UPDATE 19:02 - Parlamentul ucrainean cere UE să deschidă negocierile cu Ucraina pentru aderarea la blocul comunitar
Parlamentul ucrainean a cerut Uniunii Europene să deschidă negocieri cu această ţară în vederea aderării la blocul comunitar, relatează DPA sâmbătă.
Parlamentarii ucraineni din Rada supremă au făcut apel la ţările UE să aprobe negocierile de aderare cu Ucraina începând de vineri, potrivit unei declaraţii adoptate de majoritatea parlamentară.
Delegatul parlamentar Iaroslav Jelezniak a postat despre vot pe Telegram. Parlamentul ucrainean s-a reunit cu uşile închise din cauza legii marţiale impuse în timpul războiului împotriva invaziei în curs a Rusiei.
Liderii europeni urmează să decidă, în cadrul unui summit al UE săptămâna viitoare, dacă vor începe sau nu negocierile de aderare cu Ucraina. În timpul războiului, liderii europeni au încurajat în mare măsură aspiraţiile europene ale Ucrainei.
Cu toate acestea, în unele capitale ale UE există îngrijorări cu privire la provocările şi costurile potenţiale ale integrării Ucrainei, o ţară mare, cu un sector agricol important, care este în medie mult mai săracă decât actualele ţări din UE.
UPDATE: 15:57 - Ucraina se află în "pericol de moarte" fără ajutor, avertizează Olena Zelenska
Olena Zelenska a avertizat că ucrainenii sunt în "pericol de moarte", fiind lăsaţi să moară dacă ţările occidentale nu îşi continuă sprijinul financiar.
Prima doamnă a Ucrainei a vorbit cu jurnalista Laura Kuenssberg de la BBC, la o zi după ce senatorii republicani din SUA au blocat un proiect de lege cheie pentru ajutor.
Acesta ar fi oferit Ucrainei un sprijin în valoare de peste 60 de miliarde de dolari (47,8 miliarde de lire sterline).
UPDATE 15:15 - Cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înţeleagă sâmbătă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând totodată sprijinul Germaniei, care - a spus el - ar putea fi nevoie să fie sporit dacă alţi aliaţi "ezită", transmite EFE.
"Nu, acest război probabil nu se va încheia atât de repede pe cât ne-am dori noi", a declarat Scholz în discursul său de la congresul Partidului Social Democrat (SPD), care a început vineri la Berlin. "De aceea trebuie să putem continua să facem ceea ce facem acum (sprijinirea Ucrainei), anul acesta, anul viitor şi următorul", a adăugat el.
Scholz a recunoscut că pentru Germania reprezintă "o mare provocare financiară", dar s-a angajat "cu deplină claritate" să sprijine în continuare Ucraina în autoapărarea împotriva Rusiei cu mijloace financiare şi cu livrări de armament.
UPDATE 11:15 - Aproximativ 162.200 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi aproximativ 50.100 de mijloace de transport, au efectuat, vineri, formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări.
Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Poliţia de Frontieră, pe sensul de intrare în România au fost 85.300 de cetăţeni, dintre care 6.720 de cetăţeni ucraineni.
Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 08.12.2023, ora 24, 00, la nivel naţional, au intrat în România 6.814.365 cetăţeni ucraineni.
UPDATE 9:40 - Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 în anumite condiții, iar Ucraina a reacționat prin vocea lui Marviy Bidnyi, ministrul Sportului.
„Această decizie era aşteptată, dar nu ne aşteptam să vină atât de repede. Nu credem că este o decizie responsabilă şi acum vom decide ce vom face. Nu este doar o problemă sportivă pentru ţara noastră, este o decizie de politică externă, de politică de apărare şi trebuie să ne gândim în primul rând să câştigăm războiul. Vom examina problema în scurt timp, vom vedea care sunt criteriile de neutralitate şi cum evoluează situaţia şi vom lua o decizie în interesul Ucrainei. Decizia (privind JO) nu va fi luată rapid. Trebuie să ne consultăm cu comunitatea noastră sportivă şi cu liderii noştri. Trebuie să vedem ce putem face pentru a asigura victoria ţării noastre. Acesta este cel mai important lucru pentru noi astăzi. Merge dincolo de o competiţie sportivă”, a afirmat Marviy Bidnyi, ministrul ucrainean al Sportului, pentru L\"Equipe.
UPDATE 7:25 - Comisia Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, o propunere legislativă cu privire la legal procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, însă dubiile venite din partea Franţei, Germaniei şi Belgiei ar putea însemna că Ucraina nu va obţine banii respectivi în viitorul apropiat, au declarat surse diplomatice citate de Reuters.
UPDATE 6:10 - Invazia Rusiei din Ucraina începută în 24 februarie 2022 a determinat Occidentul să impună mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de finanțare a războiului. Dar Putin a găsit în continuare prieteni în Europa, 3 turnuri occidentale, țări precum Franța, Belgia și Spania care ajută Kremlinul cu miliarde de euro, cumpărând gaze naturale lichefiate rusești. Doar Marea Britanie și Țările de Jos au interzis importurile de GNL din Rusia.
Din cei 17,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate rusești care au curs către UE între ianuarie și septembrie anul acesta, 21% au fost transferate către nave destinate țărilor din afara UE, inclusiv China, Japonia și Bangladesh, potrivit datelor Institutului pentru Energie, scrie Financial Times preluat de Ziare.com.
UPDATE 5:05 - După 650 de zile de război în Ucraina, Vladimir Putin nu arată niciun semn că ar vrea să termine conflictul în care au murit zeci de mii de militari ai armatei roșii. Dar acum el s-a trezit cu o ”lovitură de baros”, după ce rușii au primit mesaj chiar pe telefon, că sfârșitul la putere al președintelui este aproape. ”Rusia fără Putin” au putut citi cetățenii pe smartphone-uri, după ce au observat în orașe panouri uriașe legate de alegerile din 2024, în care liderul poziției Alexei Navalnîi îi îndeamnă să nu îl voteze pe Putin.
Pe panourile apărute la Moscova, Sankt Petersburg și în alte orașe din Rusia se poate citi cuvântul ”Rusia” și urarea ”La mulți ani”, dar și o adresă web și un cod QR, care te direcționează pe un site ce afișează ”Rusia fără Putin”, potrivit APNews.