UPDATE 20:00 - Forţele aeriene au doborât două rachete ruseşti deasupra Odesei; cinci persoane au fost rănite
Forţele aeriene ucrainene au doborât vineri după-amiază două rachete ruseşti deasupra oraşului Odesa, în sudul Ucrainei, au declarat oficiali, însă resturi care au căzut au lovit infrastructură civilă, rănind cinci persoane, relatează Reuters.
Un băiat în vârstă de 15 ani care se afla afară în momentul atacului se numără printre răniţi, a precizat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe Telegram.
"Inamicul direcţionează în mod insidios lovituri cu rachete asupra zonelor industriale şi rezidenţiale din Odesa", a explicat comandamentul militar ucrainean pe aplicaţia sa de Telegram.
Moscova neagă că ar ataca în mod deliberat civili în invazia pe scară largă din Ucraina, lansată în februarie 2022, deşi multe persoane au fost ucise în atacurile aeriene frecvente ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean.
UPDATE 19:10 - Un al nouălea suspect în atentatul de la Moscova a fost arestat în Rusia
O a noua persoană acuzată de implicare în organizarea atentatului revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, care a făcut peste 140 de morţi într-o sală de concerte de lângă Moscova, a fost arestată şi plasată în arest preventiv, a anunţat vineri justiţia rusă, potrivit AFP.
Cu exact o săptămână în urmă, indivizi înarmaţi au deschis focul la Crocus City Hall, o sală de concerte dintr-o suburbie a Moscovei, înainte de a incendia clădirea.
Autorităţile ruse au anunţat miercuri un bilanţ de 143 de morţi, iar ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, a declarat vineri că o altă persoane a decedat la spital. Zeci de răniţi sunt în continuare spitalizaţi.
Patru presupuşi atacatori au fost de atunci arestaţi, precum şi mai mulţi suspecţi acuzaţi că i-au ajutat.
Un al nouălea suspect, Nazrimad Lutfulloi, a fost arestat şi plasat în arest preventiv până cel puţin pe 22 mai, a anunţat serviciul de presă al unui tribunal din Moscova.
UPDATE 17:00 - Alla Pugaciova, 'regina muzicii pop sovietice', ar putea fi desemnată 'agent străin' în Rusia
Procurorii ruşi au cerut Ministerului Justiţiei din această ţară să o desemneze pe cântăreaţa Alla Pugaciova, "regina muzicii pop sovietice", drept "agent străin", a raportat agenţia de presă RIA, citată de Reuters.
Alla Pugaciova, în vârstă de 74 de ani, o legendă a muzicii sovietice şi post-sovietice, a criticat războiul din Ucraina.
Ea este una dintre cele mai faimoase persoane din Rusia, fiind cunoscută de mai multe generaţii de ruşi pentru o serie de cântece de mare succes, precum "Milioane de Trandafiri Roşii" din 1982, şi pentru rolul jucat în filmul din 1978 "Femeia care cântă".
Artista a fost premiată în trecut atât de preşedintele rus Vladimir Putin, cât şi de predecesorul său, Boris Elţîn. Atunci când Mihail Gorbaciov a murit în 2022, Alla Pugaciova l-a lăudat pe ultimul lider sovietic pentru că a permis libertatea şi a respins violenţa
UPDATE 15:10 - Generalul Oleksandr Sîrskî, comandantul forțelor armate ucrainene, a declarat vineri într-un interviu acordat Ukrinform că orice încercare a armatei ruse de a cuceri orașul Harkov ar fi „fatală" pentru forțele Moscovei, notează The Kyiv Independent.
UPDATE 14:27 - Rusia înaintează în est
Trupele ruse au lansat noi atacuri în estul Ucrainei joi, cu lupte grele raportate în apropierea oraşelor aproape distruse Avdiivka şi Bahmut, care au venit după o nouă rundă de atacuri cu rachete şi drone peste noapte, informează dpa.
În raportul său zilnic despre situaţia de pe front, Statul Major al Ucrainei a enumerat 11 avansări ale forţelor ruse înspre patru localităţi.
De-a lungul întregii linii a frontului, de la sud până în partea de est a Ucraina, au izbucnit 48 de bătălii, conform raportului, care a menţionat şi atacuri aeriene şi de artilerie ruseşti în apropiere oraşul Harkov.
UPDATE 14.00 - Ucraina a primit o tranșă de finanțare de 1,5 miliarde de dolari în cadrul unui program al Băncii Mondiale, a declarat vineri premierul Denîs Șmîhal, potrivit Reuters.
Ucraina se bazează pe ajutorul financiar din partea partenerilor săi occidentali, dar ajutorul extern s-a diminuat în primele două luni ale acestui an, iar un pachet de asistență din partea SUA este blocat de luni de zile de republicanii din Congres american.
