UPDATE 00.00 - Marea Britanie a impus miercuri sancțiuni împotriva a șase persoane din conducerea coloniei penale „Lupul Polar”, unde a murit săptămâna trecută liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, relatează Reuters.
UPDATE 23.00 - Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat miercuri British Council, agenția britanică pentru educație și cultură, că a colectat informații militare de la refugiații ucraineni, potrivit AFP.
Într-un comunicat, FSB a afirmat că British Council din Marea Britanie, „prin intermediul unor organizații aflate sub controlul său”, colecta informații despre regiunea ucraineană Herson, care este parțial ocupată de forțele rusești.
UPDATE 22.00 - Livrările de arme și echipamente către Ucraina vor dura, chiar dacă capacitatea de producție va crește, a declarat directorul general al BAE Systems, Charles Woodburn, pentru Bloomberg.
Producătorul britanic de armament se numără printre companiile occidentale din domeniul apărării, precum Rheinmetall, care lucrează la creșterea capacității de producție, pe fondul creșterii comenzilor din partea aliaților Ucrainei. BAE Systems produce o gamă largă de arme, inclusiv vehicule de luptă M2/M3 Bradley, avioane de vânătoare Typhoon și tancuri Challenger 2.
La 21 februarie, BAE Systems a raportat vânzări record de 25,3 miliarde de lire sterline (31,9 miliarde de dolari) în 2023, iar în 2024 se așteaptă ca vânzările să crească cu până la 12%.
UPDATE 21.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri liderilor polonezi și oficialilor Uniunii Europene să vină la granița polono-ucraineană pentru discuții cu privire la blocajele repetate ale fermierilor polonezi supărați de ceea ce ei spun că este concurența neloială din partea Kievului, relatează Reuters.
Fermierii polonezi au organizat marți un nou protest major, blocând aproape tot traficul de la granița cu Ucraina, înfuriind Kievul.
Varșovia a fost un susținător ferm al Kievului în lupta sa de a respinge invazia rusă la scară largă lansată în 2022, dar protestele fermierilor care se plâng de concurență neloială au tensionat relațiile.
UPDATE 20:12 - Numeroși soldați ruși, uciși într-un atac ucrainean cu rachete HIMARS asupra unei baze de antrenament
Un atac ucrainean cu rachete HIMARS asupra unei baze de antrenament a trupelor ruse în provincia Doneţk a provocat cel puţin 60 de morţi printre soldaţii ruşi, conform surselor ucrainene, în timp ce un responsabil pro-rus din această provincie ucraineană parţial ocupată de trupele ruse a confirmat atacul, dar consideră exagerat bilanţul victimelor comunicat de acele surse, relatează agenţia EFE.
"Pe canalele de Telegram ucrainene s-a informat despre un atac cu rachete asupra poziţiilor soldaţilor (ruşi) în regiunea Zabaikalie din Doneţk (...), informaţia difuzată este mult exagerată", a afirmat pe Telegram respectivul responsabil pro-rus, Aleksandr Osipov, guvernator al regiunii.
Acesta a mai menţionat că administraţia locală a luat legătura cu spitalele care pot prelua soldaţii ruşi răniţi în atacul ucrainean şi le-a promis familiilor militarilor din acea bază sprijin şi "informaţii veridice despre soarta combatanţilor".
UPDATE 18:46 - BBC Russia și Mediazona au identificat 45.000 dintre soldații ruși
Site-ul rus Mediazona şi emisia în rusă a BBC au anunţat că au identificat, într-o anchetă comună publicată miercuri, circa 45.000 dintre soldaţii ruşi ucişi de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei, în urmă cu doi ani, informează France Presse.
Pierderile militare sunt ţinute secret atât în Rusia, cât şi în Ucraina.
Bilanţul, care acoperă perioada 24 februarie 2022-20 februarie 2024, nu se doreşte unul exhaustiv, însă cele două media susţin că au identificat 45.123 de soldaţi ruşi ucişi, exploatând surse liber accesibile precum notificări de deces, comunicate ale autorităţilor locale, necrologuri apărute în mass-media sau pe reţelele sociale.
