UPDATE 00.00 - Zelenski: Ucraina are nevoie de forţă, energie proaspătă şi leadership. Trebuie să câştigăm acest război şi trebuie să facem tot ce putem în acest an, chiar mai mult decât este posibil
Preşedintele Volodimir Zelenski pare că pregăteşte populaţia pentru preconizata demitere a comandantului armatei ucrainene, Valeri Zalujni, el insistând în discursul său video de luni seara că ţara are nevoie de „forţă, energie proaspătă şi leadership”, pentru că Ucraina trebuie să câştige războiul cel târziu până la sfârşitul anului.
Zelenski şi-a anunţat compatrioţii că a discutat luni dimineaţa cu prim-ministrul Denîs Şmîhal despre „consolidarea politicii eroilor - politica veteranilor”, despre „paşii care vor depăşi problemele existente în acest domeniu şi vor da încredere poporului”, o referire probabilă la necesitatea de a primeni forţele care luptă pe front de doi ani.
O nouă mobilizare care să suplinească forţele lipsă din armata ucraineană este unul dintre principalele subiecte de dezacord dintre Zelenski şi comandantul-şef al armatei, generalul Zalujni. În timp ce generalul a cerut între 450.000 şi 500.000 de oameni, Zelenski a ezitat, în condiţiile în care populaţia este tot mai reticentă, şi a insistat pe o mobilizare mai eficientă.
UPDATE 23.00 - Conducerea Ucrainei încearcă să dea startul unei campanii de mobilizare pentru a reface efectivele militare în 2024.
Guvernul a înaintat un nou proiect de lege privind mobilizarea către parlamentul ucrainean la 30 ianuarie, la mai mult de două săptămâni după ce și-a retras versiunea inițială, controversată.
În comparație cu legislația actuală, noul proiect introduce o perioadă de serviciu fixă (36 de luni), după care un soldat poate fi demobilizat; o vârstă minimă mai coborâtă pentru recrutare (25 de ani în loc de 27 de ani); și restricții suplimentare care pot fi impuse pentru recruții convocați care nu se prezintă la centrele de recrutare.
UPDATE 22.00 - Şeful diplomaţiei europene face o vizită la Kiev
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a anunţat luni presa, la Varşovia, că este „în drum spre Kiev” şi a declarat că Uniunea trebuie să susţină Ucraina prin toate mijloacele.
Vizita de acum este a patra pe care o face Borrell în Ucraina de la începutul conflictului declanşat de agresiunea rusă.Aceasta are loc în contextul unor eforturi sporite ale comunităţii internaţionale de a reface stocurile de arme de care dispun ucrainenii în luptă cu invadatorii ruşi, la aproape doi ani de la începutul războiului, scrie AFP.
„Nu e doar o chestiune de timp. E o chestiune de cantitate şi calitate a livrărilor noastre. Şi este sigur că trebuie să facem mai mult şi mai repede, pentru că Ucraina trebuie să învingă”, a insistat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
UPDATE 21.00 - Ambasadorul rus în Franța, convocat luni la sediul diplomației franceze din Paris după moartea a doi voluntari francezi după un atac rusesc în Ucraina, a denunțat în timpul întâlnirii „implicarea” tot mai mare a Parisului în conflict, a precizat ambasada rusă, potrivit AFP.
„Ambasadorul a subliniat (...) iresponsabilitatea și pericolul implicării crescânde a Parisului în conflictul ucrainean”, a afirmat ambasada rusă într-un comunicat publicat pe Telegram.
UPDATE 20.00 - Alegerilor prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în martie, reprezintă unul dintre cele mai importante subiecte dezbătute de ruși pe rețelele sociale. Corespondenta HotNews.ro a urmărit canalele de Telegram, Youtube și unele site-urile pentru a vedea cum se raportează oamenii la acest „scrutin prezidențial” de ochii lumii.
UPDATE 18.00 - UE se pregăteşte să impună Rusiei un nou pachet de sancţiuni, înaintea împlinirii a doi ani de la declanşarea invaziei ruse din Ucraina, afirmă luni dpa.
Conform unor informaţii obţinute de agenţia citată, sancţiunile vor fi extinse semnificativ, incluzând peste 200 de persoane şi organizaţii cărora li se vor bloca activele din UE. Totodată, vor fi vizate mai multe companii care contribuie la dezvoltarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la consolidarea apărării şi securităţii acestei ţări.
UPDATE 16:15 - Georgia afirmă că a confiscat o încărcătură de explozibili trimisă din Ucraina cu destinaţia Rusia care ar fi trecut prin România.
Serviciul de securitate al Georgiei a declarat luni că a interceptat o încărcătură clandestină de explozibili cu destinaţia Voronej, oraş rusesc, care plecase din portul ucrainean Odesa şi ar fi traversat inclusiv teritoriul României, ascunsă sub paravanul unui transport de baterii, relatează Reuters.
Agenţia de securitate internă a ţării din Caucazul de Nord susţine că explozibilii erau ascunşi într-un transport de baterii auto care a intrat în Georgia în ianuarie. Pe cale terestră, venind din Ucraina, via România, Bulgaria şi Turcia, încărcătura fiind confiscată la graniţa Georgiei cu Rusia.
Într-un comunicat, agenţia a precizat că încărcătura de explozibili a ajuns în Georgia într-o dubiţă înmatriculată în Ucraina şi urma să ajungă la Voronej, un oraş rusesc aflat la aproximativ 180 km de graniţa cu Ucraina. Agenţia nu a precizat în ce scop.
