UPDATE 22:45 - Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, dar aceasta nu este o ameninţare imediată
Rusia dezvoltă în prezent o "capabilitate anti-satelit", care nu a fost încă desfăşurată, iar preşedintele american Joe Biden a cerut administraţiei sale iniţierea unor discuţii diplomatice directe cu Moscova pe acest subiect, a declarat joi purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, transmit agenţiile Reuters, AFP şi EFE.
"Pot să vă confirm că este vorba despre o capabilitate anti-satelit dezvoltată de Rusia", a spus Kirby, la o zi după ce congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a emis un comunicat enigmatic în care face referire la o nouă ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, ameninţare care conform mass-media americane ar consta într-o armă nucleară spaţială anti-satelit rusească.
UPDATE 21:55 - Comandantul flotei ruse a Mării Negre a fost demis, potrivit bloggerilor militari ruşi
Comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Víktor Sokolov, despre care Ucraina a susţinut în septembrie că l-a ucis într-un atac cu rachete asupra cartierului general al acestei flote de la Sevastopol, a fost demis după ce armata ucraineană a reuşit să scufunde săptămâna aceasta încă o navă militară rusă, afirmă bloggeri militari ruşi citaţi joi de Reuters.
Amiralul Víktor Sokolov a preluat comanda Flotei ruse de la Marea Neagră în septembrie 2022, în urma unei serii de pierderi umilitoare suferite de această flotă, în special scufundarea navei sale amiral, crucişătorul Moscova, lovit de rachete anti-navă ucrainene Neptun.
UPDATE 21:00 - Agricultorii europeni ameninţă cu noi proteste dacă Bruxellesul nu ia măsuri suficiente împotriva importurilor ucrainene
Şase organizaţii reprezentative pentru sectorul agricol european au considerat joi insuficientă propunerea Comisiei Europene privind un control îmbunătăţit al afluxului de produse ucrainene importate în UE fără taxe vamale şi au ameninţat cu noi proteste dacă restricţiile asupra acestor importuri care ameninţă "viabilitatea economică" a agriculturii europene nu sunt drastic consolidate, transmite AFP.
Comisia Europeană a propus la sfârşitul lunii ianuarie prelungirea cu încă un an - începând din iunie - a scutirii de taxe vamale oferită Ucrainei din primăvara anului 2022 pentru a susţine această ţară în războiul cu Rusia, însoţind această propunere cu "măsuri de salvgardare" pentru a limita impactul negativ al importurilor ucrainene asupra agricultorilor europeni.
UPDATE 20:15 - Noua ameninţare rusească de securitate semnalată nu este o "capabilitate activă", precizează secretarul american de stat
Noua ameninţare rusească la adresa securităţii naţionale a SUA semnalată miercuri public de un congresman american nu este o "capabilitate activă", a explicat joi secretarul american de stat, Antony Blinken, după ce şi mass-media din SUA a scris despre această nouă ameninţare pe care a descris-o constând într-o armă nucleară spaţială anti-satelit dezvoltată sau aflată în dezvoltare în Rusia, transmite Reuters.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a informat Congresul şi aliaţii din Europa despre informaţii noi referitoare la capabilităţi nucleare ruseşti ce pot reprezenta o ameninţare de securitate, a declarat o sursă agenţiei Reuters.
UPDATE 18:00 - Rusia nu a plasat o armă nucleară în spaţiu, afirmă responsabili americani după relatările despre o nouă ameninţare
Rusia a susţinut joi că afirmaţiile unor responsabili şi mass-media din SUA conform cărora ar dezvolta o armă nucleară spaţială sunt un "truc" pentru a forţa Congresul să aprobe ajutorul de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina, după ce oficiali americani au avertizat asupra apariţiei unei "ameninţări grave" de securitate pentru SUA, iar presa americană relatează că ar fi vorba despre o armă rusească spaţială anti-satelit, în timp ce alţi responsabili americani afirmă că Rusia nu are plasată la ora actuală pe orbită nicio armă de acest fel, relatează agenţiile DPA şi Reuters.