Cele două media subliniază că bilanţul real este în mod cert mult mai dramatic. El ar putea fi de două ori mai mare, estimează emisia în limba rusă a BBC.
UPDATE 17.00 - Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, acest fapt a fost posibil, printre altele, datorită eroismului luptătorilor Forțelor Aerospațiale Ruse, relatează Rador Radio România.
„Armata rusă a reușit să ajungă într-un punct de cotitură în cele mai dificile sectoare ale frontului; acest fapt a fost realizat, printre altele, datorită eroismului luptătorilor Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse\", a declarat el. Putin a remarcat curajul militarilor Forțelor Aerospațiale Ruse în timpul aşa-zisei operaţiuni speciale ruse. Putin a felicitat personalul militar al Forțelor Aerospațiale Ruse cu prilejul Zilei Apărătorului Patriei, sărbătorită în Rusia în fiecare an pe data de 23 februarie.
Președintele a declarat la ceremonia de decernare a premiilor de stat oferte militarilor din unitățile militare ale Forțelor Aerospațiale: \"Grație acțiunilor lor eroice și pregătirii ireproșabile, s-a putut ajunge într-un punct de cotitură în cele mai dificile sectoare ale frontului”.
UPDATE 16:06 - The Guardian: Abia 10% dintre europeni mai cred că Ucraina poate învinge Rusia
Susţinerea Ucrainei în rândul europenilor rămâne largă, însă, la aproape doi ani de la invazia rusă, aproximativ 10% dintre europeni mai cred că Ucraina poate înfrânge Rusia şi consideră că cel mai probabil războiul se va încheia printr-un ”compromis”, potrivit unui amplu studiu realizat în Uniunea Europeană (UE), relatează The Guardian.
Această schimbare a sentimentului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când europenii considerau că Ucraina trebuie să-şi recucerească tot teritoriul pierdut, le impune politicienilor să adopte o abordare mai ”realistă” care să se concentreze asupra a ceea ce să însemne cu adevărat o pace acceptabilă, subliniază autorii studiului.
”Pentru a pleda în favoarea unei continuări a susţinerii europene a Ucrainei, liderii UE vor trebui să schimbe felul în care vorbesc despre război”, declară Mark Leonard de la European Council on Foreign Relations (ECFR), care a comandat sondajul.
Majoritatea europenilor ”vor cu disperare să împiedice o victorie a Rusiei”, însă nu cred că Kievul poate învinge militar, subliniază el.
UPDATE 14:33 - Încă o moarte suspectă în Rusia. Cel mai cunoscut blogger militar s-a sinucis, după ce a dezvăluit pierderile mari de la Avdiivka
Unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ai Rusiei, Andrei „Murz" Morozov, și-a pus capăt zilelor, totul după ce a vorbit despre pierderile înregistrate de armata rusă în timpul bătăliei pentru Avdiivka, informează site-uri de știri din Rusia și Ucraina.
UPDATE 12:30 - Uniunea Europeană a aprobat, miercuri, al 13-lea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
„Ambasadorii UE tocmai au ajuns la un acord de principiu privind al 13-lea pachet de sancțiuni în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei”, a declarat președinția belgiană pe platforma „X”, fosta Twitter, adăugând că noile sancțiuni sunt printre cele mai largi adoptate până acum împotriva Rusiei.
‼️ Deal ‼️ EU Ambassadors just agreed in principle on a 13th package of sanctions in the framework of Russia\"s aggression against Ukraine.
— Belgian Presidency of the Council of the EU 2024 (@EU2024BE) February 21, 2024
This package is one of the broadest approved by the EU. It will undergo a written procedure and be formally approved for the 24 February.
Cu toate acestea, pachetul de sancțiuni nu include noi măsuri împotriva diferitelor sectoare ale activității economice din Rusia, ci doar față de aproape 200 de persoane și entități juridice.