UPDATE 14:40 - Moment de reculegere în Parlamentul României, la 2 ani de la invadarea Ucrainei
Un moment de reculegere va avea loc, pe 26 februarie, în plenul Camerei Deputaţilor, la împlinirea a doi ani de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, a decis luni Biroul Permanent al forului legislativ.
Ambasada Ucrainei în România arată într-o solicitare către conducerea Camerei Deputaţilor că în data de 24 februarie 2024 se implinesc doi ani de la lansarea războiului neprovocat pe scară largă al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
UPDATE 14:00 - Încă un important general ucrainean ar putea fi demis de Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are în vedere înlocuirea nu numai a comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, ci și a șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serghei Șaptala. „Pravda ucraineană” scrie despre acest lucru, cu referire la sursele sale apropiate președintelui Ucrainei.
Mai mulți interlocutori din echipa președintelui și din cercurile militare relatează că Zelenski face și consultări cu privire la schimbarea șefului Marelui Stat Major.
"Șaptala va părăsi Statul Major. Toate celelalte sunt incerte. Toate aceste evenimente pot avea loc la mijlocul săptămânii", spun sursele "Pravda ucraineană".
Într-un interviu acordat postului de televiziune italian Rai1, președintele Ucrainei a spus că ia în considerare înlocuirea nu numai a generalului Zalujnîi, ci și a șefilor din alte sfere, nu doar armatei.
Biroul Președintelui nu a comentat oficial informații despre posibila demitere a lui Serghei Șaptala.
UPDATE 13:00 - Ucraina a destructurat o reţea de spioni ruşi care transmiteau informaţii despre industria sa militară
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat o reţea de spionaj rusă care opera în trei regiuni ale ţării, aproape de linia frontului, şi transmitea informaţii despre industria militară ucraineană, ale cărei facilităţi au fost vizate de atacuri aeriene ruseşti în ultimele săptămâni, potrivit EFE.
Unul dintre membrii grupului, a explicat SBU într-un comunicat, era un inginer care lucra pentru o companie din sectorul de apărare în oraşul Zaporojie, în apropierea frontului de sud-est.
Acest agent rus "a divulgat Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) informaţii despre repararea de material militar" de către compania sa, menţionează SBU în comunicat.
UPDATE 9:00 - Șefii Armatei îi pregătesc lui Putin un cadou pentru alegeri și la 2 ani de la declanșarea invaziei în Ucraina
Federația Rusă intenționează să ocupe complet regiunile Donețk și Lugansk și o parte din regiunea Harkov până la râul Oskil, până în martie 2024”, a explicat Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare.
Se observă că termenul „până în martie” nu a fost ales întâmplător, deoarece în martie vor avea loc alegeri prezidențiale în Rusia, iar Kremlinul are nevoie de „victorii” până la acea dată.„O bucată de Harkov ar fi un cadou pentru Putin în ziua alegerilor, din partea armatei ruse din Ucraina”, scrie Forbes.
UPDATE 7:00 - Putin va vizita Turcia în zilele următoare, singurul stat NATO în care dictatorul rus poate călători fără să fie arestat
Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Turcia în următoarele zile, potrivit ministrului turc de Externe, Hakan Fidan, care nu a precizat însă o dată, relatează AFP, citată de News.ro. Este singurul stat NATO pe care dictatorul rus Vladimir Putin îl poate vizita fără să fie arestat.
UPDATE 6:00 - Zelenski e pus pe schimbări! Liderul de la Kiev ia în considerare înlocuirea mai multor oficiali, nu doar militari
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, într-un interviu difuzat duminică, că are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, și nu doar din armată, pentru a determina cine va conduce țara, relatează Reuters.
"Este o întrebare care îi privește pe oamenii care trebuie să conducă Ucraina”, a spus Zelenski pentru televiziunea de stat italiană RAI, când a fost întrebat despre sugestiile pe scară largă că era pe cale să-l demite pe comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.
Este necesară o resetare, vorbesc despre o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu numai în sectorul armatei. Mă gândesc la această înlocuire. Este o întrebare pentru întreaga conducere a țării.
Dacă vrem să câștigăm trebuie să împingem cu toții în aceeași direcție, convinși de victorie, nu ne putem descuraja, să lăsăm brațele să cadă, trebuie să avem energia pozitivă potrivită... de aceea vorbesc de repornire, înlocuire. Am ceva serios în minte, care nu este despre o singură persoană, ci conducerea țării”, a explicat el.
UPDATE 4:40 - Senatul american dezvăluie un acord privind imigraţia şi ajutorul pentru Ucraina
Senatul SUA a ajuns duminică la un acord între democraţi şi republicani pentru a debloca noi ajutoare Ucrainei, precum şi Israelului şi pentru a înăspri politica migratorie a Statelor Unite, un text pe care care preşedintele Joe Biden a cerut să fie "adoptat rapid", notează AFP.
Acordul, care care se referă la o finanţare totală de 118,3 miliarde de dolari, include un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Kievului în faţa invaziei Rusiei şi 14,1 miliarde de dolari pentru Israel, potrivit unui rezumat publicat de preşedinta Comisiei de credite a Senatului, Patty Murray.
De asemenea, prevede un pachet de 20,2 miliarde de dolari pentru reformele politicii migratorii, subiect de dezbatere acerbă între negociatorii republicani şi democraţi.
"Am ajuns la un acord bipartizan privind securitatea naţională care include cele mai stricte şi mai corecte reforme migratorii din ultimele decenii. Îl susţin cu tărie", a reacţionat Joe Biden într-un comunicat, îndemnând Congresul să "îl adopte rapid".
"Trebuie adus la biroul meu ca să-l pot promulga imediat", a adăugat el.