"În mod evident, Casa Albă încearcă să determine Congresul să aprobe legea pentru a oferi bani (Ucrainei) prin tot felul de trucuri şi stratageme", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dimitri Peskov.
El s-a referit la noul pachet de ajutor financiar al SUA pentru Ucraina şi care este blocat în Congres din cauza opoziţiei unor aleşi republicani. Senatul SUA, unde democraţii preşedintelui Joe Biden au majoritatea, a aprobat acest ajutor de peste 60 de miliarde de dolari, dar actul normativ are nevoie şi de aprobarea Camerei Reprezentanţilor, unde majoritatea este deţinută de republicani, dar aceştia sunt împărţiţi în două tabere, pro şi contra noului ajutor pentru Ucraina.
Peskov a adăugat că aşteaptă să vadă dovezile pe care consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a fost solicitat să le prezinte la o reuniune ce are loc joi cu liderii din Congresul SUA.
UPDATE 15:10 Ucraina se retrage dintr-un punct strategic, pe care rușii se străduiesc să-l cucerească
Ucraina desfășoară manevre în unele zone din orașul Avdiivka, pentru a retrage trupele în „poziții mai avantajoase”, iar în alte locuri încearcă să îndepărteze trupele rusești, a declarat joi purtătorul de cuvânt militar Dmytro Lykhoviy, potrivit Reuters. Armata rusă a adus aproximativ 50.000 de soldați pe frontul din Avdiivka, potrivit ucrainenilor.
UPDATE 14:00 - Rusia: Cel puţin cinci morţi şi 18 răniţi într-un bombardament ucrainean la Belgorod
Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi 18 au fost rănite într-un bombardament imputat Kievului în oraşul rus Belgorod, a anunţat guvernatorul acestei regiuni frontaliere cu Ucraina care este vizată frecvent de tiruri, relatează AFP, preluat de Agerpres.
"Conform datelor provizorii, cinci persoane au fost ucise la Belgorod, între care un copil, şi 18 persoane au fost rănite, între care cinci copii", a scris Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram.
Potrivit acestuia, la Belgorod mai multe apartamente, locuinţe şi maşini au fost avariate de tiruri, precum şi un mic centru comercial şi incinta unei "întreprinderi industriale".
Anterior, agenţia de stat RIA Novosti a relatat că bombardamentul a lovit un centru comercial, publicând o înregistrare video în care putea fi văzut un magazin cu geamurile sparte, la intrarea căruia se aflau dărâmături. Mai multe trupuri erau vizibile.
Două case din districtul Belgorod, care înconjoară oraşul, au fost de asemenea lovite în bombardament, potrivit guvernatorului.
Oraşul Belgorod, situat la circa 40 de km de frontiera ucraineană, este capitala regiunii ruse cu acelaşi nume vizată cu regularitate de tiruri ucrainene în replică la bombardamentele masive ale Rusiei.
UPDATE 13:10 - Ucraina efectuează o manevră în orașul asediat Avdiivka pentru a retrage trupele către unele zone cu „poziții mai avantajoase”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Armatei, Dmitro Lihovi, relatează Rador Radio România. Rusia încearcă să cucerească orașul după luni de lupte grele.
El a spus în comentarii televizate că Ucraina a activat o rută logistică de rezervă în oraș, dar că aprovizionarea în Avdiivka și evacuările din oraș sunt „dificile”.
Anterior, noul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a numit situația din direcțiile Avdiivka și Kupyansk extrem de dificilă și tensionată. Miercuri seara, ziarul Strana, citând date de la publicul militar ucrainean, a raportat o deteriorare semnificativă a situației forțelor ucrainene din Avdiivka, care ar putea fi întrerupte de aprovizionare și întăriri.
UPDATE 12:30 - Zelenski semnează, vineri, cu Macron, la Paris, un acord bilateral pentru garanţii de securitate
Franţa şi Ucraina vor semna vineri un acord bilateral în domeniul angajamentelor de securitate, a anunţat joi Preşedinţia franceză, relatează AFP şi Reuters preluate de News.ro.