Ucraina și unele dintre țările sale partenere au cerut în mod repetat găsirea unor noi modalități de a sancționa Rusia și țările care îi trimit componentele necesare industriei de război, în condițiile în care ea a reușit să își crească producția și scoate din uzine mai multe drone, tancuri și muniții decât înainte de declanșarea invaziei, pe 24 februarie 2022.
Noul pachet de sancțiuni urmează să fie adoptat oficial de UE în data de 24 februarie, când se împlinesc doi ani de la începutul războiului.
Țările membre ale UE adoptaseră anteriorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 12-lea, în luna decembrie.
UPDATE 11:10 - Armata ucraineană a dezminţit miercuri că ar fi pierdut controlul asupra capului de pod Krînki de pe malul stâng al Niprului, ocupat de forţele ruse în sudul Ucrainei, a cărui capturare fusese anunţată în ajun de însuşi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează France Presse.
"Lideri militari şi politici ai ţării agresoare au anunţat preluarea controlului asupra capului de pod de pe malul stâng al fluviului Nipru.Declarăm oficial că această informaţie este falsă", a indicat Comandamentul Sud al forţelor ucrainene pe reţelele de socializare.
"Forţele de apărare din sudul Ucrainei continuă să se menţină pe poziţii, provocând pierderi semnificative inamicului", a adăugat acesta.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul său al apărării Serghei Şoigu au anunţat marţi capturarea localităţii Krînki, unde armata ucraineană a reuşit să ocupe poziţii în vara anului 2023, în condiţii deosebit de dificile, în special din cauza prezenţei mlaştinilor şi a traversării fluviului sub tirurile intense ale inamicului.
UPDATE 10:49 - Rusia a refuzat cererile Uniunii Europene pentru desfășurarea unei anchete internaționale privind decesul principalului opozant rus, Aleksei Navalnîi, în circumstanțe suspecte în închisoare. În același timp, mama sa, Ludmila, i-a trimis un mesaj personal președintelui rus, Vladimir Putin, cerându-i să permită predarea trupului fiului său pentru a fi înmormântat.
UPDATE 8:10 - Lukaşenko cere patrule armate pe străzi şi atrage atenţia asupra actelor "extremiste"
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a cerut marţi agenţiilor de aplicare a legii să organizeze patrule cu arme de calibru mic pe străzile oraşelor pentru a garanta siguranţa oamenilor, informează Reuters.
"Oamenii ar trebui să se simtă în siguranţă acasă, la locul de muncă, pe stradă, în orice moment al zilei", a declarat Lukaşenko într-o înregistrare video de la o întâlnire cu organele de securitate de vârf ale ţării, postată pe Pul Pervovo, o publicaţie de stat care relatează despre activităţile preşedintelui belarus.
UPDATE 6:10 - Statele Unite vor anunţa vineri un pachet major de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza morţii liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi şi a războiului de doi ani din Ucraina, a declarat marţi preşedintele Joe Biden, relatează Reuters.
Biden, care a vorbit cu jurnaliştii în timp ce pleca într-o deplasare în California, nu a oferit detalii.
Cele mai recente sancţiuni împotriva Rusiei vor viza o serie de elemente, inclusiv bazele de apărare şi industriale ale ţării, alături de surse de venit pentru economie, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
Pachetul va "trage Rusia la răspundere pentru ceea ce i s-a întâmplat domnului Navalnîi" şi pentru acţiunile sale pe parcursul războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.
UPDATE 5:20 - Preşedinţia italiană a G7 a anunţat marţi o reuniune prin videoconferinţă a liderilor săi sâmbătă dedicată Ucrainei, care ar urma să decidă o înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei, notează AFP.
Această reuniune, la care va participa preşedintele Volodimir Zelenski, este prima a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale G7 (Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada) sub preşedinţie italiană.
Ea a fost convocată "cu ocazia împlinirii a doi ani de la declanşarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei", a precizat un comunicat al guvernului de la Roma, într-un moment în care Kievul recunoaşte că se confruntă cu o situaţie "extrem de dificilă" pentru forţele sale, lipsite de muniţie şi de ajutor american.