Noua tranșă de ajutor de la Banca Mondială a fost finanțat de Marea Britanie și Japonia, a precizat Șmîhal.
„984 de milioane de dolari vin din partea Japoniei și 516 milioane de dolari din partea Marii Britanii. Fondurile vor acoperi cheltuielile bugetare pentru nevoile sociale și umanitare și pentru reconstrucție", a scris Șmîhal pe X.
La începutul lunii martie, Ucraina a primit o primă tranșă de ajutor în valoare de 4,5 miliarde de euro în cadrul unui program de finanțare intermediară al Uniunii Europene.
Ucraina își cheltuiește cea mai mare parte a veniturilor proprii pentru a-și finanța eforturile de apărare de la invadarea Rusiei în februarie 2022, ceea ce face ca Kievul să depindă în mare măsură de finanțarea din partea partenerilor occidentali pentru a-și acoperi cheltuielile sociale.
UPDATE 12:00 - Rusia anunţă că deţine ”proba” legăturii atentatului de la Moscova cu ”naţionalişti ucraineni”, SUA denunţă o ”propagandă absurdă”
Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”, relatează AFP.
Atacul, care a avut loc vineri seara într-o sală mare de concert, a fost revendicat de organizaţia jihadistă Statu Islamic (SI), însă oficiali ruşi acuză Ucraina şi ţări din Occident de faptul că sunt sunt instigatorii.
Kievul şi aliaţii săi dezmint orice implicare în acest masacru şi apreciază că Kremlinul, aflat în plin conflict armat împotriva Ucrainei, caută să dea vina pe aceasta din motive politice.
Comitetul de anchetă, organul însărcinat cu principalele investigaţii criminale în Rusia, a anunţat joi, în acest context, că deţine noi elemente care demonstrează, în opinia sa, o pistă ucraineană.
”Munca cu teroriştii deţinuţi, examinarea unor dispozitive tehnice confiscate asupra lor şi analiza unor informaţii cu privire la tranzacţii financiare au permis să se obţină probe ale legăturilor lor cu naţionaliştii ucraineni”, a fat asigurări pe Telegram Comitetul.
Potrivit acestui organism, cei patru atacatori au primit ”sume importante de bani şi criptomonede provenind din Ucraina, care au fost folosite în vederea pregătirii acestei crime”.
UPDATE 11:05 - Explozii raportate în mai multe regiuni din Ucraina, în mijlocul unui atac cu rachete al ruşilor
Mai multe explozii au fost auzite în regiunile Ivano-Frankivsk şi Hmelniţki din Ucraina, precum şi în oraşul Dnipro, vineri dimineaţă, în timp ce rachete de croazieră ruseşti au fost observat în spaţiul aerian ucrainean, a relatat publicaţia Suspilne, citată de Reuters.
Nu este clar deocamdată dacă rachetele au lovit vreo ţintă.
UPDATE 8:40 - Atacurile de amploare, dintre care cel mai mare a avut loc vinerea trecută, au provocat deja pagube majore la instalațiile ucrainene de generare și transport, obligând Kievul să oprească exporturile de energie și să se bazeze pe importuri.
„În timpul nopții, rușii au lovit din nou în instalațiile energetice într-un atac masiv și combinat", a declarat Ukrenergo pe aplicația de mesagerie Telegram.
„Au fost avariate centrale termice și hidroelectrice din regiunile centrale și vestice", a precizat acesta.
Ukrenergo a precizat că au fost aplicate opriri de urgență în regiunea Dnipropetrovsk din sud-estul țării.
UPDATE 7:45 - Forțele ruse atacă obiective de insfrastructură critică lângă orașul Dnipro
"Inamicul a atacat situri de infrastructură critică din regiune", a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak. "Scopul principal al inamicului este poporul nostru şi obiective vitale ale populaţiei".
Lîsak nu a clarificat despre ce tip de atac este vorba, dar comentatori de pe Telegram au indicat că au fost folosite rachete şi au fost raportate explozii în zonă.
Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile din zonă.
Un blogger din afara oraşului Kamianske, un oraş-port de peste 200.000 de locuitori cu o centrală hidroelectrică aflată în amonte de râul Nipru, a raportat un crater de patru metri adâncime şi zece metri lăţime în district.
Alte informaţii au spus că au existat întreruperi ale alimentării cu energie electrică şi apă în unele districte.
Forţele ruse au organizat în ultimele săptămâni lovituri pe scară largă asupra unor obiective de infrastructură energetică, inclusiv un atac masiv pe 22 martie, descris de Kiev ca fiind cel mai mare astfel de asalt de la invadarea forţelor ruse, în februarie 2022.