UPDATE 23:10 - Comisia Europeană va căuta alternative dacă Ungaria continuă să blocheze ajutorul financiar pentru Ucraina, spune comisarul Valdis Dombrovskis
Vicepreşedintele pe probleme economice al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat luni că în prezent Comisia Europeană caută soluţii alternative pentru a oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de 50 de miliarde de euro, dacă Ungaria continuă să blocheze acest pachet.
UPDATE 21:45 - România sprijină ferm obţinerea unui acord politic pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova, plecând de la recomandările Comisiei Europene, a declarat luni ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, pentru agenția Agerpres.
Şefa diplomaţiei române a participat la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles. Ea a susţinut o decizie în ceea ce priveşte parcursul european al statelor din vecinătatea României.
UPDATE 20:30 - Al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: UE îndulcește interdicția privind așa-numita „flotă din umbră”
Țările Uniunii Europene sunt aproape de a ajunge la un acord asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni propus împotriva Rusiei, axat pe interzicerea diamantelor de origine rusă și pe noi măsuri de stopare a fluxului de petrol rusesc, potrivit agenției Reuters, care citează patru persoane familiarizate cu această chestiune.
În timp ce cele mai multe măsuri se referă la interzicerea diamantelor rusești neindustriale, țările UE au căutat, de asemenea, să îngreuneze eludarea sancțiunilor existente, inclusiv plafonarea prețului petrolului în cadrul G7.
UPDATE 19:25 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că este recunoscător Marii Britanii și Norvegiei pentru lansarea noii coaliții în sprijinul țării sale.
Marea Britanie a anunțat luni că va transfera două nave vânătoare de mine către Marina ucraineană, înființând totodată o nouă coaliție de apărare maritimă alături de Norvegia, pentru a contribui la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei.
„Împreună, vom consolida Marina ucraineană, vom proteja rutele de transport maritim și vom asigura libertatea de navigație”, a scris Zelenski pe X.
UPDATE 18:10 - Președintele rus, Vladimir Putin, a marcat o nouă etapă în avansul tehnologic și militar al Rusiei prin inaugurarea a două submarine nucleare de ultimă generație. Acestea se vor alătura flotei ruse și vor contribui semnificativ la creșterea capacității navale a țării. Putin a făcut declarații clare privind angajamentul său de a întări și extinde puterea navală a Rusiei, demonstrând astfel determinarea țării de a-și păstra poziția în rândul marilor puteri maritime.
UPDATE 17:20 - Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost transferat din colonia penitenciară unde era încarcerat, potrivit purtătoarei sale de cuvânt. Kira Iarmîș a spus că aceasta este a șasea zi de când nu s-a putut lua legătura cu Navalnîi.
„Astăzi, la fel ca și vineri, avocații au încercat să ajungă la IK-6 și IK-7, două colonii din regiunea Vladimir, unde ar putea fi Alexei Navalnîi. Tocmai au fost informați simultan în ambele colonii că acesta nu se află acolo. Încă nu știm unde se află Alexei”, a scris Iarmîș pe platforma X.
„Avocatul meu a fost informat de către colonia penală 6 din Melehovo că Navalnîi nu mai este în evidențele lor. Au refuzat să spună unde a fost transferat”, a adăugat ea.
UPDATE 16:10 - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comentat luni pentru prima dată moartea lui Ilia Kiva, fostul deputat ucrainean care a fost găsit mort în regiunea Moscovei săptămâna trecută, după ce a fugit în Rusia pentru a cere azil politic. SBU a lăsat de înțeles că s-ar afla în spatele presupusului asasinat.
UPDATE 14.50 Putin vrea să fie reales și cu ajutorul teritoriilor cucerite
Membrii Comisiei electorale au adoptat "în unanimitate" o rezoluţie care aprobă organizarea scrutinului PREZIDENȚIAL din martie 2024 și în teritoriile ocupate, a declarat agenţiei oficiale de presă TASS unul dintre responsabilii Comisiei Electorale. Scrutinul este privit de majoritatea analiștilor străini drept o formalitate, în urma căreia se aşteaptă ca Vladimir Putin să fie reales pentru un al cincilea mandat, relatează AFP şi Reuters.
Rusia a organizat deja mai multe alegeri în teritoriile ocupate - Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk, a căror anexare a proclamat-o în septembrie 2022, dare pe care le controlează doar parţial, potrivit Agerpres.
UPDATE 13:30 - Armata ucraineană nu mai are muniție în anumite sectoare ale frontului
Un soldat ucrainean a declarat pentru presa engleză că a încetat să lovească micile unitățile rusești pentru că brigada sa rămâne fără muniție, scrie The Times of London, conform Business Insider.
„Când sunt doi sau trei soldați (ruși) nu trag. Doar când este o situație critică, să spunem că zece inși se apropie de noi”, a declarat un sergent. Relatarea sa vine pe fondul inmulțurii avertismentelor legate de situația dificilă a armatei ucrainene, ca urmare a ratării ofensivei din vară și a reticenței Occidentului a de finanța, în continuare, războiul împotriva Rusiei.
UPDATE 8:15 - Ucraina a doborât luni rachete lansate de Rusia într-un atac asupra Kievului, cel puțin patru persoane fiind rănite de resturile care au căzut în mai multe cartiere ale capitalei, au anunțat oficiali.
Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus opt rachete balistice lansate de Rusia în jurul orei 4 dimineața asupra Kievului, au declarat forțele aeriene ucrainene pe Telegram. Informația n-a putut fi verificată din surse indepedente, deși martorii au auzit mai multe explozii în Kiev în jurul acelei ore. Moscova n-a făcut niciunn anunț în acest sens.
UPDATE 7:00 - Președintele american Joe Biden l-a invitat pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la o întâlnire din 12 decembrie la Casa Albă pentru a discuta despre războiul împotriva Rusiei și despre „importanța vitală” a sprijinului continuu al SUA pentru eforturile de apărare al ucrainenilor, relatează Reuters.
UPDATE 6:20 - Volodimir Zelenski a declarat că a avut o conversaţie "sinceră" cu premierul ungar Viktor Orban la învestirea preşedintelui argentinian Javier Milei, duminică, informează Reuters.
"A fost o discuţie cât se poate de sinceră - şi, evident, a fost vorba despre subiectele noastre europene", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn postat pe canalul Telegram la începutul zilei de luni.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care Orban ameninţă să blocheze mai mult sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru Kiev, se opune intrării Ucrainei în blocul comunitar şi Casa Albă şi-a intensificat presiunile pentru acordarea de ajutor Kievului, după ce republicanii au blocat o lege de cheltuieli de urgenţă pentru finanţarea războiului.
UPDATE 5:10 - Oficialii ruși la summitul climei COP28 de la Dubai au declarat, sâmbătă 9 decembrie, că Moscova studiază dacă unele dintre rezervele sale de aur, înghețate de Occident după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, ar putea fi folosite pentru a ajuta Sudul Global să lupte împotriva schimbărilor climatice, relatează RFE/ RL.
„Suntem gata să anunțăm că Rusia analizează contribuția voluntară de finanțare la fondul de pierderi și daune din rezervele naționale de aur înghețate deținute de organizațiile internaționale”, a declarat șeful pentru climă, Ruslan Edelgeriyev, la COP28.
Rusia se bucură de legături istorice cu multe țări din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu, denumite în mod obișnuit Sudul Global.