţări au spus că "susţin o conferinţă internaţională de pace organizată la un moment adecvat, recunoscut atât de Rusia, cât şi de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părţilor, precum şi cu o discuţie echitabilă a tuturor planurilor de pace".
Preşedintele brazilian va călători în Europa săptămâna aceasta pentru o reuniune a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), joi la Geneva, înainte de a lua imediat parte la summitul G7 din Italia.
Dar nu va participa la summitul privind Ucraina care va avea loc sâmbătă şi duminică la Burgenstok, în Elveţia.
Rusia, care pretinde pentru a negocia recunoaşterea de către Kiev a anexării teritoriilor pe care le ocupă, a afirmat în mai multe rânduri că organizarea unui summit fără participarea sa "nu are niciun sens" şi a criticat "formula de pace" propusă de preşedintele Volodimir Zelenski, care prevede în special retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, reparaţii financiare şi crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe responsabilii ruşi.
UPDATE 21:05 - Avionul minune al lui Putin, doborât de ucraineni cu un sistem american Patriot.
SUA a confirmat că Ucraina a folosit unul dintre sistemele sale de rachete sol-aer Patriot, de fabricație americană, pentru a doborî o aeronavă rusă Beriev A-50 cu sistem de avertizare timpurie și control aerian (AWACS), în ianuarie 2024.
UPDATE 20:44 -Finlanda suspectează că un avion militar rus a încălcat spaţiul aerian finlandez.
Un avion militar rus este suspectat că a încălcat luni dimineaţa spaţiul aerian finlandez în zona Golfului Finic, a anunţat Ministerul Apărării al Finlandei, informează AFP.
Acest incident intervine în timp ce relaţiile dintre Finlanda şi Rusia s-au tensionat considerabil după aderarea Finlandei la NATO anul trecut, relaţii marcate de câteva incidente la frontieră.
Avionul a rămas circa două minute în spaţiul aerian finlandez în largul oraşului Loviisa (sud), la o profunzime de circa 2,5 km în interiorul teritoriului acestei ţări nordice, a precizat ministerul finlandez într-un comunicat.
UPDATE 20.00 - Moscova amenință că avioanele F-16 şi bazele lor din afara Ucrainei vor deveni ţinte pentru Rusia dacă efectuează misiuni de luptă
Avioanele de luptă F-16 şi aerodromuri militare din afara Ucrainei unde se vor baza acestea vor deveni ţinte legitime pentru Moscova dacă vor lua parte la misiuni de luptă împotriva forţelor ruse (în Ucraina), a transmis luni agenţia de presă de stat RIA Novosti, care a citat un deputat rus de rang înalt.
UPDATE 19.00 - Armata ucraineană a declarat că a avariat în timpul nopţii trei sisteme ruseşti de apărare sol-aer, în atacuri cu rachete desfăşurate în peninsula Crimeea ocupată de Moscova, relatează Reuters.
Atacurile au lovit un sistem S-400 în Djankoi şi două sisteme S-300 mai puţin avansate în apropiere de Evpatoria şi Ciornomorske, rezultând "pierderi semnificative" pentru apărarea aeriană rusă, a declarat luni Statul Major al Ucrainei.
Reuters precizează nu a putut verifica în mod independent declaraţia. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării. Canalele locale Telegram au raportat explozii în apropiere de Djankoi şi Evpatoria.
UPDATE 17.00 - Armata ucraineană a declarat că a avariat în timpul nopţii trei sisteme ruseşti de apărare sol-aer, în atacuri cu rachete desfăşurate în peninsula Crimeea ocupată de Moscova, relatează Reuters.
Atacurile au lovit un sistem S-400 în Djankoi şi două sisteme S-300 mai puţin avansate în apropiere de Evpatoria şi Ciornomorske, rezultând "pierderi semnificative" pentru apărarea aeriană rusă, a declarat luni Statul Major al Ucrainei.
Reuters precizează nu a putut verifica în mod independent declaraţia. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării. Canalele locale Telegram au raportat explozii în apropiere de Djankoi şi Evpatoria.
UPDATE 16.00 - Armata rusă revendică „eliberarea” unei noi localități în regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că se duc cele mai grele lupte.
„Unitățile grupului de forțe Vostok (...) au eliberat satul Staromayorskoye al Republicii Populare Donețk”, a declarat ministerul rus al apărării, afirmând totodată că unitățile sale au continuat să avanseze „adânc” în acest sector al frontului.
