UPDATE 23:15 - Lloyd Austin: „Supraviețuirea Ucrainei este în pericol!”
Supraviețuirea Ucrainei în fața unei invazii la scară largă a Rusiei este „în pericol”, ceea ce reprezintă un risc pentru America, a declarat marți secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE 22.00 - Canada va contribui cu peste 40 de milioane de dolari canadieni (peste 27 milioane euro) la iniţiativa cehă vizând cumpărarea a 800.000 de obuze de artilerie din ţări terţe pentru Ucraina, a anunțat marţi ministrul canadian al apărării, Bill Blair.
Contribuţia canadiană va ajuta la livrarea a câteva mii de obuze, a menţionat ministrul canadian într-un comunicat. Canada va dona de asemenea Kievului dispozitive de vedere pe timp de noapte în valoare de 7,5 milioane de dolari canadieni.
Canada a donat deja Ucrainei aproximativ 40.000 de proiectile de artilerie de 155 mm, provenite atât din propriile stocuri cât şi din achiziţii via guvernul SUA. De la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, Canada a oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de 4 miliarde de dolari canadieni, inclusiv obuziere, tancuri de luptă şi vehicule blindate, relatează Reuters.
UPDATE 21.00 - Statele membre ale UE și Parlamentul European deschid marți seară negocierile pentru prelungirea scutirii vamale acordate Ucrainei și ar putea decide să restricționeze importurile de cereale la fel ca în cazul ouălor, al păsărilor de curte sau al zahărului, potrivit AFP.
În vederea acestor discuții, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au convenit luni să ia în considerare limitarea importurilor de cereale ucrainene atunci când va fi reînnoită scutirea de taxe vamale pentru această țară devastată de război, au declarat surse diplomatice.
UPDATE 18.00 - Ucraina speră că din aprilie va primi suficiente muniţii pentru a putea opri înaintarea trupelor ruse, odată ce vor începe să sosească obuzele achiziţionate din state terţe printr-o iniţiativă gestionată de Republica Cehă, în timp ce Germania a anunţat marţi un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro şi care include 10.000 de obuze, relatează Reuters.
"Sperăm că această iniţiativă cehă, căreia i s-a alăturat Luxemburgul, ne va ajuta, şi începând din aprilie vom avea suficiente muniţii pentru a ţine linia frontului", a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal la o conferinţă de presă în timpul unei vizite oficiale în Luxemburg.
UPDATE 14:40 - Rusia a lansat 130 de rachete de diferite tipuri, peste 320 de drone de atac Shahed și aproape 900 de bombe ghidate în atacurile asupra Ucrainei în luna martie a acestui an, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Avem nevoie de mai multă protecție, mai exact de un număr pe absolut realist de sisteme de apărare aeriană deținute de partenerii noștri", a spus Zelenski pe platforma de socializare X. „Patriot și celelalte sisteme trebuie să facă ceea pentru ce au fost proiectate: să protejeze vieți, nu să adune praful în depozit", a adăugat el.
UPDATE 14:00 - Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți un pachet de ajutor de 500 de miliarde de euro pentru Ucraina, care include și 10.000 de obuze, și a declarat că Statele Unite sunt în continuare un partener de încredere.
„Am alcătuit din nou un pachet de ajutor în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro", a declarat Pistorius presei în marja discuțiilor cu Statele Unite și alți aliați la baza aeriană Ramstein. De asemenea, el a spus că nu are nimic de adăugat la poziția Germaniei potrivit căreia nu va avea soldați pe teritoriul ucrainean.
UPDATE 11:00 - Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.
„Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești”, potrivit unei postări pe Telegram a MAE moldovean.
De asemenea, „ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmînată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara.”
UPDATE 10:00 - Forțele de voluntari ruși sprijiniți de Ucraina susțin că au reușit să distrugă încă depozit de muniții al armatei ruse din satul Tyotkino, în regiunea rusă Kursk.
Momentul exact al distrugerii depozitului a fost filmat cu o dronă și distribuit pe rețelele de socializare de Legiunea Libertatea Rusiei (LSR).
⚡️The Russian Freedom Legion destroyed a 🇷🇺Russian ammunition warehouse in Tyotkino, 🇷🇺Kursk region pic.twitter.com/vSaz2h4485
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) March 18, 2024
În ciuda protestelor „Amiază împotriva lui Putin” care au avut loc la Moscova, Sankt Petersburg și la ambasadele Rusiei din întreaga lume, despotul a mers în capitală pentru a sărbători votul zdrobitor.
Vladimir Putin urmărește o nouă ordine mondială și intenționează să conteste dominația occidentală, după ce și-a strâns și mai mult controlul asupra puterii în Rusia, cu o victorie record în alegeri, după ce a interzis și ucis orice opoziție reală.
El a țintit Occidentul susținând că prezența trupelor sale în Ucraina ar putea duce globul în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial, înainte de a sugera că nimeni nu este interesat de această opțiune, potrivit Daily Mail.
Câștigarea alegerilor - care ar fi putut fi declarată înainte de verificarea unei singure urne - înseamnă că domnia președintelui rus de represiune internă și confruntare cu Occidentul va continua cel puțin până în 2030.
Dacă i se permite să conducă în următorii șase ani, înseamnă că Putin, pasionat de istorie, va fi cel mai longeviv lider rus de la Ecaterina cea Mare în secolul al XVIII-lea, scrie ziare.com. De când puțin cunoscutul agent KGB și-a asigurat victoria în noaptea de Revelion 1999, el și-a consolidat puterea prin atragerea oligarhilor și interzicerea oricărei opoziții reale - transformând Rusia într-un stat autoritar.
A fost cea mai mare victorie electorală a liderului de la Kremlin, conform exit-poll-urilor și a rezultatelor oficiale ale companiilor de stat, care i-au acordat aproape 88% din voturi.
În ultimii ani, autocratul în vârstă de 71 de ani a încercat să-și întărească strânsoarea asupra Vestului, în fruntea eforturilor de a-i contesta dominația.
Strânsoarea sa asupra puterii s-a înăsprit și mai mult după ce a invadat Ucraina în februarie 2022, disidența publică împotriva războiului fiind efectiv redusă la tăcere prin proceduri judiciare și închisoare.
Alegerile viitoare din SUA și Uniunea Europeană ar putea, de asemenea, să joace în favoarea lui Putin. Dacă Donald Trump câștigă alegerile din noiembrie pentru republicani, acest lucru ar putea determina statele să aibă o viziune mai înțelegătoare față de Rusia - cu mai puțini bani care vor fi direcționați către Ucraina.