După cel semnat deja cu Marea Britanie, acesta ar fi al doilea pe care îl încheie Kievul după ce ţările G7 au propus acest format, care să ofere garanţii de securitate Ucrainei până când va adera la NATO.
"Acest acord se înscrie în continuarea angajamentelor luate în formatul G7 în marja summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023", a precizat Élysée.
Preşedintele Emmanuel Macron trebuia să parafeze acordul de securitate în Ucraina\, în această lună, dar şi-a amânat deplasarea din motive de securitate.
La jumătatea lunii ianuarie, Emmanuel Macron a declarat într-o conferinţă de presă că va vizita Ucraina "în februarie". Când a fost întrebat, anturajul său a asigurat că va merge într-adevăr în Ucraina în scurt timp, fără a da alte detalii.
Joi, Palatul Elysee a anunţat însă că Zelenski este cel care va veni la Paris.
UPDATE 9:10 - Rusia e tot mai aproape să cucerească un punct strategic
Drumul principal care duce la localitatea strategică Avdiivka, regiunea Donețk, este complet expus focului de arme rusești, a declarat guvernatorul regional. De asemenea, Ucraina a trimis la Avdiivka o brigadă specială de asalt, totul pentru a acoperi retragerea strategică a garnizoanei.
Forțele ruse încearcă să spargă apărarea ucraineană și să captureze orașul cât mai curând posibil, a adăugat oficialul.
Orașul mai are rezerve de ajutor umanitar, apă și medicamente, dar situația este foarte dificilă. În fiecare zi, trei până la patru persoane pleacă în zone mai sigure ale Ucrainei, potrivit guvernatorului.
UPDATE 6:30 - Ucraina a semnalat decolarea mai multor bombardiere ruseşti
Ucraina a avertizat, joi dimineaţa, că un grup de bombardiere ruseşti a decolat de la o bază din Rusia, ceea ce a ridicat temerile privind noi bombardamente, informează AFP.
Forţele aeriene ucrainene au declarat într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Telegram că mai multe Tupolev Tu-95MS au decolat de pe aerodromul Olenia din regiunea Murmansk, în nord-estul Rusiei.
Forţele aeriene au raportat deja decolarea acestor bombardiere strategice din epoca sovietică la începutul lunii februarie şi din nou luna trecută.
La sfârşitul lunii decembrie, Rusia a folosit aceste avioane pentru a efectua un val de atacuri asupra oraşelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, soldate cu 39 de morţi.
UPDATE 5:10 - Vladimir Putin, surprins de lipsa unor "întrebări tăioase" în interviul cu Tucker Carlson
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că îi este recunoscător prezentatorului de televiziune american de dreapta Tucker Carlson pentru interviul acordat săptămâna trecută, dar a fost surprins de lipsa unor "întrebări tăioase", scrie The Guardian.
Fosta vedetă a postului Fox News, Carlson, a publicat săptămâna trecută un interviu de două ore cu Putin la Moscova, care a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.
Putin i-a spus miercuri prezentatorului televiziunii ruse, Pavel Zarubin, că ar fi vrut ca Tucker Carlson să aibă un comportament mai agresiv, ceea ce i-ar fi dat dreptul de a răspunde la fel de ascuţit.
"Sincer să fiu, am crezut că se va comporta agresiv şi va pune aşa-zise întrebări tăioase. Nu doar că eram pregătit pentru acest lucru, ci mi-am dorit acest lucru, pentru că mi-ar fi dat ocazia să răspund în acelaşi mod", a declarat Putin în comentariile difuzate miercuri.
În orele care au urmat interviului lui Zarubin nu a existat niciun semn de răspuns din partea lui Carlson, în afară de o aprobare entuziastă a calităţii sistemului de metrou din Moscova.
Interviul lui Carlson a fost primul pe care Putin l-a realizat cu un jurnalist american de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, iar în cadrul acestuia Putin a declarat că Occidentul trebuie să înţeleagă că este "imposibil" ca Rusia să fie învinsă în Ucraina.