UPDATE 12:45 - Rusia acuză armata ucraineană de noi bombardamente împotriva civililor din regiunea Belgorod aflată la granița dintre cele două țări
„Orașul Shebekino a fost atacat de forțele armate ucrainene. Potrivit informațiilor preliminare, trei civili au fost răniți. O ambulanță a dus la Spitalul nr. 2 din Belgorod un bărbat cu multiple răni provocate de schije la brațe și picioare și o plagă în piept. Două femei cu diverse răni provocate de schije sunt duse la spitalul clinic regional”, a declarat pe canalul său de Telegram Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse.
El a afirmat de asemenea că liniile de electricitate au fost avariate după atac și că alimentarea cu energie electrică a fost parțial întreruptă în orașul Shebekino, precum și în satele Nezhegol și Rzhevka. Servicii operaționale și de urgență sunt la fața locului, a asigurat însă el.
UPDATE 10:00 - Rusia acuză armata ucraineană de noi bombardamente împotriva civililor din regiunea Belgorod aflată la granița dintre cele două țări.
„Orașul Shebekino a fost atacat de forțele armate ucrainene. Potrivit informațiilor preliminare, trei civili au fost răniți. O ambulanță a dus la Spitalul nr. 2 din Belgorod un bărbat cu multiple răni provocate de schije la brațe și picioare și o plagă în piept. Două femei cu diverse răni provocate de schije sunt duse la spitalul clinic regional”, a declarat pe canalul său de Telegram Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse.
UPDATE 6:00 - Rușii trimit forțe speciale cecene în regiunea Harkov
Rusia desfășoară trupe cecene la granița ruso-ucraineană din apropierea regiunii Harkov, informează Institutul american pentru studierea războiului (ISW), în ultimul său raport.
În același timp, cercetătorii nu pot spune dacă comandamentul militar rus intenționează să angajeze imediat în luptă aceste forțe redistribuite sau dacă dorește să le folosească pentru a consolida Grupul de Forțe Nord.
Comandantul forțelor speciale cecene „Ahmat”, Apti Alaudinov, a declarat într-un interviu acordat la, sâmbătă, 8 iunie, canalului rus de propagandă RT că autoritățile ruse au decis să redistribuie unitățile „Akhmat” în regiunea Harkov la sfârșitul lunii mai 2024.
UPDATE 4:20 - Liderul cecen Kadîrov spune că trupele ruseşti au capturat un sat ucrainean de la graniţă
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că forţele ruseşti, conduse de o unitate de forţe speciale cu sediul în Cecenia, au preluat controlul asupra unui sat ucrainean de frontieră, relatează Reuters.
Kadîrov, care conduce regiunea sa din Caucazul de Sud ca loialist al Kremlinului din 2007, a declarat că unitatea Akhmat-Chechnya a condus trupele ruseşti în preluarea controlului asupra localităţii ucrainene Rîjivka, în regiunea Sumy, învecinată cu regiunea Kursk din sudul Rusiei.
Pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Kadîrov a precizat că "avansul planificat pe scară largă" a provocat "pierderi semnificative părţii ucrainene, care a fost forţată să se retragă".
Ministerul rus al Apărării nu a emis niciun comunicat cu privire la această acţiune şi nu a existat niciun comentariu din partea autorităţilor militare ucrainene.
UPDATE 3:20 - Care va fi următoarea țintă a lui Putin dacă va învinge Ucraina. Dezvăluirile unui Un fost șef al CIA
Amenințările lui Vladimir Putin de a invada țările baltice și de a declanșa un nou război în Europa trebuie luate în serios, a avertizat un general în rezervă american care a condus și Agenția de Informații a SUA.Generalul David Petraeus, care a servit aproape patru decenii în armata americană, a declarat că dictatorul rus „nu se va mulțumi cu Ucraina”, relatează Ziare.com.
Petraeus, care a comandat Forțele Aliate în Irak, a declarat că aliații Ucrainei din Occident trebuie să facă mai mult pentru a ajuta la câștigarea războiului împotriva lui Putin.Experții au avertizat în repetate rânduri că tiranul rus a pus ochii pe mai multe ținte, într-un vis nebunesc de a-și recâștiga imperiul pierdut.Iar săptămâna aceasta, Putin, care agită sabia, a avertizat că va trimite aliaților săi rachete cu rază lungă de acțiune ca răspuns la faptul că Occidentul va trimite arme Ucrainei.
Vorbind pentru The Sun, Petraeus a declarat că Putin a fost „foarte clar” în legătură cu aducerea unui nou război în Europa.Lumea „ar trebui să îl asculte” pe Putin, deoarece acesta „ne spune ce crede”, a avertizat fostul șef al CIA.
"Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în regiune dacă Putin reușește în Ucraina. El nu s-ar mulțumi să se oprească la Ucraina. Moldova ar urma în mod clar.AdsDupă aceea, ar putea fi Lituania sau unul dintre celelalte state baltice“, spune fostul director al CIA.